ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες Belh@rra: Η πρόταση των Γάλλων που τα έχει όλα – Έτσι θα είναι το νέο ελληνικό πλοίο

Φρεγάτες Belh@rra: Η πρόταση των Γάλλων που τα έχει όλα – Έτσι θα είναι το νέο ελληνικό πλοίο

Στα χέρια του Αρχηγού ΓΕΝ όλα τα υποψήφια πλοία – Πώς και γιατί η γαλλική Naval Group έχει αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών – Ο πανίσχυρος οπλισμός, το εξαιρετικό ραντάρ και όλα τα υπερσύγχρονα συστήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν κυβερνοεπιθέσεις, μη επανδρωμένα οχήματα, αλλά και βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους - Στην Ελλάδα η κατασκευή των τριών πλοίων

Την ώρα που ο τουρκικός στόλος αναπτύσσεται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για την μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Mavi Vatan – Γαλάζια πατρίδα», οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση, ενώ παράλληλα η ηγεσία στο «Πεντάγωνο» προχωρά με ταχείς ρυθμούς τους σχεδιασμούς για την εξοπλιστική ενίσχυση.

Η εβδομάδα που διανύουμε χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την εξέλιξη της υπόθεσης των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με την ηγεσία του Στόλου να συγκεντρώνει όλες τις προτάσεις των «μνηστήρων» και να εξετάζει λεπτομερώς όλα τα υποψήφια πλοία.

Ο έμπειρος Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, έχει ήδη στα χέρια τους τις προτάσεις έξι χωρών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την κατασκευή της νέας ελληνικής φρεγάτας. Συγκεκριμένα, αξιολογούνται οι φρεγάτες που προσφέρονται από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Ισπανία. Η πρόταση της Ιταλίας αναμένεται να κατατεθεί εντός των ημερών.

Πιο αναλυτικά, υπενθυμίζουμε πως οι Γάλλοι προτείνουν τις πανίσχυρες φρεγάτες Belh@rra, οι Αμερικανοί τις MMSC, οι Ολλανδοί τις SIGMA 115, οι Γερμανοί τις A200 και A300 μαζί με 2 υποβρύχια Type 214, οι Άγγλοι τις φρεγάτες Type 31, οι Ισπανοί τις F110 και οι Ιταλοί τις FREMM, σχεδίασης της εταιρείας Fincantieri.

Προβάδισμα οι Γάλλοι – Ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις της Αθήνας

Υψηλόβαθμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού επισημαίνουν πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαδικασίες και να ενταχθούν «εδώ και τώρα» νέα σκάφη στο Στόλο μας, την ώρα που θα ετοιμάζονται τα καινούργια.

Οι προτάσεις των μνηστήρων ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα «θέλω» του ΓΕΝ, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό η απόφαση για τις φρεγάτες να ληφθεί άμεσα και να προχωρήσουμε σε συμφωνία Goverment to Goverment, αποφεύγοντας τον χρονοβόρο διεθνή διαγωνισμό. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοί που έχουν μέχρι στιγμής ισχυρότατο προβάδισμα, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, είναι οι Γάλλοι. Η πρόταση της Naval Group για 4 φρεγάτες Belh@rra – δύο ελληνικής διαμόρφωσης και δύο γαλλικής - αποτιμάται ως ιδιαιτέρως δελεαστική, μιας και απαντά σε όλες τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από την Αθήνα. Παράλληλα, προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες, με τον συντομότερο δυνατό χρόνο παράδοσης, με διαδικασία fast track και βελτιστοποιημένο κόστος.

Όπως έχουν τονίσει, οι Γάλλοι έχουν ενθουσιαστεί από την ταχύτατη διαδικασία με την οποία ολοκληρώθηκε η σύμβαση για τα Rafale (μόλις τρεις μήνες), επιθυμώντας διακαώς να συνεχιστεί η αγορά οπλικών συστημάτων από την Αθήνα, πράγμα που τονίζει συνεχώς η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί στον Έλληνα ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Στην πρότασή της, η Naval Group δεσμεύεται ότι θα καλύψει και τις άμεσες ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού, αναλαμβάνοντας την αναβάθμιση των ελληνικών φρεγατών MEKO και παρέχοντας πλοία ενδιάμεσης λύσης μέχρι να κατασκευαστούν οι ελληνικές Belh@rra, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να αναφέρει ποιο θα είναι το πλοίο που σκοπεύει να παραχωρήσει η γαλλική κυβέρνηση.

