ΕΘΝΙΚΑ

Οκτώ επιφανείς Πόντιοι μιλούν για την «πολιτισμική» φάλτσα βεβήλωση της Παναγιάς Σουμελά

Παναγία Σουμελά
Παναγία Σουμελά, Τραπεζούντα
trapezounta.gr

Παναγία Σουμελά: Τι κρύβεται πίσω από τα desk του Τούρκου; Οκτώ διάσημοι Πόντιοι, απαντούν για τα τελευταία γεγονότα στον ιστορικό Ναό.

Βεβήλωση! Για ακόμη μια φορά προσπαθούν να «ξηλώσουν» και να ατιμάσουν το ποντιακό μεγαλείο μετατρέποντας την Παναγιά Σουμελά σε…ντίσκο. Η επιθετική προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς φέρει θρασύδειλο πρόσημο και η τακτική της δεν έχει παρεκκλίνει εδώ και αιώνες με την ανοχή φυσικά των μεγάλων δυνάμεων.

Όμως η Παναγιά των Ποντίων, η ζωντανή κοιτίδα του ποντιακού ελληνισμού δεν χάνει την αξιοσύνη της, δεν «υποκύπτει» στις βανδαλιστικές σε βάρος της συμπεριφορές.

Τα παιδιά της, οι Πόντιοι μιλούν στο Newsbomb.gr για το τελευταίο περιστατικό, για τις νότες που σκοπό είχαν να γδάρουν την μεγαλοσύνη της.

Στο Newsbomb.gr είχαμε χρέος να «φιλοξενήσουμε» τις απόψεις των επιφανών Ποντίων από τους χώρους του Πολιτισμού, της Παιδείας, του Αθλητισμού, γιατί θεωρούμε πως τίποτα που θίγει την εθνική μας ταυτότητα δεν πρέπει να μένει αναπάντητο.

Η τουρκική πλευρά άλλωστε ποντάρει σε αυτές τις κινήσεις, δημιουργεί εντυπώσεις και από το τίποτα βρίσκεται σε ρόλο διεκδικητή. Σε μια Τουρκία που αυτή την στιγμή εσωτερικά ο κόσμος της υποφέρει ένας dj έστησε τα desk του στην Παναγιά (μας) τη Σουμελά για να «παράξει» πολιτισμό και να διαφημίσει το μνημείο.

Έτσι προφασίστηκε τουλάχιστον! Και η απάντηση που του δίνουμε είναι αν θέλει, και αυτός και η κυβέρνησή του, να το «διαφημίσει» στον κόσμο όλον τότε να αφήσουν να λειτουργήσει ξανά η Παναγιά μας. Να πάμε να την προσκυνήσουμε και οι Πόντιοι, που οι παππούδες τους και οι γονείς τους σφαγιάστηκαν, να πάνε να αποδώσουν φόρο τιμής στην δική τους Παναγιά, στην Παναγιά των προγόνων τους.

Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ): Η Παναγιά Σουμελά συμβολίζει τον ελληνικό Πόντο και κρατά άσβεστη τη φλόγα του

«Η Παναγία Σουμελά είναι το σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό. Συμβολίζει τον ελληνικό Πόντο και κρατά άσβεστη τη φλόγα του. Δεν πρόκειται για ένα απλό θρησκευτικό μνημείο, αλλά η βαρύτητα, αξία και η σημασία της Παναγιάς Σουμελά είναι βαθιά ριζωμένη στην ποντιακή γη και στις ψυχές των Ποντίων. Το γεγονός ότι πήγαν και την μετέτρεψαν σε ντίσκο για να γυρίσουν βίντεο κλιπ ήταν ακόμη μια τουρκική προκλητικότητα η οποία κρύβει βαθιά νοήματα. Άλλωστε η τακτική των Τούρκων είναι πάγια. Μειώνουν, υποβαθμίζουν οτιδήποτε τους προκαλεί φόβο. Ο συμβολισμός της Παναγιάς Σουμελά ακόμη τους φοβίζει, όπως και της Αγιάς Σοφιάς, που ο Ερντογάν την μετέτρεψε σε τζαμί λες και οι Τούρκοι τρέχουν σε αυτά. Το βίντεο κλιπ στην Παναγιά Σουμελά μόνο αθώα πράξη δεν είναι και ότι την «βάφτισαν» καλλιτεχνική είναι μια εξήγηση για τους ευκολόπιστους και για αυτούς που αγνοούν την ιστορία. Ο Ερντογάν και γενικότερα η τουρκική πολιτική είναι επιθετική και προσπαθούν να δείχνουν την ισχύ τους εντός και εκτός τειχών. Η Ελλάδα αυτή την περίοδο κρατά μια πολύ καλή στάση και δείχνει και με τους εξοπλισμούς και με την γενικότερη πολιτική της προσέγγιση ότι έχει ισχυροποιηθεί στην περιοχή και αυτό τρομάζει την άλλη πλευρά».

