ΕΘΝΙΚΑ

«ΛΑΙΛΑΠΑ - ΔΕΛΦΙΝΙ '21»: Έτσι χτυπάει το Πολεμικό Ναυτικό! Άνοιξαν πυρ πλοία και υποβρύχια

«ΛΑΙΛΑΠΑ - ΔΕΛΦΙΝΙ '21»: Έτσι χτυπάει το Πολεμικό Ναυτικό! Άνοιξαν πυρ πλοία και υποβρύχια
«Άστραψε και βρόντηξε» στο Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Πολεμικό Ναυτικό: Εντυπωσιακές εικόνες από όλο το Αιγαίο - Ο Στόλος κλείνει τη χρονιά με δύο απαιτητικές ασκήσεις που αποδεικνύουν το ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας και εκπαίδευσης - Πώς αντέδρασαν τα πλοία μας σε απειλές από αέρος - Άφαντα τα ελληνικά υποβρύχια, εκτέλεσαν βολή τορπίλης.

Μπορεί οι εξελίξεις στην Τουρκία να είναι δραματικές, με την τουρκική οικονομία να καταρρέει και την ισοτιμία με το ευρώ να φτάνει πλέον τις 20 λίρες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αδράνεια και εφησυχασμός για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Αντιθέτως, τώρα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεχτικοί και σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο», διαμηνύουν υψηλόβαθμα στελέχη του ελληνικού «Πενταγώνου», τονίζοντας τον κίνδυνο ο Ερντογάν να προσπαθήσει να εξάγει την κρίση.

Στην προκλητική ρητορική του Τούρκου προέδρου και στις επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ελλάδα απαντά με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού. Άλλωστε, με τον Ερντογάν «τραυματισμένο» στο διεθνές περιβάλλον και στο εσωτερικό της χώρας του, αναζητώντας τρόπους και ευκαιρίες για να ανακτήσει τον έλεγχο, η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα για εφησυχασμό.

Οι οδηγίες που έχει δώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και στους τρεις Κλάδους είναι σαφείς: Επαγρύπνηση και ετοιμότητα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, συνεχής εκπαίδευση και επίδειξη σημαίας σε όλα τα «καυτά» σημεία του Αρχιπελάγους.

Όπως έχουμε τονίσει, τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού περιπολούν συνεχώς σε όλο το μήκος του Αιγαίου, ενώ ο ελληνικός Στόλος έχει συνεχή παρουσία στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, πέραν φυσικά των δικό του απαιτητικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε από τη Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού με συνδυασμό ασκήσεων «ΛΑΙΛΑΨ 2/21» και «ΔΕΛΦΙΝΙ 2/21», στη θαλάσσια περιοχή του Κεντρικού, Ανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Σαρωνικού κόλπου, Βορείου Κρητικού και Μυρτώου Πελάγους, με συμμετοχή μονάδων των Διοικήσεων Φρεγατών, Υποβρυχίων, Ταχέων Σκαφών, Πλοίων Επιτήρησης, Υποβρυχίων Καταστροφών και Αεροπορίας Ναυτικού.

Κατά τις ανωτέρω ασκήσεις εκτελέστηκαν προκεχωρημένα γυμνάσια πυρών κατά σκοποσήμου και κατά βραχονησίδας, σύνθετα γυμνάσια αεράμυνας, βολή τορπίλης γυμνασίων από υποβρύχιο κατά στόχου επιφανείας και από Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) κατά υποβρυχίου, αντικείμενα επιχειρησιακής αξιοποίησης Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) Mark V, σημαντικός αριθμός αντικειμένων εξάσκησης σε αντιμετώπιση όλων των ειδών των απειλών καθώς και δοκιμές τακτικών και μέσων αντιμετώπισης εχθρικών UAV.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ επέβη στο πλοίο έδρας του Τακτικού Διοικητή της δύναμης, τη Φρεγάτα (Φ/Γ) «ΑΙΓΑΙΟΝ», όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των ασκήσεων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του επί του πλοίου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το πλήρωμα της Φρεγάτας και να ανταλλάξει ευχές, με την ευκαιρία των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ «προικίζουν» την Ελλάδα: Ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και... F-35 - Νέο χτύπημα στον Ερντογάν