Αναφορικά με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, η Thales, ο αρχικός πάροχος του CMS των φρεγατών, θα είναι υπεύθυνος για αυτό το έργο. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους, η Thales και η Naval Group εγγυώνται τη βέλτιστη σχέση κόστους - απόδοσης, τόσο για το ίδιο το πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής των ΜΕΚΟ, όσο και για τη διασφάλιση της λειτουργικής διαθεσιμότητας των πλοίων. Αξίζει να τονίσουμε πως το πρόγραμμα HN MEKO Mid-Life Upgrade προορίζεται να πραγματοποιηθεί σε ελληνικό ναυπηγείο, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας.

Οι Γάλλοι επισημαίνουν επίσης την πρόθεσή τους να κατασκευαστούν στην Ελλάδα τρεις από τις 4 φρεγάτες που θα παραγγείλει η Χώρα μας. Η κατασκευή της 1ης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποίηση για την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή των 3 φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία. Αυτό θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του Πολεμικού Ναυτικού και σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τα ναυπηγεία όσο και την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ελλάδα. Η Γαλλία δεσμεύεται για σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας που θα στηρίξουν την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία και παράλληλα θα προωθήσουν τη στενότερη και μονιμότερη σύνδεση των ναυπηγικών βιομηχανιών των δυο πλευρών και τη συνεργασία σε μελλοντικά προγράμματα.

Πώς θα είναι η ελληνική Belh@rra

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις φρεγάτες Behl@rra που προτείνουν οι Γάλλοι, προσφέρουν όπως λένε τον πλήρη έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, καθώς διαθέτουν αεράμυνα περιοχής και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες.

Παράλληλα, μπορούν να αντιμετωπίζουν κυβερνοεπιθέσεις, μη επανδρωμένα οχήματα, οπλισμένα και μη, αλλά και βαλλιστικούς και υπερηχητικούς πυραύλους, βάσει των συστημάτων που διαθέτουν και των υπερσύγχρονων ραντάρ τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Belh@rra διαθέτουν ορισμένες βασικές ιδιότητες για τον μόνιμο έλεγχο του εναέριου - θαλάσσιου χώρου:

1. Το ραντάρ Thales SEA FIRE

Πρόκειται για το πρώτο πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις επίπεδες κεραίες που βασίζονται στην τεχνολογία AESA. Παρέχει πρόσβαση σε όγκο επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «αόρατες» απειλές, από μη επανδρωμένα οχήματα έως υπερηχητικούς πυραύλους. Η εκτεταμένη αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας περιοχής και επέμβασης έναντι των πιο σημαντικών αερομεταφερόμενων απειλών.

2. Ολοκληρωμένα συστήματα πυρός με υψηλή αντιδραστικότητα και ακρίβεια.

Οι πύραυλοι που συνδέονται με το ραντάρ SEAFIRE, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών, ιδίως υπερηχητικών, και βρίσκονται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό αλλά και άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά. Εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της πυραυλικής άμυνας, ιδίως χάρη στο μοναδικό σύστημα καθοδήγησης.

3. Σύστημα πληροφοριών

Οι Beh@rra προσφέρουν μια πραγματική ικανότητα αντιμετώπισης πολλαπλών απειλών χάρη στην ακρίβεια της απεικόνισης της τακτικής κατάστασης, η οποία είναι δυνατή χάρη στη συνεκτίμηση δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.

4. Ανθεκτικότητα

Η ανθεκτικότητα της FDI HN είναι πολύ καλή χάρη στην τεχνογνωσία της Naval Group και τη μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό. Η ευκολία χρήσης χάρη στις εργονομικές διεπαφές επιτρέπει αξιόπιστη και αποτελεσματική ανάπτυξη όπλων. Η αυτοπροστασία ενισχύεται από το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου τελευταίας γενιάς. Οι κυβερνοαπειλές λαμβάνονται υπόψη από το στάδιο σχεδιασμού του πλοίου από ένα σύστημα που κάνει το πλοίο εξαιρετικά ανθεκτικό σε αυτόν τον τομέα, καλύπτοντας όλο τον εξοπλισμό και τις λειτουργίες του πλοίου.

