ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: «Κλείδωσαν» το Αιγαίο Έλληνες και Σαουδάραβες – Έξαλλος ο Ερντογάν

Πολεμική Αεροπορία: «Κλείδωσαν» το Αιγαίο Έλληνες και Σαουδάραβες – Έξαλλος ο Ερντογάν

Σε συνεχή ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες του αραβικού κόσμου προχωρά η Ελλάδα, προκαλώντας εκνευρισμό και έντονη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα - Το «Μάτι του Γερακιού» που εξόργισε τον «σουλτάνο»

Σε μια περιοχή γεωστρατηγικά κρίσιμη, οι σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο αποκτούν νέα διάσταση, με κοινό στόχο τη δημιουργία ενός άξονα ασφάλειας και σταθερότητας απέναντι στις επιθετικές ενέργειες του καθεστώτος Ερντογάν.

Όπως έχουμε τονίσει, με τις χώρες του λεγόμενου αραβικού κόσμου, αλλά και με το πανίσχυρο οικονομικά και στρατιωτικά Ισραήλ, μας ενώνει η κοινή επιθυμία για σταθερότητα και ασφάλεια, για τήρηση του διεθνούς δικαίου, για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη συνεκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τόσο το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη, όσο και τον προηγούμενο μήνα στον Περσικό Κόλπο, ήρθε η σειρά της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με τους πολύπειρους Έλληνες πιλότους.

Τα πανίσχυρα F-15 Eagle της Royal Saudi Air Force, έφτασαν στο αεροδρόμιο της Σούδας στις 13 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην εξαιρετικά σημαντική συνεκπαίδευση με την Πολεμικής μας Αεροπορία, με την κωδική ονομασία «Falcon Eye - Μάτι του Γερακιού».

Είναι η πρώτη φορά που μαχητικά από τη Σαουδική Αραβία μετασταθμεύουν στην Ελλάδα για γυμνάσια, με την ηγεσία της αραβικής χώρας να επιθυμεί να λάβουν οι πιλότοι της όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση και εκπαίδευση από τους «μπαρουτοκαπνισμένους» Έλληνες συναδέλφους τους. Άλλωστε, η φήμη των Ελλήνων χειριστών, ως οι πιο έμπειροι και ικανοί του ΝΑΤΟ είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο, με πολλούς να θεωρούν «σχολείο» την συνεκπαίδευση μαζί τους.

Αφού λοιπόν τις πρώτες ημέρες οι Σαουδάραβες χειριστές πραγματοποίησαν κάποιες πτήσεις εξοικείωσης, είτε με τα συστήματα επικοινωνιών και τα ελληνικά ραντάρ, είτε με την αναγνώριση ελληνικών αεροδρομίων, είτε ακόμα και με τον τρόπο που πετούν οι Έλληνες χειριστές, ξεκίνησε το βασικό στάδιο της συνεκπαίδευσης.

Πεδίο δράσης Ελλήνων και Σαουδαράβων, το νότιο Ιόνιο, το Μυρτώο, όλο το μήκος και το πλάτος του Αιγαίου και φυσικά η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, από την Κρήτη μέχρι το Καστελλόριζο. Η σπουδαιότητα της άσκησης και το βάρος που δίνει η Ελλάδα σε αυτή, είναι το γεγονός πως συμμετέχουν σχεδόν όλες οι Πτέρυγες Μάχης, με τα F-16 και τα Mirage 2000-5 να στέλνουν μαζί με τα F-15 της RSAF ηχηρό μήνυμα στο τουρκικό καθεστώς.

Ο εκνευρισμός στους γείτονες είναι εμφανής, με την τουρκική ηγεσία να μιλά για συνεχείς προκλήσεις της Ελλάδας, ενώ δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο βάζουν στο στόχο και το Ριάντ, χαρακτηρίζοντας προκλητική ενέργεια την αεροπορική άσκηση των δύο χωρών.

Η συνεκπαίδευση θα διαρκέσει10 μέρες και περιλαμβάνει πλήθος σεναρίων που έχει σχεδιάσει το ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ, ενώ σε δύο σενάρια που περιλαμβάνουν προσβολή στόχων επιφανείας θα συμμετέχει και το Πολεμικό Ναυτικό.

Με τις εξελίξεις να απαιτούν επιτακτικά την ενίσχυση των ελληνο-αραβικών δεσμών σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, πολιτικό και ασφάλειας, οι σχέσεις Αθήνας και Ριάντ τίθενται πλέον σε νέα βάση. Μετά την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία αποτελεί ακόμα μία μουσουλμανική χώρα που γυρνά την πλάτη στην Τουρκία και στέλνει σαφές μήνυμα για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Ο Ερντογάν από την άλλη έχει επιλέξει το δρόμο των προκλήσεων, των επιθετικών ενεργειών, της εμπρηστικής ρητορικής. Η Ελλάδα δεν θα τον ακολουθήσει. Αθόρυβα και μεθοδικά δημιουργεί καθοριστικές συμμαχίες και έναν ισχυρό άξονα ασφαλείας στην ταραγμένη θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βαλβίδες» εκτόνωσης και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα – Το σχέδιο για κομμωτήρια, μαγαζιά