ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Χριστούγεννα με το βλέμμα στο Αιγαίο – Σε ετοιμότητα ακόμα και τις γιορτές

Πολεμικό Ναυτικό: Χριστούγεννα με το βλέμμα στο Αιγαίο – Σε ετοιμότητα ακόμα και τις γιορτές
Αρκετές μονάδες θα πιάσουν λιμάνι, ενώ πολλές θα παραμείνουν εν πλω και τις ημέρες των γιορτών.
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: Να πιάσουν λιμάνι, να ξεκουραστούν και να δουν τις οικογένειές τους έχουν τα πληρώματα πλοίων και υποβρυχίων – Παραμένει στο Αρχιπέλαγος μεγάλη δύναμη του Στόλου, πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

Την ευκαιρία να βρουν λίγες στιγμές χαλάρωσης με τις οικογένειές τους έχουν τις μέρες των Χριστουγέννων τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, μιας και οι απαιτητικές υποχρεώσεις του προηγούμενου διαστήματος έχουν μειωθεί εξαιτίας της εορταστικής περιόδου.

Οι ασκήσεις «ΛΑΙΛΑΠΑ 21» και ΔΕΛΦΙΝΙ 21», έκλεισαν την… αυλαία των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για το 2021, με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη να διαμηνύει προς τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας και των υποβρυχίων πως, οι ημέρες των γιορτών είναι ευκαιρία για λίγη ξεκούραση και κυρίως για να περάσουν χρόνο με τις οικογένειές τους.

Αρκετά πλοία έλαβαν εντολή να γυρίσουν στο Ναύσταθμο ώστε να συντηρηθούν κιόλας, ενώ ανάλογη διαταγή έλαβαν και οι «αόρατοι κυνηγοί». Όπως τονίζουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», τα πληρώματα έχουν καταπονηθεί πάρα πολύ τους τελευταίους μήνες, μιας και το Πολεμικό Ναυτικό είναι κυριολεκτικά «πανταχού παρόν»… από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Λιβύη και από τον Περσικό κόλπο μέχρι τη Γαλλία και τη δυτική Μεσόγειο.

Δεν είναι μόνο η μόνιμη παρουσία των ελληνικών πλοίων απ’ ‘ακρη σ’ άκρη στο Αιγαίο. Είναι η συμμετοχή του Στόλου μας σε κάθε συμμαχική άσκηση και κάθε συμμαχική επιχείρηση. Η φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ μέχρι πριν 15 μέρες συμμετείχε σε μεγάλη πολυεθνική άσκηση στη Γαλλία, πλέοντας δίπλα στο αεροπλανοφόρο Charles De Gualle. Η φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ «σάρωσε» τη Μεσόγειο ενταγμένη στην δύναμη της UNIFIL, ενώ η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ στην δύναμη της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «IRINI» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Τουλάχιστον 20 – 25 μονάδες του Πολεμικού μας Ναυτικού βρίσκονται σε επιχειρησιακές αποστολές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι εκατοντάδες στελέχη βρίσκονται μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους μεγάλο χρονικό διάστημα. Η άδεια των Χριστουγέννων λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία για να πιάσουν λιμάνι και να δουν ξανά τα αγαπημένα τους πρόσωπα, γεμίζοντας παράλληλα ενέργεια και δύναμη για την απαιτητική συνέχεια.

Φυσικά, η ανάπαυλα των Χριστουγέννων δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε το Αιγαίο απροστάτευτο. Σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους βρίσκονται μονάδες επιφανείας παρακολουθώντας κάθε ενέργεια, ενώ και τα ελληνικά υποβρύχια βρίσκονται σε όλα τα σημεία - «κλειδιά», πανέτοιμα να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση. Βεβαίως, τα πληρώματα και αυτών των πλοίων θα έχουν την δυνατότητα να ξεκουραστούν στο επόμενο γκρουπ αδειούχων.

Στο Γενικό Επιτελείου Ναυτικού πάντως, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης δεν θα έχει και πολύ χρόνο για ξεκούραση, μιας και «τρέχουν» πολλά θέματα, ειδικά στα εξοπλιστικά. Το προσχέδιο της σύμβασης για τις φρεγάτες Belh@rra πέρασε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ οι εικόνες από τα ναυπηγεία της Λοριάν στη Γαλλία όπου κατασκευάζεται η πρώτη FDI, ικανοποιούν πλήρως την ηγεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ελπίζει σε απόλυτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ώστε να παραλειφθεί η πρώτη Belh@rra το 2025.

Εκτός από τις φρεγάτες πέρασε από τη Βουλή και η τελική σύμβαση των 44 τορπιλών για τα υποβρύχια, ενώ οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση κορβετών «φουντώνουν» μέρα με τη μέρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Τι θα ανακοινωθεί σήμερα - Οι γιορτές θα κρίνουν το lockdown του Γενάρη

Αλλάζει το κόστος στα διόδια της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου

Τι αλλάζει η εφορία στις πολυκατοικίες – Το κέρδος για 2,8 εκατ. κατοικίες