ΕΘΝΙΚΑ

Εθνικά: Άνω-κάτω η Αλβανία μετά τη συμφωνία για ΑΟΖ στο Ιόνιο - Ο ύπουλος ρόλος του Ερντογάν

Εθνικά: Άνω-κάτω η Αλβανία μετά τη συμφωνία για ΑΟΖ στο Ιόνιο - Ο ύπουλος ρόλος του Ερντογάν
AP Images

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, υποστήριξε πως ο Έντι Ράμα δεν μπορεί να αποφασίσει για το θέμα της ΑΟΖ στο Ιόνιο, παρά τη συμφωνία με την Ελλάδα, με τις πληροφορίες από την Αλβανία να υποστηρίζουν πως πίσω από την κίνηση αυτή κρύβεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εσωτερικό πολιτικό ζήτημα έχει ανακύψει στην Αλβανία μετά τη σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα για την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος μέσα από διαδικασίες που θα δρομολογηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Έντι Ράμα έχει δεχθεί πυρά για το γεγονός ότι συμφώνησε με τον Νίκο Δένδια και την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που ο πρόεδρος Ίλιρ Μέτα φαίνεται να αντιμάχεται πλήρως τη συγκεκριμένη κίνηση και να την κριτικάρει δημόσια.

Μετά από συνάντηση που είχε με ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και μέλη του ακαδημαϊκού κόσμου της Αλβανίας, οι οποίοι συμμετείχαν σε ημερίδα με θέμα «Οι ρίζες μας», ο Μέτα προχώρησε σε νέες δηλώσεις με τις οποίες αμφισβήτησε τη δυνατότητα του Ράμα να συνάψει μια τέτοια συμφωνία, λέγοντας πως ο ίδιος θα προχωρήσει προσπάθειες επίλυσης του θέματος με συνταγματικό τρόπο και πάντοτε διαφυλάσσοντας τα αλβανικά συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, όμως, πληροφορίες από την Αλβανία αναφέρουν πως ο Μέτα δεν δρα αυτοβούλως. Σύμφωνα με όσα διακινούνται στη γειτονική χώρα, πίσω από το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται να βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος άλλωστε το τελευταίο διάστημα έχει «επενδύσει» αρκετά στις σχέσεις με την Αλβανία, ρίχνοντας χρήματα στη χώρα και πατώντας σε αρκετά κομβικά σημεία της κοινωνίας με κινήσεις όπως η κατασκευή νοσοκομείου στο Φιέρι, και περιμένει τα… ανταλλάγματα αυτής της στρατηγικής κίνησης.

Θυμίζουμε ότι ο Ιλίρ Μέτα είχε κρατήσει ανάλογη στάση και στο θέμα της επέκτασης των ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο. Είχε πάρει θέση ουσιαστικά υπέρ της αντιπολίτευσης που είχε κάνει σφοδρή επίθεση στον Έντι Ράμα όταν εκείνος αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Την ίδια ώρα η Τουρκία είναι στα… κάγκελα για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, δηλώνοντας πως ανάλογη κίνηση στο Αιγαίο θα αποτελούσε αιτία πολέμου.

Η στάση του Αλβανού προέδρου, που επί της ουσίας είναι ένας κεκαλυμμένος υπέρμαχος των πρακτικών Ερντογάν και της ρητορικής του απέναντι στην Ελλάδα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς είναι η δεύτερη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα που έρχεται να παίξει τον ρόλο της «μαριονέτας» του Σουλτάνου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Έρχεται νέος κωδικος μετακίνησης - Τι θα αφορά