Παύλος Κοντογιαννίδης, ηθοποιός: Κανείς δεν μπορεί να βεβηλώνει την Παναγιά Σουμελά και την Αγιά Σοφιά

«Ο μη σεβασμός στα ιερά και τα όσια και τα διαφορετικά πιστεύω του συνανθρώπου σου δείχνει το επίπεδο της κουλτούρα σου, μην πω το πόσο βάρβαρος και κάφρος είσαι! Αυτά τα Μνημεία (Παναγιά Σουμελά και Αγιά Σοφιά) ανήκουν στην ανθρωπότητα και κανείς αισχρός δεν μπορεί να τα βεβηλώνει! Αίσχος!»

Ρένος Χαραλαμπίδης, ηθοποιός: Μια πράξη αδυναμίας και όχι δύναμης

«Οι προσβολές σε βάρος ισχυρών θρησκευτικών συμβόλων δείχνουν χαμηλή ευφυΐα απ’ αυτόν που τις πράττει και όχι από αυτόν που δέχεται την προσβολή. Ο ελληνισμός σε όλον τον κόσμο μια τέτοια κίνηση την εκλαμβάνει ως πράξη αδυναμίας και όχι ως πράξη δύναμης. Η Παναγιά Σουμελά είναι για τον Πόντο και όλο τον ελληνισμό, όχι απλά ένα μνημείο αλλά οι ζωντανές ρίζες μας».

Βούλα Πατουλίδου, χρυσή Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Θεσσαλονικής: «ὕβρις ἄτη νέμεσις τίσις»

«Εκεί στους βράχους του Μελά εμείς οι Πόντιοι ακουμπάμε την ψυχή μας.

Εκεί είναι τα ιερά και τα όσια των Ποντίων.

Εκεί στέκει η Παναγιά μας η προσφυγομάνα ακλόνητη κι αγέρωχη να μαρτυράει την πίστη, την ακέραιη και αδιαπραγμάτευτη ταυτότητα της ύπαρξής μας.

Πόσο μικροί και άδειοι είναι όσοι προσπαθούν ή προσπάθησαν στο παρελθόν να την βεβηλώσουν!

Η χυδαία και προσβλητική παρουσία ενός τυχάρπαστου dj στο ιερό μνημείο μας ,είναι ακόμα μία ασεβής καταπάτηση της πατρώας ποντιακής γης.

Μετά την Αγιά Σοφιά τώρα η Παναγία Σουμελά.

Η λύσσα του βάρβαρου χτυπάει στην πίστη, νομίζοντας πως θα κάμψει το ηθικό και τον θρησκευτικό αίσθημα των Ποντίων Ελλήνων. Πως θα εξευτελίσει την ιερή μας υπόσταση και θα γελοιοποιήσει το θρησκευτικό μας συναίσθημα.

Και όσο πιο πολύ λυσσά ο βάρβαρος τόσο πιο ψηλά ανυψώνεται η δική μας ανωτερότητα.

Όσο πιο ταπεινά ειδεχθή και αποτρόπαια κόλπα εφευρίσκει τόσο πιο χαμηλά κατρακυλά στην διεθνή αντίληψη περί δικαίου.

Όσο ο βάρβαρος σέρνεται στη γη , η Παναγιά Σουμελά κοιτάζει στα ουράνια!

Η Παναγία Σουμελά δεν είναι απλά κληρονομιά των Ποντίων. Είναι ιερό σύμβολο όλων των Ελλήνων!

