ΕΘΝΙΚΑ

Θεσσαλονίκη: Στο Γενί Τζαμί ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

Υφυπουργός Εξωτερικών Τουρκίας  Γιαβούζ Σελίμ Κιράν
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στο Γενί Τζαμί

Στο Γενί Τζαμί, το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης ξεναγήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα

Το παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, το Γενί Τζαμί, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πολιτικός, έφτασε στο σημείο αμέσως μετά την επίσκεψη του στο τουρκικό προξενείο και στο πλαίσιο της ολιγόλεπτης του παρουσίας, είδε τους χώρους και ενημερώθηκε για την ιστορία του κτιρίου, δείχνοντας ενδιαφέρον τόσο για το εσωτερικό του κτιρίου όσο και για τους εξωτερικούς χώρους στους όποιους φυλάσσονται μαρμάρινα γλυπτά από τη ρωμαϊκή εποχή.

Ο Τούρκος υφυπουργός αρχικά επισκέφτηκε το «σπίτι του Κεμάλ» και το τουρκικό προξενείο, συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρέσβη.

Η επίσκεψη Κιράν είναι η πρώτη «κίνηση» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου των Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νίκου Δένδια.

Ο Κιράν, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο, εν μέσω της απόπειρας εισβολής χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο, είχε παρομοιάσει την κατάσταση με το … Άουσβιτς, θα επισκεφθεί στη συνέχεια τη Θράκη με πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση στην Κομοτηνή, όπου θα δει τον ψευτομουφτή, παράγοντες της μειονότητας και θα επισκεφθεί το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Θα διανυκτερεύσει στην πρωτεύουσα της Ροδόπης και την Πέμπτη 6 Μαΐου θα αναχωρήσει για τη Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευτομουφτή και θα επισκεφθεί το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Διδυμότειχο όπου θα επισκεφθεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ, το οποίο αναστηλώνεται μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017 και θα αναχωρήσει οδικώς για την Τουρκία.

Ανεπίσημη

Η επίσκεψη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών θεωρείται ιδιωτική καθώς μέχρι πριν από λίγα 24ωρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε επίσημη ενημέρωση από την Αγκυρα για την άφιξή του, ούτε φυσικά είχε προσκληθεί στο πλαίσιο των διακρατικών -έστω και διαταραγμένων- σχέσεων.

Βέβαια, η βιαστική και ξαφνική -έστω ιδιωτική- επίσκεψη του κ. Κιράν δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Εκτιμάται ότι ο Ερντογάν τού ζήτησε να μεταβεί στη Θράκη προκειμένου να απαντήσει «εντός έδρας» στον Νίκο Δένδια για όσα (τόλμησε) να πει «έξω από τα δόντια» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα.

Για «Ενωση Ξάνθης»

Αλλωστε, τα ραντεβού του κ. Κιράν στη Θράκη μόνο τυχαία δεν είναι. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του αναμένεται να κάνει πολλαπλές αναφορές σε «τουρκική» μειονότητα, επιχειρώντας να αποδομήσει τα όσα ξεκάθαρα είπε ο Νίκος Δένδιας για ύπαρξη μουσουλμανικής μειονότητας βάσει της Συνθήκης της Λωζάννης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει την εφαρμογή από την Ελλάδα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ενωση Ξάνθης.

Επίσης, θα επαναλάβει την πρόθεση της Τουρκίας να βοηθήσει(!) την Ελλάδα στη συντήρηση και αναστήλωση οθωμανικών μνημείων, γι’ αυτό άλλωστε επέλεξε να επισκεφθεί το ιστορικό τέμενος Βαγιαζήτ και τέλος θα απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση και τη διεξαγωγή εκλογών σχολικών εφορειών.

Ο στόχος της επίσκεψης στη Θράκη

Ομως, η επικείμενη επίσκεψη, η οποία να σημειωθεί γίνεται πριν από το μουσουλμανικό Μπαϊράμι (13 Μαΐου), έχει και έναν ακόμη στόχο, ο οποίος δεν είναι ορατός σε πολλούς.

Ο κ. Κιράν έρχεται στη Θράκη για να… εμψυχώσει τους φορείς που χρησιμοποιούνται ως «πιόνια» από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, προωθώντας την τουρκική προπαγάνδα στην περιοχή.

Με την οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Τουρκία, φέρεται να έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης τουρκόφωνων φορέων, συλλόγων και ΜΜΕ, γεγονός που άρχισε να δημιουργεί γκρίνια. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί μία αποτελεσματική ενεργητική πολιτική στην περιοχή, με αποτέλεσμα η Αγκυρα και το προξενείο της να σέρνονται πίσω από τις εξελίξεις και όχι να τις ορίζουν, όπως είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειτουργία του πρώτου ευκτήριου οίκου Αλεβιτών στην Ελλάδα, ο οποίος πήρε άδεια λειτουργίας προ ημερών.

Η ενόχληση του προξενείου ήταν μεγάλη καθώς βλέπει ότι η Ελλάδα στηρίζει όλες τις ομάδες των μουσουλμάνων της Θράκης, δηλαδή Πομάκους, Ρομά και Αλεβίτες, αρπάζοντάς τους από τη σφικτή αγκαλιά της Αγκυρας που επιχειρεί να παρουσιάζει όλη τη μειονότητα ενωμένη κάτω από τη σκέπη του σουνιτικού Ισλάμ.

Οπως είναι φυσικό, η Αθήνα θα παρακολουθήσει στενά την επίσκεψη του κ. Κιράν, η οποία γίνεται σε περίοδο περιορισμών λόγω κορονοϊού. Εκτιμάται ότι πραγματοποιείται για το… «θεαθήναι» καθώς οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας απαγορεύουν φαινόμενα μαζικής προσέλευσης στις συναντήσεις του υφυπουργού.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι χθες, Δευτέρα, τα τουρκόφωνα ΜΜΕ της Θράκης δεν μετέδιδαν την είδηση της επίσκεψης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, αν και είχαν ενημερωθεί γι’ αυτήν.

Με πληροφορίες από Ελεύθερος Τύπος και grtimes.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με τους παιδικούς σταθμούς, αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας - Ανοίγουν τα φροντιστήρια;