«ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»: Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Ανδραβίδα - Αρχίζει το ελληνικό «TOP GUN»

Βασίλης Σκουλαράκος

Ατσάλινη ασπίδα πάνω από όλη την Ελλάδα - Η μία μετά την άλλη προσγειώνονται οι αποστολές στην 117 Πτέρυγα Μάχης – Τα απαιτητικά σενάρια που σχεδιάζει ο Αρχηγός ΓΕΑ - Πώς θα ανταποκριθούν Γάλλοι, Αμερικανοί, Ισραηλινοί, Ισπανοί και Εμιράτα – Ενθουσιασμός για τη συνεκπαίδευση με τα «γεράκια» της HAF

Η σπουδαία πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ», απλώνει και πάλι τα φτερά της στον ελληνικό ουρανό.

Μετά από απουσία ενός χρόνου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η σημαντικότερη αεροπορική εκπαιδευτική δραστηριότητα για το 2021, ξεκινά στις 12 Απριλίου, με τις συμμετέχουσες χώρες να απλώνονται σε όλη την ελληνική Επικράτεια, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελόριζο μέχρι τους Οθωνούς.

Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Ισπανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι χώρες που θα δώσουν το «παρών» στον «Ηνίοχο 21». Οι αποστολές των χωρών που θα συμμετάσχουν άρχισαν ήδη να καταφτάνουν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα Ηλείας, με τα πρώτα μεταγωγικά να μεταφέρουν εξοπλισμό, στελέχη και φυσικά τεχνικό προσωπικό. Παράλληλα, και σε άλλες Βάσεις της χώρας προετοιμάζονται πυρετωδώς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Στην Ηλεία θα φτάσουν σταδιακά πάνω από 60 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων ιπτάμενα ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ μαζί με τους χειριστές τους, ενώ τελευταία θα προσγειωθούν τα μαχητικά.

Οι τύποι μάλιστα των μαχητικών που θα πάρουν μέρος στην άσκηση, προκαλούν δέος! Τα γαλλικά RAFALE και Mirage, τα αμερικανικά F-16, τα ισραηλινά F-15 και F-16 θα δώσουν ραντεβού με τα εμιρατιανιά F-16, τα ισπανικά F-18 και τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5.

Στον «Ηνίοχο» θα συμμετάσχουν επίσης το Πολεμικό Ναυτικό, με μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, αλλά και ο Στρατός Ξηράς με τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τις Ειδικές Δυνάμεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για εξαιρετικά απαιτητική άσκηση, τα σενάρια της οποίας σχεδιάζει πάντα η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης έχει καταρτίσει μια σειρά από σχέδια υψηλής δυσκολίας που θα… ζορίσουν τους χειριστές, ενώ η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων, προσθέτει ειδικό βάρος στην σπουδαία διακλαδική άσκηση που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες και πιο απαιτητικές του ΝΑΤΟ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Φονικό Μακρινίτσα: Σκότωσε τα παιδιά μπροστά στη μάνα τους - Μπήκε μπροστά για να τα σώσει

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved