ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητικοί χάρτες της Τουρκίας: «Συνεχίζουμε για τη Γαλάζια Πατρίδα»

Προκλητικοί χάρτες της Τουρκίας: «Συνεχίζουμε για τη Γαλάζια Πατρίδα»

Μήνυμα ότι σκοπεύσουν να συνεχίσουν τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνουν οι Τούρκοι, δημοσιεύοντας χάρτες με τα σημεία που πλέει το ORUC REIS, διαμηνύοντας πως… συνεχίζει!

Σε αφόρητη πίεση βρίσκεται το καθεστώς Ερντογάν στο εσωτερικό του, με τους δείκτες της οικονομίας σε ελεύθερη πτώση και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει τον Τούρκο πρόεδρο ότι αδυνατεί να κυβερνήσει τη χώρα.

Την ίδια ώρα, στην εξωτερική πολιτική, οι εθνικιστές «γκρίζοι λύκοι» φαίνεται πως είναι αυτοί που διαμορφώνουν την στρατικοποιημένη τακτική της Άγκυρας, με τις καταγγελίες για την τουρκική προκλητικότητα να προέρχονται πλέον από Ανατολή και Δύση.

Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να πείσει πως οι προεκλογικές εξαγγελίες του περί αύξησης της επιρροής ή της επικράτειας της Τουρκίας με «Γαλάζιες Πατρίδες» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τους υπουργούς του μάλιστα να δημοσιεύουν χάρτες ώστε να πείσουν πως τα ερευνητικά σκάφη συνεχίζουν το έργο τους και η Τουρκία… μεγαλώνει.

Στις πρόσφατες κατηγορίες της τουρκικής αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση Ερντογάν με τις νέες έρευνες του Ορούτς Ρέις υποχωρεί» απάντησε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας σημειώνοντας ότι «συνεχίζουμε κανονικά στη Γαλάζια Πατρίδα», ενώ στην ανακοίνωσή του συμπεριέλαβε και χάρτες με την υφαλοκρηπίδα.

«Οι περιοχές στις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές απαιτήσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας της οποίας τα σύνορα κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020 και καθορίστηκε και από τη Συμφωνία Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ‘’ΤΔΒΚ’’ (Κατεχόμενα) 2011», υπογραμμίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η περιοχή που απαιτείται για το σκάφος σεισμικής έρευνας ORUC REIS στα νοτιοδυτικά του κόλπου Μερσίνης δημοσιεύτηκε με την ανακοίνωση της NAVTEX. Η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα, όπως συνέβη μέχρι τώρα», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνεται ότι από το Σάββατο η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX από τον υδρογραφικό σεισμό της Αττάλειας για έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους ORUC REIS σε θαλάσσιες περιοχές βόρεια της Κύπρου. Το ερευνητικό σκάφος θα συνοδεύουν μάλιστα τα πολεμικά πλοία Αταμάν και Τζενγκίζ Χαν.

Ο Ερντογάν πλέον δεν μπορεί να πείσει κανέναν για την πολιτική του και η αναθεωρητική του πολιτική δεν βρίσκει πλέον πρόσφορο έδαφος στον τουρκικό λαό - παρά μόνο ίσως στο ακροδεξιό και φανατισμένο κοινό του στρατηγικού του εταίρου Μπαχτσελί. Και το σημαντικότερο, δεν γεμίζει τις αδειανές τσέπες των Τούρκων πολιτών που αγκομαχούν υπό το βάρος της ύφεσης, η οποία συρρικνώνει διαρκώς την αγοραστική τους δύναμη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ανεμοστρόβιλος στην Πάρνηθα - Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες

Παράξενα ραδιοκύματα φθάνουν στη Γη από άγνωστη πηγή στο κέντρο του γαλαξία μας

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας - Σε ισχύ το σχέδιο «Δάρδανος»