Η θέση μας πρέπει να ναι ακλόνητη! Ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, να αποτελέσουν προϋπόθεση για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Θεοφάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου: Η Παναγία Σουμελά και η Ύβρις

«Είναι ομολογουμένως συγκλονιστικό το πόσο έχει επηρεάσει, επηρεάζει και θα συνεχίσει να καθορίζει τη ζωή στον Ορθόδοξο κόσμο η Παναγία, η Μητέρα όλων των Χριστιανών, σ΄ Αυτήν που εν τέλει όλες και όλοι βρίσκουμε καταφύγιο. Για τα προβλήματα, για τις θλίψεις και για τις δοκιμασίες, για την εκπλήρωση του αιτήματός μας.Ειδικότερα, στο Ελληνικό Ορθόδοξο σύμπαν, η Παναγία μας αποτελεί, εκτός των παραπάνω παραδοχών, μία ιδιαίτερη Μορφή, ένα όμορφο, αγαπημένο πρόσωπο, το Κάλλος που καλύπτει, φροντίζει, προσέχει, νουθετεί, προστατεύει και κυρίως πράττει σε όλες και για όλες τις στιγμές μας.

Τούτες τις ώρες όμως έρχεται στο μυαλό η αγάπη της Παναγίας μας, αλλά και το παράπονό της. Για τη σιωπή μας έναντι του εγκλήματος που συντελέστηκε και συντελείται εναντίον της στη μονή της, στο «περιβόλι» της στον Πόντο. Εκεί που βρήκαν καταφύγιο και άσυλο, παρηγοριά και ελπίδα, εκατομμύρια χριστιανοί και Έλληνες, σ΄ Αυτήν που είναι η αρχή και το τέλος της ζωής, η πίστη, η αγάπη και η στήριξη.

Οι πρόσφατες ανήκουστες, πρωτόγνωρες, απάνθρωπες, βάρβαρες πράξεις που συνέβησαν στην Παναγία Σουμελά, συνιστούν Ύβρις, σύληση, απόπειρα εξαφάνισης, δολοφονία. Ταράζεσαι όταν αντιλαμβάνεσαι και κατανοείς, χάνεις την ηρεμία σου όταν καταλαβαίνεις ότι μπροστά στο μεγαλείο της Παναγίας, άνθρωποι μικροί, τραγικά εφήμεροι, ορθώνουν την ασημαντότητά τους και καταστρέφουν με πρωτοφανή βαρβαρότητα το θείο Πρόσωπό της.

Στην Παναγία Σουμελά οι συνεχιστές των εγκληματιών εναντίον της Μητέρας μας και των προγόνων μας, με τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, εκτός από το να απαγορεύουν με διάφορα προσχήματα τη θεία λειτουργία, τώρα με την απαράδεκτη πράξη μετατροπής της εκκλησίας σε κέντρο διασκέδασης, σύλησαν ξανά το ναό, το χώρο, νομίζοντας ότι επιβάλλουν μπροστά στη Θεοτόκο, τη μάταιη και εφήμερη εξουσία τους .

Τα ίδια βεβαίως συνέβησαν και όπου αλλού στην Τουρκία υπήρξαν εκκλησίες της Παναγίας μας και όχι μόνο (παραδείγματα η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και Τραπεζούντας), συνεχίζοντας την Ύβρη, έναντι της Ορθοδοξίας , της Ελληνικότητας, του Πολιτισμού, της Ιστορίας .

Μαζί την απαίτησή μας για να μην επαναληφθούν παρόμοιες πράξης βεβήλωσης , μαζί με τη συλημένη Παναγία Σουμελά, ας σκεφτούμε τούτες τις στιγμές όλες τις Παναγίες του ελληνικού κόσμου, τις βιασμένες εκκλησίες και μοναστήρια της και αφού ζητήσουμε δικαιοσύνη για τους βέβηλους και συγχώρεση για την απουσία μας, ας βάλουμε στην προσευχή μας προς την Παναγία και αυτό το αίτημα: Να ξαναδούμε λειτουργημένες τις εκκλησιές της και τις μονές της, να ξανακουστεί το «Υπερμάχω» και το «Άξιον Εστί», για να γίνει το «η γῆ πανηγυρίζει, ὁ οὐρανὸς χορεύει», λόγος και πράξη και έργο. Νέμεσις και Αποκατάσταση της Ύβρεως τώρα».

