ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Εγκαινίασε το «Τουρκικό Σπίτι» στη Νέα Υόρκη - Οι αντιδράσεις και το μήνυμα Ελπιδοφόρου

Ερντογάν Νέα Υόρκη
Ο Τούρκος πρόεδρος στα εγκαίνια του Turkevi Center
anadolu ajansi

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται στη Νέα Υόρκη όπου εγκαινίασε το «Turkevi Center», το «Τούρκικο Σπίτι», όπως αποκαλείται, εν μέσω αντιδράσεων για την πολυπληθή συνοδεία του. Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, για τη σχολή της Χάλκης και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Εντυπωσιακή τελετή για τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στήθηκε στη Νέα Υόρκη, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κόβει την κορδέλα και να προχωρά σε δηλώσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τη ρητορική περί παγκόσμιας δύναμης για τη χώρα του, ξεχνώντας όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνικής συνοχής, τονίζοντας πως ευελπιστεί το «Turkevi Center» να «αντικατοπτρίζει τη θέση της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή, ενόψει της 100ής επετείου της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023».

Ο Ερντογάν δήλωσε υπερήφανος για τον ουρανοξύστη, ενώ ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους στην τελετή στην Πρώτη Λεωφόρο στο Μανχάταν, ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Άλλωστε, η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπου θα γίνουν και οι εργασίες της επερχόμενης συνόδου, είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από το εντυπωσιακό έργο των Τούρκων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας υποστήριξε πως τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μεταφέρθηκαν στη Νέα Υόρκη από την Τουρκία.

«Είμαι προσωπικά εξοικειωμένος με την τεράστια γενναιοδωρία της Τουρκίας και των τουρκικών κοινοτήτων υποδοχής προς τους πρόσφυγες. Εκφράζω την ειλικρινή μου εκτίμηση για την υποστήριξή σας σε άτομα που έχουν ανάγκη προστασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γκουτέρες στην ομιλία του.

Παρά την εντυπωσιακή εμφάνιση του, 36 ορόφων, ουρανοξύστη – στον οποίο θα στεγάζεται η μόνιμη τουρκική αποστολή στον ΟΗΕ και το Τουρκικό Γενικό Προξενείο – το ταξίδι του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου αναφέρονται κυρίως στην πολυπληθή συνοδεία του και στον τρόπο που κινείται η ασφάλειά του. Μάλιστα, ο σύμβουλος του προέδρου του CHP, Τουνσάι Οζκάν, δημοσίευσε ένα βίντεο από το… κομβόι του Ερντογάν, παραφράζοντας μια φράση του Κεμάλ Ατατούρκ, το «Ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο», γράφοντας «Σκουπίδια στην πατρίδα, σκουπίδια στον κόσμο».

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Συγχαρητήρια για το κτήριο, να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης

Μεταξύ άλλων, συγχαρητήρια στον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έδωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ελπιδοφόρος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ΕλπιδόφοροςAP Images

Εκτός, όμως, από το μήνυμα για το νέο εντυπωσιακό κτήριο, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο και την Άγκυρα. Αυτό δεν ήταν άλλο από το πάγιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, αλλά και για την κατάσταση με τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

«Συγχαίρω τον πρόεδρο Ερντογάν για τα εγκαίνια του Turkevi Center, μαζί με τον γγ Γκουτέρες. Όπως πάντα, επιμένω στη σημασία που έχει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και στην υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία», έγραψε στο Twitter ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση: «Πράσινο φως» για ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς

Πέτρος Φιλιππίδης: Ολόκληρη η απολογία του - «Εμμονική η καταγγέλουσα», «είχα έρθει σε δύσκολη θέση»

Mad Clip: Τι έδειξε η αυτοψία στην Πόρσε - Καταστράφηκε ο «εγκέφαλος»