ΕΘΝΙΚΑ

«Μέδουσα 11»: Τα… πλοκάμια της «πνίγουν» τον Ερντογάν – Αντιτουρκικό μπλοκ στη Μεσόγειο

Μέδουσα 11
Μεγάλη άσκηση στα νερά της Μεσογείου, με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να πρωταγωνιστεί.
ΓΕΕΘΑ

Μέδουσα 11Ελληνισμός και Άραβες τσαλακώνουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Άριστο το επίπεδο συνεργασίας με Αίγυπτο και ΗΑΕ – Δυναμική και πάλι η παρουσία της Κύπρου – Εκνευρισμός στην Άγκυρα που στέλνει δυνάμεις για… διακριτική επιτήρηση.

Με στόχο την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διεξάγεται για μια ακόμη χρονιά η μεγάλη πολυεθνική, διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11», με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και των ΗΑΕ.

Οι κοινές ασκήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα, με ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις να αναπτύσσονται γύρω από την Κρήτη και να επιδίδονται σε σειρά σεναρίων που έχει καταρτήσει το ΓΕΕΘΑ και οι Επιτελείς των Κλάδων.

Προφανώς και οι εντυπωσιακές εικόνες από τα κοινά ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια έχουν προκαλέσει εκνευρισμό αλλά και… αμηχανία στην Άγκυρα, που βλέπει τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο να ισχυροποιούνται, με κοινό στόχο την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Από την Δευτέρα ξεκίνησαν οι πτήσεις εξοικείωσης και συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών F-16 Block 52+ από τις Μοίρες 340 και 343 της Σούδας με τα αιγυπτιακά F-16 και Mirage 2000, αλλά και τα F-16 Block 60 της United Arab Emirates Air Force.

Αν και η «Μέδουσα 11» ολοκληρώνεται στις 23 Νοεμβρίου, τα μαχητικά Αιγυπτίων και Αράβων δεν πρόκειται να φύγουν την πατρίδα μας και τη Σούδα, με τις στρατιωτικές ηγεσίες των τριών χωρών να έχουν σχεδιάσει συνεκπαίδευση και διάφορες ασκήσεις συνεργασίας με τους πολύπειρους Έλληνες χειριστές σε όλο το FIR Αθηνών. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι Αιγύπτιοι μετέφεραν υλικά και προσωπικό με μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, ενώ τα ΗΑΕ προσγείωσαν στη Σούδα και ένα γιγαντιαίο C-17.

Όσον αφορά τις ναυτικές δυνάμεις, από τη Δευτέρα το Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε τον συντονισμό και τα εν όρμω εκπαιδευτικά αντικείμενα, ενώ για τα επόμενα 24ωρα μέχρι τις 23/11, μονάδες επιφανείας και ένα υποβρύχιο θα «κλειδώσουν» τη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά και βόρεια της Κρήτης μέχρι το Μυρτώο πέλαγος, αλλά και νοτιοανατολικά της Κρήτης, εκεί που οι Τούρκοι αξιώνουν θαλάσσιες ζώνες μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Μάλιστα, το… καλωσόρισμα των Ελλήνων σε Αιγυπτίους και Κύπριους έγινε νότια της Καρπάθου, εκεί ακριβώς που οι Τούρκοι ανακοίνωσαν την παράνομη τουρκολιβυκή ΑΟΖ, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που στέλνει σαφές μήνυμα συνεργασίας και αποτροπής στο τουρκικό καθεστώς. Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικοί ελιγμοί και γυμνάσια προστασίας πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Επίσης, κατά τη συνεκπαίδευση εκτελέστηκαν γυμνάσια Αντιαεροπορικού Πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με συμμετοχή τεσσάρων Αεροσκαφών, 2 από την Ελλάδα και 2 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Πολεμικό μας Ναυτικό συμμετέχει στη «Μέδουσα 11» με φρεγάτες, αρματαγωγά, κανονιοφόρους, Ταχέα Περιπολικά Κατευθυνομένων Βλημάτων, έναν υποβρύχιο και ένας ελικόπτερο. Το Ναυτικό των Αιγυπτίων εντυπωσιάζει, στέλνοντας στα ανοιχτά της Κρήτης το θηριώδες ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral «Gamal AbdelNasser», την ιταλικής κατασκευής φρεγάτα «Bernees», την γαλλικής κατασκευής κορβέτα «Post Said», κλάσης Gowind, ίδια με αυτές που διαπραγματεύεται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, δύο πυραυλακάτους και υποβρύχιο. Στις αεροναυτικές ασκήσεις θα λάβει μέρος και το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης της Κύπρου «Ιωαννίδης».

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος επιβεβαιώνουν και πάλι στην πράξη πως μπορούν και συνεργάζονται με απόλυτο συντονισμό και επιτυχία, έχοντας αποκτήσει κοινή κουλτούρα επιχειρήσεων, την ώρα που ο ηγέτης της Αιγύπτου, Στρατηγός Σίσι, επιδιώκει με κάθε ευκαιρία τη στρατιωτική συνεργασία με τη χώρα μας.

Όσον αφορά τις χερσαίες δυνάμεις, οι επίλεκτοι κομάντο Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και ΗΑΕ αναμένεται να εντυπωσιάσουν και πάλι με την άρτια εκπαίδευσή τους και το υψηλότατο επίπεδο συνεργασίας που έχουν αναπτύξει. Άνδρες από το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και τη Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, θα συναντήσουν στην Κρήτη τους ΟΥΚάδες της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, αλλά και τους επίλεκτους κομάντο από Αίγυπτο και ΗΑΕ.

Η άσκηση θα κορυφωθεί στις 22 Νοεμβρίου, με την μεγάλη αεροαποβατική άσκηση στον κόλπο του Μάλεμε στα Χανιά, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έξαλλος ο Γκλέτσος στο Περιφερειακό: «Φεύγουν τα εκατομμύρια όπου γουστάρετε και ο κόσμος πεινάει»

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο

Άγριο έγκλημα στην Ιταλία: Δολοφόνησε το παιδί του αφού δραπέτευσε από νοσοκομείο