ΕΘΝΙΚΑ

Μήνυμα-απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές ούτε εκβιάζεται

Μήνυμα-απάντηση Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές ούτε εκβιάζεται

Αναλυτικά, για τα ελληνοτουρκικά και τις διερευνητικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Τουρκία μίλησε κατά την αποψινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε και στην μεγάλη ένταση μεταξύ των δυο χωρών τον Αύγουστο.

Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτός που οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Εμείς περιμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας», ενώ συμπλήρωσε ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμα ώριμες για μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τέτοιες «εξάρσεις» μερικές φορές μπορεί να γίνονται και για εσωτερικούς λόγους, «αν και δεν υποτιμώ τη σημασία της ρητορικής στη διαμόρφωση καλού κλίματος», συμπλήρωσε.

Καλώντας να σχολιάσει τις διερευνητικές επαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, «έχουμε προσκαλέσει τους Τούρκους συνομιλητές μας να έρθουν στην Αθήνα και είμαστε στη φάση όπου τους έχουμε προτείνει ημερομηνίες και περιμένουμε την απάντησή τους. Το πλαίσιο των διερευνητικών είναι συγκεκριμένο: Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα, ξέρετε, έχει πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ καλούς συμμάχους. Είναι μέλος της Ευρώπης. Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην περίπτωση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «λέμε ξεκάθαρα ότι αν διαφωνούμε για το θέμα αυτό να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο», ενώ συμπλήρωσε, «όταν πάει κανείς σε ένα Διεθνές Δικαστήριο ξέρει ότι μπορεί να μην πετύχει το μέγιστο των διεκδικήσεών του. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως το λέμε και το εννοούμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε τέτοιες συμφωνίες να τις κάνουμε, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, όπως κάναμε με την Ιταλία. Με την Αίγυπτο ήταν πολύ πιο δύσκολη, πιο σύνθετη».

Για την αποστρατικοποίηση νησιών και τις γκρίζες ζώνες που βάζει στο τραπέζι η Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα για εμάς».

«Η Τουρκία βρέθηκε απομονωμένη με την πολιτική την οποία ακολούθησε. Και αυτή η πολιτική της απειλής των κυρώσεων τελικά είχε το αποτέλεσμα -τουλάχιστον μέχρι σήμερα, μπορεί πάλι κάτι αύριο να αλλάξει- ότι η Τουρκία έκατσε στο τραπέζι των συζητήσεων, δεν έχουμε ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι καλοδεχούμενο, και νομίζω σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση εάν Ελλάδα και Τουρκία φτάσανε κοντά σε πόλεμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, «υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης, ειδικά τον Αύγουστο, ανησυχίας, απόλυτης επαγρύπνησης. Αλλά όχι, δεν θα σας έλεγα ότι φτάσαμε ένα βήμα πριν από το επεισόδιο. Νομίζω ότι υπήρχε η ωριμότητα, όταν το θερμόμετρο χτύπησε κατακόκκινο, να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Όχι να κάνουμε εμείς, να κάνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ένα βήμα πίσω.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με τις σημερινές νέες απειλές του κατα τις οποίες ανέφερε -προς τον Έλληνα πρωθυπουργό-, «δεν θα κάτσω μαζί σου με αυτά που κάνεις στα νησιά. Τώρα θα γνωρίσεις τους τρελούς Τούρκους».

«Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα «Δεν θα μιλήσουμε» και μετά, «Θα μιλήσουμε» και μετά «Μπορεί να μιλήσουμε» και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση», ήταν το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Ερντογάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Γι' αυτό αποφασίσαμε ολικό lockdown - Το Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά