ΕΘΝΙΚΑ

«Κένταυρος 2021»: Η ώρα του Στρατού Ξηράς! Φωτιά και ατσάλι από Έλληνες και Αμερικανούς στη Θράκη

«Κένταυρος 2021»: Η ώρα του Στρατού Ξηράς! Φωτιά και ατσάλι από Έλληνες και Αμερικανούς στη Θράκη

Αθήνα και Ουάσινγκτον ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη στρατιωτική συνεργασία τους - Μετά την Αεροπορία και το Ναυτικό ήρθε η ώρα του Στρατού Ξηράς να εκπαυδευτεί με τους Αμερικανούς στη νευραλγική περιοχή της Θράκης.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν, κατέστησε σαφή την στρατηγική επιλογή του για επανακαθορισμό των ελληνοαμερικανικών, αλλά και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Τα μηνύματα που εξέπεμψε η Ουάσινγκτον προς Αθήνα και Άγκυρα ήταν απολύτως σαφή, ενώ οι πράξεις στη συνέχεια επιβεβαίωσαν την εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική του Τζο Μπάιντεν από αυτή του προκατόχου του στο Λευκό Οίκο.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θεωρούν εξαιρετικά σημαντική χώρα την Τουρκία, είναι δεδομένο πως η άκρως προκλητική και πέρα από κάθε έννοια δικαίου συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή.

Η επιβολή κυρώσεων για τους S-400 και ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 ήταν τα πρώτα ηχηρά χτυπήματα της Ουάσινγκτον, ενώ με τη στάση του ο Μπάιντεν φρόντισε να επισημάνει στον Ερντογάν πως οι «κουτοπονηριές» πλέον δεν περνάνε. Ακολούθησε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία συντάρραξε το «παλάτι» και επιβεβαίωσε το ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα σε Ερντογάν και Μπάιντεν.

Με το ρήγμα λοιπόν μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον να βαθαίνει συνεχώς, οι Αμερικανοί επιζητούν την Ελλάδα ως εταίρο ασφάλειας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κόλπος της Σούδας στα Χανιά είναι η μοναδική βάση του αμερικανικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να δεχτεί αεροπλανοφόρα. Η Αλεξανδρούπολη προστίθεται ως νέο σημείο ελλιμενισμού του μεσογειακού στόλου των ΗΠΑ, ενώ οι Αμερικανοί έχουν σημαντική παρουσία στα στρατιωτικά αεροδρόμια της Λάρισας, της Νέας Αγχιάλου αλλά και του Στεφανοβικείου όπου εδρεύει η Αεροπορία Στρατού.

Τα γεγονότα του Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, έφεραν στην επιφάνεια τα «βρώμικα» σχέδια της Τουρκίας για την Θράκη, με τις Ένοπλες Δυνάμεις αρχικά να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και στη συνέχεια να «θωρακίζουν» τη νευραλγική περιοχή. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, με τη συνεχή ενίσχυση της παρουσίας τους στη Θράκη, επιβεβαιώνουν πως βλέπουν τη συγκεκριμένη περιοχή ως ένα ιδανικό στρατηγικό σημείο για να απλωθούν ταχύτατα αμερικανικά ή νατοϊκά στρατεύματα, όχι μόνον προς τα Βαλκάνια ή την Κεντρική Ευρώπη αλλά και προς την Ανατολική Ευρώπη. Η Θράκη θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ασφαλές σημείο για τον σκοπό αυτό και για την αμερικανική (και νατοϊκή) επιρροή στην περιοχή αυτή. Αυτός είναι ο λόγος που οι Αμερικανοί δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και όχι μόνον.

Στο πλαίσιο λοιπόν της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] Ελλάδας και ΗΠΑ, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης η διμερής Άσκηση με την επωνυμία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» (Immediate Responce / Centaur 21).

Η εν λόγω συνεκπαίδευση είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων και αποτελεί μέρος της Πολυεθνικής Άσκησης «DEFENDER EUROPE 21».

Τα σενάριά της περιλαμβάνουν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας. Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων (Ε/Π), περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC).

Από Ελληνικής πλευράς, στην Άσκηση συμμετέχουν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Ελικόπτερα OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H) και από Αμερικανικής πλευράς τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

H ανωτέρω δραστηριότητα έχει προγραμματιστεί και εκτελείται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει έτι περαιτέρω την διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Εκτός λοιπόν από το δεδομένο ενδιαφέρον της Ελλάδας για «θωράκιση» της Θράκης, είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στην περιοχή, ως αντίβαρο στην προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Επιχειρούν μέσω της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα να διασφαλίσουν την εποπτεία της ευρύτερης περιοχής, με το ναύσταθμο της Σούδας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποτελούν τα σημεία - «κλειδιά» για το σκοπό αυτό.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: «Σβήνει» η προσωπική διαφορά - Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα δουν αυξήσεις