ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΛΛΑΔΑ

«Βαλβίδες» εκτόνωσης και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα – Το σχέδιο για κομμωτήρια, μαγαζιά

«Βαλβίδες» εκτόνωσης και σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα – Το σχέδιο για κομμωτήρια, μαγαζιά

Lockdown: Σταδιακή προσαρμογή στην κανονικότητα, με δημιουργία βαλβίδων εκτόνωσης του κόσμου και περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ζυγίζοντας πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση θα προχωρά με σταδιακό και προσεκτικό τρόπο στην απελευθέρωση του κόσμου σε ασφαλείς εξωτερικούς χώρους, με δεδομένο ότι ο καιρός ανοίγει.

Αυτό σημαίνει πως θα καταργηθεί ο περιορισμός των 2 χλμ για βόλτα με τα πόδια ή άθληση και θα επιτραπεί η χρήση του αυτοκινήτου για μετάβαση σε εξωτερικούς χώρους πάρκα κ.λπ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στα άνοιγμα και των αρχαιολογικών χώρων.

Πώς θα ανοίξει η αγορά

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πρώτα θα ανεβάσουν ρολά με αυστηρά μέτρα προστασίας και υγιεινής στις 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα κέντρα περιποίησης άκρων.

Για το λιανεμπόριο προκρίνεται το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα με φυσική παρουσία και όχι με τη μέθοδο του click away ή click in shop.

Σημειώνεται ότι όταν ανοίξουν τα καταστήματα, οι πελάτες θα μπορούν να τα επισκεφτούν στέλνοντας sms στο 13032. Το SMS στο 13032, θα έχει χρονική διάρκεια τριών ωρών και ο νέος πενταψήφιος αριθμός είναι ήδη έτοιμος, αλλά θα τεθεί σε εφαρμογή όταν ανοίξουν τα καταστήματα.

Φυσικά θα υπάρξει όριο στα άτομα που θα επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος βάσει του γνωστού κανόνα 1 άτομο ανά 25 τ.μ., ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Ενίσχυση ΕΣΥ

Αναφορικά με τις αντοχές του ΕΣΥ που δοκιμάζεται σημαντικά στην κυβέρνηση επισημαίνουν ενισχύθηκε ήδη σημαντικά μέσα στην κρίση και ειδικά στην Αττική.

Στην κρίσιμη αυτή φάση τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε καταρτιστεί. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου- περιθάλπουν περιστατικά Covid, ενώ το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του ΕΣΥ και φροντίσει non-Covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non-Covid νοσοκομείο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος.

Οι κλίνες ΜΕΘ για κρούσματα Covid στην Αττική ανέρχονται πλέον σε 381, από 229 πριν από ένα μήνα. Οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 2.961, έναντι 1.600 πριν από έναν μήνα. Στο σύνολό τους οι Covid και non-Covid κλίνες ΜΕΘ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ιδιωτικού τομέα, φτάνουν στην Αττική τις 650, έναντι 247 τον Ιούλιο του 2019.

Παράλληλα όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους Νομούς και αεροδιακομιδές με μέριμνα του ΕΚΑΒ. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι 450 είναι non-Covid. Επιπλέον, το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid ενώ το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, με 220 κρεβάτια για non-Covid περιστατικά, μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τέλος σημειώνεται πως σήμερα θα παραδοθούν στα νοσοκομεία της Αττικής 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, ενώ το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Συγκλονίζει η γιαγιά του 3χρονου που έπεσε στο βαρέλι με το νερό – Οι τραγικές συμπτώσεις