ΕΘΝΙΚΑ

Το παρασκήνιο πίσω από την αγάπη που τρέφει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Ελλάδα

Το παρασκήνιο πίσω από την αγάπη που τρέφει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Ελλάδα
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ δεν είναι ένας τυχαίος Γερουσιαστής και δεν είναι ένας περιστασιακός φιλέλληνας. Όπως λένε όσοι γνωρίζουν έχει τεράστια επιρροή στον Λευκό Οίκο και ταυτόχρονα έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς με την ελληνική Ομογένεια στις ΗΠΑ.

Η επαφή του Αμερικανού Γερουσιαστή με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με την Κύπρο είναι πολύ παλιά και ίσως να μην είναι τόσο γνωστή. Ο άνθρωπος που τον έφερε σε επαφή με την Κύπρο είναι ένας ελληνοκύπριος ονόματι Τάσος Ζαμπάς, ο οποίος σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, επικεντρώνοντας τη δράση του στο Κυπριακό.

Η σχέση του Μπομπ Μενέντεζ με τον ελληνισμό έχει πολύ προσωπικά χαρακτηριστικά και απορρέει πρωτίστως από την πολύχρονη φιλία του με τον Ελληνοκύπριο Τάσο Ζαμπά από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος τον έκανε να κατανοήσει τις υπαρξιακές ανησυχίες της Κύπρου, όπως και της Ελλάδας.

Η μοίρα τα έφερε έτσι και έτυχε λοιπόν μια από τις δασκάλες του Τάσου Ζαμπά στο Γυμνάσιο να είναι η γυναίκα του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος τότε ήταν γερουσιαστής στην πολιτεία της Νέας Ιερσέης. Μεταξύ των δύο οικογενειών αναπτύχθηκε ιδιαίτερη φιλία και το καλοκαίρι του 1995, ο βουλευτής τότε, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ενημέρωσε τον κ. Ζαμπά ότι θα τον φέρει στην Κύπρο, για να επισκεφτεί το σπίτι του στη Μόρφου, μαζί με την αδερφή του, Τούλα Ζαμπά και τον ξάδερφό του, Στάθη. Όπερ και εγένετο, με χρηματοδότηση του ταξιδιού από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής.

Ο Μενέντεζ φρόντισε να τους πάει στα κατεχόμενα και να δουν το σπίτι τους μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαμπάς, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» της Κύπρου, όταν επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου και περιέγραψε τις δυσκολίες που βίωσαν στα κατεχόμενα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά το εξής: «Ήταν πιο εύκολο να περάσει η κεφαλή ενός ελέφαντα από ένα βελόνι, παρά εμείς στα κατεχόμενα, γιατί μας έκαναν τη ζωή πολύ δύσκολη».

Χαρακτηριστικά μάλιστα είναι τα δημοσιεύματα της εποχής, που κυκλοφόρησαν με τίτλους όπως «Τρομοκρατία του ψευδοκράτους εναντίον Αμερικανού βουλευτή» και «οι Αττίλες έκλεισαν τον δρόμο στον Μενέντεζ», αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το καθεστώς των κατεχομένων εμπόδισε τον βουλευτή να επισκεφτεί τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, θέτοντας ως όρο να συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Αυτή λοιπόν ήταν και η αρχή της φιλίας του Τάσου Ζαμπά, με τον γερουσιαστή, για τον οποίο μιλά με τα καλύτερα λόγια. Κι από εκεί ξεκίνησαν όλα. Ο Μπόμπ Μενέντεζ ήρθε σε επαφή όλα αυτά τα χρόνια με τους ανθρώπους της ελληνικής ομογένειας οι οποίοι του εξήγησαν τι συμβαίνει με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό και αυτή τη στιγμή ο Αμερικανός Γερουσιαστής αποτελεί έναν ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ του βαθέως αμερικανικού κράτους (αυτού που λέμε State) και μεταξύ της Ελλάδας.

Ο Μενέντεζ ξέρει γιατί είδε, ξέρει γιατί άκουσε. Ξέρει για την μαρτυρική Κύπρο, για την Ελλάδα, για την Τουρκία. Έχει ιδία αντίληψη.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο Μενέντεζ πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και ειρήνης στη λεκάνη της Μεσογείου. «Εκτιμούμε ιδιαίτερα τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το πεδίο και, τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι διανύουμε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για τις χώρες μας, που αποτελεί και μια ευκαιρία για την Ελλάδα να συνεχίζει να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διεθνώς και αναφέρομαι και στα ζητήματα δημοκρατίας που έχουν ιδιαίτερη σημασία», είπε εχθές μιλώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.