ΕΘΝΙΚΑ

Τσαβούσογλου: Θέλουμε σχέσεις με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Μεβλούτ Τσαβούσογλου
INTIME

Την πρόθεση της Τουρκίας να έχει σχέσεις με την Ελλάδα χωρίς όρους και προϋποθέσεις εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια

«Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους» διεμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τις οποίες ανακοινώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου.

«Συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα παρατήρησε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας και είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια θετική βούληση από πλευράς Ελλάδος».

Αναφέρθηκε στον 62ο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που διεξήχθη στην Αθήνα και προανήγγειλε ότι «θα καθοριστεί και επόμενος γύρος».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο, επίσης, για τις τηλεδιασκέψεις σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σημειώνοντας ότι «είναι προσπάθειες που συνεχίζονται».

«Υπάρχουν πολλά θέματα που θέλουν επίλυση και πιστεύουμε αμφότεροι ότι βάση της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα» είπε ακόμη ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Δένδια και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα διμερή μας θέματα.

Ειδικότερα, ανέφερε πως στην Άγκυρα είχε αποφασιστεί να επιταχυνθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και έκανε ειδική μνεία στη συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την υψηλού επιπέδου.

«Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορούσε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου» προσέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνοντας πως όλα τα μνημόνια συνεργασίας και οι μηχανισμοί που θα εγκαθιδρύσουμε για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».

«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και -αν αυτό καταστεί δυνατόν -σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου», σημείωσε από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ανέφερε ο Νίκος Δένιδας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά ιδιαίτερα σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε εμείς και η Τουρκία».

«Στο πλαίσιο αυτό συνεφωνήθη ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε επίσης την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών covid-19 ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφθούν τις χώρες μας», ανέφερε ο κ. Δένδιας τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση στις τουριστικές βιομηχανίες και των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον Τούρκο ομόλογό του για τη χθεσινή νίκη της Αναντολού Εφές επί της ισπανικής Μπαρτσελόνα στον τελικό της Euroleague του μπάσκετ και την κατάκτηση του τροπαίου από την τουρκική ομάδα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Τάσου Μπερδέση στη Βάρη: Τον εκτέλεσαν με Καλάσνικοφ – Βρήκαν τουλάχιστον 10 κάλυκες