ΕΘΝΙΚΑ

Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Στηρίζουμε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Στηρίζουμε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ - Χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας- Στηρίζουν τις προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Τη στήριξη στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας εκφράζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ο αγωγός Euro-Asia Interconnector ακολουθεί μια αποδοτική και ευέλικτη διαδρομή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την μεταφορά ηλεκτρισμού αλλά και ως πλατφόρμα εκμετάλλευσης άλλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη θέση ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, χαιρετίζοντας την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι να αλλάζει συνεχώς την ατζέντα των συνομιλιών με διάφορα τεχνάσματα και ελιγμούς προσπαθεί συνεχώς η Άγκυρα. Μάλιστα, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δυο κρατών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική διπλωματία, χωρίς να έχει «ωριμάσει» ο διάλογος των διερευνητικών προσπαθεί να θέσει στο τραπέζι συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά της η ελληνική διπλωματία ακολουθεί ιδιαίτερα προσεκτικά τα επόμενα βήματα για έναν εποικοδομητικό διάλογο με αυστηρή σειρά μετά τις διερευνητικές επαφές, τις πολιτικές διαβουλεύσεις και στο επόμενο βήμα την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Η Αθήνα βολιδοσκοπεί τις κινήσεις της Άγκυρας, καθώς και τις εθνικιστικές και επιθετικές κατά καιρούς τοποθετήσεις όλων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι οποίες κατά καιρούς εκτός από την Ελλάδα έχουν ενοχλήσει και άλλες ηγεσίες ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε σχέση με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, η Αθήνα απαντά ότι οι σχέσεις τους δε βρίσκονται ακόμα σε αυτό το σημείο κι επανέρχεται στην προσέγγιση βήμα προς βήμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Με την πλάτη στον τοίχο το ΕΣΥ: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ – Όλα τα στοιχεία στο Infographic του Newsbomb.gr