Τέλος, οι αρχιτεκτονικές επιλογές καθιστούν τη φρεγάτα πολύ ανθεκτική στην αντιμετώπιση των ζημιών. Το σύστημα πρόωσης, όλα τα κρίσιμα τμήματα επί του σκάφους, τα κέντρα δεδομένων και το τμήμα ελέγχου καταστροφών, έχουν περιορισμένη χρήση, αφού το πλοίο χωρίζεται σε δύο ζώνες χωρισμένες από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στις επιπτώσεις των πυραυλικών επιθέσεων. Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud και επιτρέπουν την άμεση αναδιάρθρωση των συστημάτων του πλοίου σε περίπτωση ζημιάς κατά τη διάρκεια της μάχης.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε πως το Πολεμικό Ναυτικό θα επωφεληθεί από την επίτευξη υψηλής διαθεσιμότητας στα σκάφη με μείωση του λειτουργικού κόστους χάρη: Στις καινοτόμες τεχνικές λύσεις που προτείνονται όσον αφορά στη δυνατότητα συντήρησης, την ικανότητα των κατασκευαστών να της παρέχουν μοντέλα υποστήριξης υψηλής απόδοσης και εγκαθιστώντας στην Ελλάδα όλες τις δραστηριότητες υποστήριξης στη διάρκεια ζωής του πλοίου.

Όσον αφορά τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, οι ελληνικές Belh@rra θα έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα στην αποτροπή και την παρέμβαση στον υποβρύχιο χώρο, ιδιαίτερα σε ένα σύνθετο επιχειρησιακό περιβάλλον όπως το Αιγαίο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής που παρέχεται από το ελικόπτερο S70B ή MH60 / R που μεταφέρει. Η πλήρης σουίτα σόναρ (τροπίδας και ρυμουλκούμενο) προσφέρει απαράμιλλη απόδοση ανίχνευσης. Η απόδοσή του υψηλού επιπέδου ενισχύεται περαιτέρω από τη χαμηλή ακουστική της υπογραφή, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση από ένα εχθρικό υποβρύχιο. Τέλος, οι τορπίλες MU90 παρέχουν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στα πιο σκληρά περιβάλλοντα, σε ρηχά ή βαθιά νερά.

Η Belh@rra αποτελεί επίσης πολύτιμη πλατφόρμα αντιπυραυλικών συστημάτων ικανή να καταπολεμήσει και τις επιθέσεις πυραύλων cruise και βαλλιστικών πυραύλων. Η από κοινού χρήση του ραντάρ Sea Fire και των πυραύλων της προσφέρει ήδη μια εξαιρετική πλατφόρμα για την προστασία ενός ευαίσθητου χώρου. Χρησιμοποιούν πυραύλους cruise, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια μικρότερη από 600 χλμ.

Eπιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οπλισμένα UAV, σμήνη UAV, υπερηχητικοί πύραυλοι, βαλλιστικούς πυραύλους, UAV, είναι όλες νέες απειλές των οποίων η απόδοση αυξάνεται συνεχώς. Οι ελληνικές Belh@rra θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν ή ακόμη και να ενσωματώσουν νέα συστήματα έναντι νέων απειλών, χάρη στις τρομερές δυνατότητες φυσικής και ψηφιακής αναβάθμισης που διαθέτουν.

Είναι δεδομένο πως με τις FDI Belh@rra, η Χώρα μας θα αποκτήσει πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας, με ασυναγώνιστες δυνατότητες για τον μόνιμο έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης.

Το μόνο που απομένει να αποκαλυφθεί είναι η ενδιάμεση λύση, το πλοίο δηλαδή που θα αποδεσμευτεί από τον γαλλικό στόλο και θα ντυθεί στα γαλανόλευκα μέχρι να κατασκευαστούν οι ελληνικές Belh@rra. Προφανώς, το Παρίσι κρατά ακόμα το «κρυφό χαρτί» στα χέρια του και θα το αποκαλύψει την κατάλληλη στιγμή. Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν για δύο φρεγάτες La Fayette ενισχυμένες με τον οπλισμό που ζητά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με το ενδεχόμενο των Fremm να θεωρείται σχεδόν αδύνατον, μιας και αποτελούν τις κύριες μονάδες κρούσης του γαλλικού Ναυτικού.

Τις επόμενες μέρες, αφού κατατεθεί και η ιταλική πρόταση, η ηγεσία του ΓΕΝ θα κάνει μια πλήρη αναφορά στον υπουργό Άμυνας. Από εκεί και μετά ο κ. Παναγιωτόπουλος θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση, ζητώντας αρχικά από όλους τους μνηστήρες να ανοίξουν τα χαρτιά τους για την ενδιάμεση λύση. Αυτό θα είναι πιθανότατα και το «κλειδί» για τη λύση του γρίφου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.