«Κένταυρος 2021»: Ταγίπ, κοίτα στη Θράκη! Σιδερένιο τείχος από Ελλάδα και ΗΠΑ - Εντυπωσιακές εικόνες

Βασίλης Σκουλαράκος

«Φωτιά και ατσάλι» λίγες μέρες πριν πάει στη Θράκη ο Τσαβούσογλου - Ηχηρό μήνυμα από Αθήνα και Ουάσινγκτον.

Ενισχύουν και διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική συνεργασία τους Ελλάδα και ΗΠΑ, δημιουργώντας έναν ισχυρό άξονα στη νευαραλγική περιοχή της Θράκης και των Βαλακνίων.

Μετά την Αεροπορία και το Ναυτικό ήρθε η ώρα του Στρατού Ξηράς να εκπαυδευτεί με τους Αμερικανούς, οι οποίοι φαίνεται πως αναγνωρίζουν πλεόν σαφώς την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν εξαιρετικά σημαντική χώρα την Τουρκία, είναι δεδομένο πως η άκρως προκλητική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή.

Στο πλαίσιο λοιπόν της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] Ελλάδας και ΗΠΑ, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 μέχρι την Τρίτη 25 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης η διμερής Άσκηση με την επωνυμία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» (Immediate Responce / Centaur 21).

Η εν λόγω συνεκπαίδευση είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων και αποτελεί μέρος της Πολυεθνικής Άσκησης «DEFENDER EUROPE 21».

Στην άσκηση -που συντόνισε το ΓΕΕΘΑ-συμμετείχαν από Ελληνικής πλευράς, τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Ε/Π OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H).

Από Αμερικανικής πλευράς έλαβαν μέρος τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ, καθώς και προσωπικό της 104 Logistics Brigade του Στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου (Περιοχή Λιμένος Αλεξανδρούπολης).

Τα σενάριά της περιελάμβαναν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας. Συγκεκριμένα διεξήχθησαν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων (Ε/Π), περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC).

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

H ανωτέρω δραστηριότητα έχει προγραμματιστεί και εκτελείται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει έτι περαιτέρω την διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Εκτός λοιπόν από το δεδομένο ενδιαφέρον της Ελλάδας για «θωράκιση» της Θράκης, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στην περιοχή, ως αντίβαρο στην προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Επιχειρούν μέσω της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα να διασφαλίσουν την εποπτεία της ευρύτερης περιοχής, με το ναύσταθμο της Σούδας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποτελούν τα σημεία - «κλειδιά» για το σκοπό αυτό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρό το κορίτσι που είχε χαθεί – Βρέθηκε στο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved