ΕΘΝΙΚΑ

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται - Από πότε θα ισχύει

Αύξηση στρατιωτικής θητείας: Ποιοι θα κάνουν 12 μήνες, ποιοι εξαιρούνται - Από πότε θα ισχύει
InTime

Στρατιωτική θητεία: Υπουργική απόφαση μετά την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων για την αύξηση στους 12 μήνες. Δείτε όλο το πλάνο που εκπονήθηκε στο πλαίσιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οριστική είναι η απόφαση για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους εννέα στους 12 μήνες σε όλα τα όπλα. Επί της ουσίας, με την υπουργική απόφαση – που ήρθε μετά την εισήγηση των Γενικών Επιτελείων – εξισώνεται η θητεία των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με αυτή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η 12μηνη θητεία θα ισχύει από τη σειρά που θα καταταγεί στον Ελληνικό Στρατό τον επόμενο Μάιο, όπως διευκρινίστηκε.

Στην απόφαση αυτή, βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις καθώς θα υπάρχουν στρατιώτες που θα συνεχίσουν να υπηρετούν για 9 μήνες. Αυτό αφορά όσους υπηρετήσουν σε ακριτικές μονάδες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες εδρεύουν στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής θαλάσσιας οριογραμμής. Το ίδιο θα ισχύει και για όσους στρατιώτες υπηρετήσουν στην ΕΛΔΥΚ. Το συγκεκριμένο καθεστώς, άλλωστε, ισχύει ήδη για τους οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.

Αναφορικά με όσους είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κλπ.), πλέον θα υπηρετούν 8 μήνες αντί για 6 μήνες που ίσχυε ως τώρα. Η εν λόγω πρόβλεψη αφορά επίσης όσους υπηρετούν σε συγκεκριμένες μονάδες του Στρατού Ξηράς (Θράκη, ακριτικά νησιά), ενώ αυτό το καθεστώς είναι ήδη σε ισχύ στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Η νέα απόφαση επηρεάζει και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Ανθυπολοχαγούς του Στρατού Ξηράς, των οποίων η θητεία επίσης εξισώνεται με τα άλλα δυο όπλα. Συνεπώς η διάρκεια της θητείας θα γίνει 17 μήνες, ενώ 14 μήνες (που ίσχυε ως σήμερα) θα είναι η θητεία για όσους υπηρετούν στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου, όπως ήδη ισχύει για τους Επίκουρους Σημαιοφόρους του Π.Ν. και τους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς και τους Έφεδρους Υποσμηναγούς της Π.Α., οι οποίοι υπηρετούν σε αντίστοιχες περιοχές.

Σχετικά με όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους, η νέα απόφαση δεν επηρεάζει το χρόνο στράτευσης. Όσοι έχουν καταταχθεί πριν από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης ή θα επανακαταταχθούν μετά την έναρξη ισχύος της, θα υπηρετήσουν με βάση το προηγούμενο καθεστώς.

Παναγιωτόπουλος: Απόφαση στο πλαίσιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανέλυσε την πρόταση σχετικά με τη στρατιωτική θητεία τονίζοντας πως συμπεριλαμβάνεται στο γενικότερο σχέδιο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων την οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

«Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζοντας πως σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη ανακοινωθεί η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στο σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και η πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως και Επαγγελματιών Οπλιτών.

Σχετικά με τον επανακαθορισμό της διάρκειας της θητείας των στρατευσίμων Οπλιτών, Ναυτών, Σμηνιτών και Εφέδρων Αξιωματικών και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέλυσε το πλάνο που υπάρχει. Αναλυτικά:

  • Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους.
  • Καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους.
  • Καθορίζεται για τους Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως.
  • Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο οι εν λόγω μονάδες θα εξειδικευθούν με νεώτερη Διαταγή, ενώ οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους.

«Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού σχετικώς με τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε Στρατευσίμους», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κλείνοντας τη δήλωσή του.

Το Newsbomb.gr είχε προαναγγείλει από τις 22 Ιουλίου 2019 την κυβερνητική πρόθεση γαι αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Με νέο ρεπορτάζ τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε αποκαλύψει πως ήταν οριστική η απόφαση, ενώ μόλις στις 11 Ιανουαρίου 2021 σε νέο ρεπορτάζ αναλύθηκε όλο το σχέδιο για την αύξηση στη θητεία των στρατεύσιμων σε όλα τα όπλα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα νέα για τη στρατιωτική θητεία

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.