Σόφη Θεοδωρίδου, συγγραφέας: Πράξη βεβήλωσης και ιεροσυλίας

«Η Παναγία Σουμελά πέρα από μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς είναι για τους Χριστιανούς και χώρος ιερός και ιδιαίτερα σημαντικός για εμάς τους Πόντιους και η μετατροπή του σε ντίσκο αποτελεί πράξη βεβήλωσης και ιεροσυλίας. Προσωπικά αισθάνομαι βαθιά απογοήτευση και αποτροπιασμό για τη στάση αυτή της Τουρκίας».

Νίκος Ασλανίδης, δημοσιογράφος: Η σιωπή δυστυχώς αποθρασύνει περισσότερο τους δράστες

«Η Παναγία Σουμελά είναι το ιερό κέντρο των Ποντίων αλλά και κορυφαίο θρησκευτικό σύμβολο ολόκληρου του Ελληνισμού.

Σηματοδοτεί τη χριστιανική ιστορία στον Πόντο, την Αυτοκρατορία των Κομνηνών της Τραπεζούντας, τους θρύλους και τις ελληνικές παραδόσεις.

Έτυχε να επισκεφτώ την Παναγία Σουμελά στον Πόντο αρκετές φορές και διαπίστωσα ότι όλοι οι χριστιανοί (Έλληνες, Ρώσοι, Γεωργιανοί κ.α. ) προσεγγίζουν το μοναστήρι με ιδιαίτερη ευλάβεια.

Το ίδιο όμως κάνουν και χιλιάδες μουσουλμάνοι που κρατούν το αγίασμα της μονής όλο το χρόνο και το δίνουν σε αρρώστους όταν τα φάρμακα δεν θεραπεύουν την ασθένεια…

Η βεβήλωση του χώρου προσβάλλει όχι μόνο το θρησκευτικό αίσθημα των χριστιανών, αλλά και όλων αυτών των μουσουλμάνων που προσέρχονται κατά χιλιάδες τον 15Αυγουστο στην Παναγία Σουμελά.

Πως θα αντιδρούσαν άραγε οι εμπνευστές αυτής της «ντίσκο-ιδέας» εάν κάποιοι χριστιανοί έστηναν ανάλογο κακόγουστο πανηγυράκι έξω από κάποιο τζαμί;

Η δικαιολογία βέβαια είναι ότι όλα έγιναν για διαφημιστικούς λόγους... Πως είναι δυνατόν όμως να διαφημίζεις κάτι όταν το βεβηλώνεις;

Τέτοιες ενέργειες προκαλούν περισσότερο θυμό και οργή παρά επιτυγχάνουν την «προβολή του μνημείου».

Η βεβήλωση και ο αφανισμός της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων στην Ανατολία πρέπει να καταδικαστεί πρωτίστως από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος. Όχι μόνο με ανακοινώσεις αλλά και με παρεμβάσεις σε διεθνείς οργανισμούς.

Η σιωπή δυστυχώς αποθρασύνει περισσότερο τους δράστες…»

Παναγιώτης Χωλόπουλος, Εκτελεστής ποντιακών μουσικών έργων: Ποιος ήταν ο σκοπός τους;

«Για άλλη μια φορά βλέπουμε την απαξίωση ίσως του μεγαλύτερου μοναστηριού στο όρος Μελά την Παναγία Σουμελά.

Δεν γνωρίζουμε τον σκοπό για το οποίο έχει γίνει το συγκεκριμένο συμβάν η τα αίτια αλλά είναι καταδικαστέα από όποιον έχει νου υγιή. Το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ήδη εξετάζει το θέμα και ευελπιστώ οι υπεύθυνοι να αναλάβουν και τις ευθύνες που τους αναλογούν όσο αυτό είναι εφικτό για την χώρα την οποία μιλάμε».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ντροπή και οργή: Οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε ντίσκο την Παναγία Σουμελά