ΕΘΝΙΚΑ

Πλοίο «φάντασμα» το Oruc Reis: Εξακολουθεί και πλέει με κλειστό πομπό

Πλοίο «φάντασμα» το Oruc Reis: Εξακολουθεί και πλέει με κλειστό πομπό
AP Photo

Το τουρκικό ερευνητικό βγήκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας (12/10) για δεύτερη φορά στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να διεξάγει - όπως υποστηρίζουν - οι τουρκικές Αρχές σεισμικές έρευνες.

Το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει με κλειστό δέκτη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να ανιχνευθεί από τo σύστημα AIS (Αυτόματο Σύστημα Αναγνωρίσεως).

Η τελευταία «εμφάνιση», το Oruc Reis ήταν το πρωί της Τρίτης, στις 09:30, περίπου 30 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Τα δύο συνοδευτικά πλοία που είναι πάντα δίπλα στο Oruc Reis, το Ataman και το Cengiz Han, έδωσαν για τελευταία φορά «στίγμα» λίγο πριν τα μεσάνυχτα, και από εκείνο το σημείο είναι και αυτά «εξαφανισμένα».

Τα δύο πλοία πλέουν με μειωμένη ταχύτητα, 30 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Το Oruc Reis, συνοδεύεται από μικρό τουρκικό στολίσκο, ο οποίος αποτελείται από φρεγάτες και κορβέτες, ενώ παρακολουθείται 24 ώρες από τον ελληνικό στόλο. Άλλωστε οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας παραμένουν αυτές τις δύο ημέρες σε πλήρη επιφυλακή και επαγρύπνηση.

Το τελευταίο στίγμα του τουρκικού ερευνητικού:

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν το Oruc Reis έχει ποντίσει καλώδια.

Το μεγάλο ερώτημα το προκύπτει είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το Oruc Reis για έρευνες σε απόσταση εγγύτερη των 12 μιλίων από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου μαζί φυσικά με την αρμάδα που το συνοδεύει.

Σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν αιφνιδιάστηκαν σε καμία περίπτωση από την κίνηση της Τουρκίας το βράδυ της Κυριακής.

Από την πρώτη στιγμή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε συνεργασία με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ διέταξε την αναδιαμόρφωση των σχεδίων επιφυλακής και την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.

Σύμφωνα, πάντα, με έγκυρες πηγές του Πενταγώνου, οι εντολές είναι σαφείς και συγκεκριμένες, με μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου να ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες παρέμειναν στην περιοχή μετά την κρίση του Αυγούστου.

«Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και άριστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται και πάλι, για τέταρτη φορά τους τελευταίους επτά μήνες, απέναντι στους προκλητικούς και αμετανόητους Τούρκους. Είναι βέβαιο πως για ακόμη μία φορά οι Τούρκοι θα λάβουν την απάντηση που τους πρέπει», υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΘΑ, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί κάθε κίνηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών σκαφών που το συνοδεύουν, με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία να αξιολογούν την κατάσταση συνεχώς και να προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Μάσκες, ωράρια, συναθροίσεις - Οι 7 αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας