ΕΘΝΙΚΑ

Όργιο τουρκικής προκλητικότητας και προπαγάνδας για να ξεχαστεί ότι «Ο Έβρος δεν πέφτει»!

Όργιο τουρκικής προκλητικότητας και προπαγάνδας για να ξεχαστεί ότι «Ο Έβρος δεν πέφτει»!
InTime

Την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την υβριδική απειλή της Τουρκίας κατά της Ελλάδας στα σύνορα του Έβρου, το καθεστώς Ερντογάν προσπάθησε με κάθε τρόπο να στρέψει αλλού την προσοχή και να εμφανίσει τη χώρα μας ως καταπατητή ανθρώπινων δικαιωμάτων και επιζητούσα τη σύγκρουση στο Αιγαίο.

Εδώ και μερικά 24ωρα είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Άγκυρας να βάλει ξανά «μπουρλότο» στην οποία προσέγγιση μπορεί να γίνει με την Αθήνα, στο πλαίσιο και του επικείμενου νέου γύρου διερευνητικών των δυο χωρών. Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επαναφέρει στο προσκήνιο την εργαλειοποίηση των μεταναστών, επιβεβαιώνοντας περίτρανα αυτό που μόλις μια ημέρα πριν ανέφερε το Newsbomb.gr για την εκμετάλλευση που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι από την πλευρά της Άγκυρας.

Το timing, προφανώς, δεν είναι τυχαίο. Στις 28 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη ανεξέλεγκτων επεισοδίων στον Έβρο. Τότε η πολιτική ηγεσία της Χώρας μας έκανε λόγο για ασύμμετρη απειλή που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Ελληνική Αστυνομία. Ήταν η πρώτη φορά που γίνονταν λόγος για υβριδικό πόλεμο που εξαπολύει το καθεστώς Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Από το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2021, λοιπόν, η πλευρά της Τουρκίας επιδόθηκε σε ένα «σφυροκόπημα» προκλήσεων και προπαγανδιστικών δηλώσεων από τα πλέον επίσημα χείλη. Ήταν ακόμα μια προσπάθεια να στραφεί το ενδιαφέρον αλλού και να μην επανέλθει στη μνήμη όλων πως η ξεκάθαρη «υβριδική» επίθεση του 2020 αντιμετωπίστηκε με απόλυτη επιτυχία χάρη στην αποφασιστικότητα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και των ντόπιων της περιοχής.

Η αρχή έγινε με τις προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ. Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, εξέφρασε τις ενστάσεις του για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας σημειώνοντας ότι ακόμα και αν αγοράζει 3-5 μαχητικά αεροσκάφη ή 3-5 πολεμικά πλοία, δεν φτάνουν και δεν μπορεί να πετύχει κάτι, καθώς όλοι ξέρουν το μέγεθος του τουρκικού στρατού.

Την ώρα βέβαια που τα λέει όλα αυτά, η Άγκυρα ναυπηγεί 4 φρεγάτες, 6 υποβρύχια γερμανικής τεχνολογίας, ενώ περιμένει και τα F-35, για τα οποία μάλιστα δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση από τις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι έχει στείλει και σχετική επιστολή. Μάλιστα, ο Ακάρ χτες σχολίασε αυτό το άτυπο εμπάργκο τονίζοντας ότι «πληρώσαμε και δεν παραλάβαμε αυτά που πληρώσαμε».

Στο παραλήρημα του Ακάρ δόθηκε συνέχεια με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της Τουρκίας, που επανάφερε στο προσκήνιο το θέμα των μεταναστών. Σε αυτή η πλευρά της Άγκυρας κάνει λόγο για παράνομα push back μεταναστών στην πλευρά της Τουρκίας από τις ελληνικές δυνάμεις, ενώ αφήνει αιχμές και για τη δράση της Frontex στην περιοχή, θέλοντας προφανώς να στείλει παράλληλο μήνυμα και στην ΕΕ, από την οποία βέβαια μόνο παράπονα δεν θα έπρεπε να έχει το καθεστώς Ερντογάν με την αντιμετώπιση που ανά καιρούς απολαμβάνει.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας

Σε δύο χωριστά περιστατικά στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, οι αιτούντες άσυλο / μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών, χτυπήθηκαν από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ασφαλείας και αφέθηκαν να πεθάνουν σε απόγνωση, αφού μεταφέρθηκαν σε ένα νησάκι στον ποταμό Μέριτς / Έβρος μέσω πλοίων κατά την κλοπή των τηλεφώνων τους , χρήματα, τιμαλφή και παπούτσια. Οι συνοριακές μας μονάδες διέσωσαν από το θάνατο είκοσι δύο αιτούντες άσυλο / μετανάστες στις 23 Φεβρουαρίου και είκοσι εννέα αιτούντες άσυλο / μετανάστες στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι συνεντεύξεις με άτομα που γύρισαν πίσω έδειξαν ότι ορισμένοι από αυτούς ήταν αλλοδαποί που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας και μετακινήθηκαν πίσω στη χώρα μας.

Επιπλέον, στις 18 Φεβρουαρίου 2021, οι Ελληνικές Δυνάμεις Ασφαλείας πήραν μια Αφγανική ομάδα αιτούντων άσυλο δεκατριών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, από το στρατόπεδο προσφύγων στη Λέσβο με τη δικαιολογία των δοκιμών COVID-19 και τους ώθησαν πίσω στην Τουρκία αφού τους χτύπησαν και παίρνοντας τα τιμαλφή και τα χρήματά τους.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και οι παράνομες πρακτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα σε μια συστηματική πολιτική - όπου σε ορισμένες περιπτώσεις εμπλέκεται και ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ / FRONTEX - συνεχίζονται εδώ και χρόνια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περισσότεροι από ογδόντα χιλιάδες αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν πίσω στη χώρα μας.

Καλούμε την κυβέρνηση της Ελλάδας και όλες τις πλευρές που εμπλέκονται σε ανατροπές να τερματίσουν αυτήν την πρακτική, καθώς και απάνθρωπες μεταχειρίσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και τη δήλωση της 18ης Μαρτίου. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε παρατηρήσεις, με βάση την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ στα κράτη μέλη.

Επιβεβαιώνει τον ρόλο του «ταραξία»

Θυμίζουμε πως στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε αυτή ήταν η πολλοστή φορά που το καθεστώς Ερντογάν προσπαθεί να παραποιήσει την αλήθεια και να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών. Μόλις την Τρίτη υπήρξαν ψευδείς αναφορές για παρενόχληση του Τσεσμέ, το οποίο και πάλι πλέει στην καρδιά του Αιγαίου με παράνομη Navtex, ενώ οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου παραμένουν στην ημερήσια διάταξη των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας.

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο «σουλτάνος» κατά την προσφιλή τακτική του, προσπαθεί να καλύψει κάθε είδους αδυναμία στρέφοντας αλλού την προσοχή της κοινής γνώμης. Και ο τομέας που συνήθως επιλέγει να «ανεβάσει» για να στρέψει αλλού τα φώτα, είναι αυτός της ακραίας πόλωσης με την Ελλάδα μέσα από τη φτηνή τουρκική προπαγάνδα. Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τον όρο που τείνει να τη χαρακτηρίσει πλέον διεθνώς, αυτόν του «ταραξία» της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Σταθερά προβληματική η Αττική με 591 νέα – Λάρισα και Φθιώτιδα σε κίνδυνο