ΕΘΝΙΚΑ

Επεκτείνει τις στρατηγικές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή η Ελλάδα - Στρατιωτική συνεργασία με Ιορδανία

Ελλάδα - Ιορδανία
InTime

Η Ελλάδα επεκτείνει τις συνεργασίες της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς υπέγραψε συμφωνία και με την Ιορδανία. Συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, με τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα. Στο Στρατόπεδο «ΒΥΡΩΝΑ» ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης.

Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του Προγράμματος Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2021, μεταξύ της Ελλάδας και της Ιορδανίας.

Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, επιμόρφωση στελεχών σε Ελληνικά Στρατιωτικά Ιδρύματα και Σχολεία των τριών Κλάδων των ΕΔ, δράσεις περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας σε θέματα Ειδικών Επιχειρήσεων με την πραγματοποίηση κοινών εκπαιδευτικών αντικειμένων σε εγκαταστάσεις και των δύο χωρών, καθώς και συνεργασία επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Με την υπογραφή του εν λόγω Προγράμματος αναβαθμίζεται περαιτέρω η στρατιωτική συνεργασία και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών με την διεξαγωγή τόσο κοινών ασκήσεων όσο και επιχειρησιακών δραστηριοτήτων. Παράλληλα αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας και της Ιορδανίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ως πυλώνων σταθερότητας και ασφάλειας.

Συνάντηση με τον πρέσβη της Κύπρου

Μια ημέρα αργότερα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκο Α. Κενεβέζο.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε διμερές και ευρωπαϊκό πλαίσιο καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις. Επίσης, συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και η σταθερή προσήλωση και των δύο για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρέσβης Κύπρου - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στραγηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.ΓΕΕΘΑ

Στο Στρατόπεδο «ΒΥΡΩΝΑ» ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ

Την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ συνοδευόμενος από τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Φασούλα επισκέφθηκαν το Στρατόπεδο «ΒΥΡΩΝΑ», προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών μετεγκατάστασης της νεοσυσταθείσας Εθνικής Στρατιωτικής Αρχής Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ) σύμφωνα με το ν.4609/2019 και το π.δ. 85/2020.

Η ΕΣΑΑ είναι ανεξάρτητη οργανωτικά μονάδα υπαγόμενη απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ με αποστολή:

  • Την έκδοση του κανονιστικού πλαισίου αξιοπλοΐας στρατιωτικών αεροναυτικών προϊόντων.
  • Τον έλεγχο – πιστοποίηση της αξιοπλοΐας αεροσκαφών και λοιπών αεροναυτικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τις ΕΔ.
  • Την εποπτεία, τον έλεγχο και την πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών των ΕΔ καθώς και νομικών ή φυσικών προσώπων που ασχολούνται με τη σχεδίαση, παραγωγή, συντήρηση αεροναυτικών προϊόντων και εξαρτημάτων ώστε να συμμορφώνονται με τις εφαρμοστέες απαιτήσεις αξιοπλοΐας.
  • Την αναγνώριση Αρχών αξιοπλοΐας της αλλοδαπής.

Η μετεγκατάστασή της ΕΣΑΑ στις νέες κτιριακές υποδομές αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαΐου 2021.

Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ στο Στρατόπεδο «ΒΥΡΩΝΑ»
Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ συνοδευόμενος από τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Φασούλα επισκέφθηκαν το Στρατόπεδο «ΒΥΡΩΝΑ»ΓΕΕΘΑ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: «Το φυσάει και δεν κρυώνει» ο Τσαβούσογλου – Νέες προκλήσεις από τα Κατεχόμενα