ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες: Πολιορκία για γερά νεύρα! Νέο «μπάσιμο» των Γερμανών – «Αγνοούνται» Ιταλοί και Ισπανοί

Φρεγάτες: Πολιορκία για γερά νεύρα! Νέο «μπάσιμο» των Γερμανών – «Αγνοούνται» Ιταλοί και Ισπανοί
Δελεαστική η πρόταση του Βερολίνου για φρεγάτες MEKO A200 και δύο υποβρύχια Type 214

Δεν έχει τέλος η «ναυμαχία» στη λεωφόρο Μεσογείων – Οι αποφασιστικοί Γάλλοι, οι ισχυροί Αμερικανοί, οι δυναμικοί Γερμανοί, οι επίμονοι Βρετανοί και οι Ολλανδοί που τα δίνουν όλα – Εκνευρισμός για τους Ιταλούς και τους Ισπανούς που μας έχουν στο… περίμενε!

Με αργά αλλά σταθερά βήματα φαίνεται πως προχωράει η διαδικασία της απόκτησης νέων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, με τους μνηστήρες να επιδίδονται σε μια σκληρή ναυμαχία μέσα και έξω από το κτήριο του ελληνικού «Πενταγώνου» στη λεωφόρο Μεσογείων.

Όπως έχουμε αναφέρει, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και Μεγάλη Βρετανία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατασκευή των νέων ελληνικών φρεγατών, με τις προτάσεις να καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα, οι «μνηστήρες» φέρονται να έχουν απαντήσεις και για την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, και για τη ναυπήγηση των νέων πλοίων στην Ελλάδα, αλλά και για την ενδιάμεση λύση, το πλοίο δηλαδή που θα ενταχθεί στον ελληνικό Στόλο μέχρι να ετοιμαστούν οι ολοκαίνουργιες ελληνικές φρεγάτες.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες είχαμε αναφέρει ότι η γαλλική και η αμερικανική πρόταση έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, με τις κυβερνήσεις τους μάλιστα να ασκούν στο παρασκήνιο και το παρασκήνιο πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται πως Γερμανοί, Βρετανοί και Ολλανδοί δεν θα παραδώσουν εύκολα τα όπλα.

Ουσιαστικά, αυτό που εξελίσσεται στη λεωφόρο Μεσογείων είναι μια σκληρή παρτίδα πόκερ, ένα mind game μεταξύ των μνηστήρων που σε κάθε κίνηση των αντιπάλων σχεδιάζουν την απάντησή τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόλις λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Βρετανίδας πρέσβειρας, Κέιτ Σμιθ στο υπουργείο Άμυνας, κατά την οποία παρέδωσε και επίσημα στον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης και της εταιρείας Babcock για τις φρεγάτες Arrowhead 140, οι Γάλλοι της Naval Group μετέβησαν άμεσα στην ΓΔΑΕΕ όπου ανέλυσαν και πάλι τα δεδομένα για τις εξαιρετικών δυνατοτήτων φρεγάτες Belh@rra.

Την ώρα λοιπόν που οι Γάλλοι φαίνονται αποφασισμένοι να πάρουν το πακέτο των 5 δισ. ευρώ, οι Γερμανοί φέρονται να επιστρέφουν και να καταθέτουν νέα ισχυρή πρόταση στην Αθήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems, είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιπτέραρχο ε.α Θεόδωρο Λάγιο, έπειτα από αίτημα του πρώτου.

Αν και η «ανακοίνωση» κάνει λόγο για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, είναι προφανές πως η συνάντηση μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι και οι Γερμανοί φέρονται διατεθειμένοι να βάλουν «νερό στο κρασί τους».

Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί, ως γνωστόν, προσφέρουν τέσσερις νέες φρεγάτες τύπου MEKO A200, τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων ΜΕΚΟ και δύο νέα υποβρύχια Type 214 στην τιμή των 5 δισ. ευρώ.

Οι Γερμανοί δεν έχουν δώσει σαφή απάντηση για την ενδιάμεση λύση, επισημαίνοντας πως αυτό αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις κυβερνήσεις και όχι με την κατασκευάστρια εταιρεία. Επίσης, υπενθυμίζουμε πως οι Γερμανοί εκφράζουν ενστάσεις για την κατασκευή των φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία.

Υπενθυμίζουμε πως εντός των ημερών αναμένεται η πρόταση των Ιταλών της Fincantieri για τις φρεγάτες FREMM, αλλά και η επίσημη πρόταση των Ισπανών της εταιρείας Navantia για τις φρεγάτες F-110, η οποία σε πρώτη φάση φαινόταν κάπως… αδύναμη σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει παραδώσει στον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο όλες τις προτάσεις και την εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού για το καταλληλότερο πλοίο και την πιο συμφέρουσα λύση.

Πλέον, ο υπουργός Άμυνας βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις κυβερνήσεις των κρατών. Αφού έστειλε την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ (LOR) για τις φρεγάτες MMSC, τώρα βρίσκεται σε διαδικασία αποστολής ανάλογων εγγράφων και στα ευρωπαϊκά κράτη για την ενδιάμεση λύση που προτείνουν.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά πως εκτός από την εξαιρετική πρόταση των Γάλλων με τα πολλαπλά οφέλη, την «ασυναγώνιστη» - όπως είπε ο πρέσβης Πάιατ – πρόταση των Αμερικανών και την δελεαστική πρόταση των Γερμανών με τα υποβρύχια «δώρο», φοβερή δυναμική διαθέτει η πρόταση των Ολλανδών για τις φρεγάτες SIGMA 11515HN.

Οι Ολλανδοί έχουν προτείνει να κατασκευαστούν όλα τα πλοία στην Ελλάδα, σε ναυπηγείο που θα υποδείξει το ελληνικό κράτος, με πλήρη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. H ολλανδική πρόταση όμως πρωτοπορεί και στον τομέα της ενδιάμεσης λύσης αφού προσφέρει στο ΠΝ δυο καινούργιες φρεγάτες SIGMA 10514.

Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει για τον νέο τύπο φρεγατών συνδυάζοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων με την προσφορά της ενδιάμεσης λύσης, τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας στο πρόγραμμα καθώς και τα γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την επιλογή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παρέμβαση Τσιόδρα για τον κορονοϊό: Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις θρομβώσεις