ΕΘΝΙΚΑ

Ο Τσαβούσογλου διαστρεβλώνει και απειλεί: Μας επιτίθεται η Ελλάδα, θα πάμε στο πεδίο

Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνέχισε την επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα
AP PHOTO

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνέχισε την επιθετική ρητορική προς την Ελλάδα

Σε «βαριές κουβέντες» για την Ελλάδα και διαστρέβλωση της πραγματικότητας προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένοντας στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας μετά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε εκδήλωση έφτασε στο σημείο να μιλά για «κόμπλεξ» της Ελλάδας κατά της χώρας του απειλώντας, παράλληλα, για επιστροφή «στο πεδίο» δείχνοντας πόσο έχουν προβληματιστεί οι Τούρκοι από την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε ημέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε το κράτος ενός μεγάλου έθνους. Δεν περνάει ημέρα χωρίς να επιτίθενται στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία. «Η Τουρκία είναι έτσι η Τουρκία είναι αλλιώς». Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ».

Παράλληλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε άλλη εκδήλωση βρήκε την ευκαιρία να «καρφώσει» τη Γαλλία για τη συμφωνία με την Ελλάδα θέτοντας το ερώτημα: «Πολλοί αναρωτιούνται τι δουλειά έχουμε έχει στη Λιβύη, τη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Τότε γιατί η Κίνα είναι στο Αφγανιστάν και η Γαλλία στην ανατολική Μεσόγειο;».

Την Τετάρτη ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι κύκλοι δεν υπάρχουν προσδοκίες για σημαντικές εξελίξεις. Παντως η θέση της Αθήνας παραμένει σταθερή πως το μόνο θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα, καθώς ο προηγούμενος είχε λάβει χώρα στην Αθήνα. Σημειώνεται πως την προηγούμενη φορά δεν συμμετείχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και πολύ στενός συνεργάτης του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, όπως είχε κάνει αναπάντεχα στις συζητήσεις της Κωνσταντινούπολης στις 25 Ιανουαρίου, προσδίδοντάς τους τότε αυξημένο πολιτικό συμβολισμό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία των εμπιστευτικών διερευνητικών επαφών συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999 και αποτελεί άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις.

Κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Στόχος τους είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στον Άγιο Παντελεήμονα: Με τέσσερις σφαίρες σκότωσαν τον 39χρονο – Ποιο ήταν το θύμα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου – Έρχονται «εν δυνάμει επικίνδυνες καταιγίδες από Τετάρτη»

Θα νικούσε στο GNTM: Η 18χρονη που χάζεψε τους πάντες στο «The Voice» (Vid)