ΕΘΝΙΚΑ

Tiger Meet 2022: Το Newsbomb.gr στον Άραξο – Οι «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ προκαλούν δέος

Tiger Meet 2022: Το Newsbomb.gr στον Άραξο – Οι «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ προκαλούν δέος
Λεπτό προς λεπτό από το Newsbomb.gr η κορυφαία αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας
Βασίλης Σκουλαράκος

Λεπτό προς λεπτό από το Newsbomb.gr η κορυφαία αεροπορική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας – Εικόνες και βίντεο που κόβουν την ανάσα.

Μήνυμα ισχύος, ενότητας και αποτροπής στέλνουν από την Ελλάδα οι «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Τουρκία συνεχίζει να λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Από τις 9 Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη μία από τις πιο απαιτητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα «φτερά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Tiger Meet 2022, την οποία φέτος φιλοξενεί η χώρα μας και οργανώνει άψογα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σε συνεργασία πάντα με το ΓΕΕΘΑ.

Μέχρι τις 20 του μήνα, με ορμητήριο τη «φωλιά» των ελληνικών «Τίγρεων» της 335 Μοίρας, στον Άραξο Αχαΐας, περισσότερα από 60 μαχητικά αεροσκάφη έχουν «κλειδώσει» το FIR Αθηνών, ενώ περίπου 1.000 άτομα προσωπικό από τις συμμετέχουσες χώρες έχουν δημιουργήσει ένα νατοϊκό στρατηγείο στη 116 Πτέρυγα Μάχης.

Εκεί βρίσκεται σήμερα και το Newsbomb.gr και σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στην σπουδαία άσκηση Tiger Meet 2022. Οι εικόνες, τα βίντεο και ο ήχος από τα μαχητικά, κόβουν την ανάσα.

Δείτε εικόνα από την άσκηση στον Άραξο

Δείτε φωτογραφίες από τα μαχητικά που μετέχουν στην άσκηση

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εξέφρασε την ικανοποίησή του στέλνοντας μήνυμα προς όλους όσοι με μεθοδεύσεις δεν ήθελαν να διεξαχθεί η άσκηση «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς, οι «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τσεχία, εκπαιδεύονται σε κάθε είδος εναέριου πολέμου, με τα σενάρια να έχουν σχεδιαστεί με βάση τις προκλήσεις που αναδύονται από τα σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων.

Τα ελληνικά F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης» συναντούν στον αέρα τα γαλλικά Rafale της Armee de l’ Air, με τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά να ελέγχει και τους τρόπους συνεργασίας των κορυφαίων γαλλικών μαχητικών με τα μπαρουτοκαπνισμένα μαχητικά της HAF, τα οποία καλούνται πλέον να συνεργαστούν αρμονικά με τα 4.5 γενιάς υπερόπλα, που ήδη έχει βάλει στη φαρέτρα της η Πολεμική μας Αεροπορία.

Στα συμμαχικά COMAO, τα όποια είναι συνήθως χωρισμένα σε δύο ομάδες, βρίσκονται επίσης οι Ισπανοί με E/A - 18, οι Ιταλοί με τα εξαιρετικά Eurofighter, Βέλγοι με F-16, Ελβετοί επίσης με E/A-18 και Τσέχοι με ρωσικά ελικόπτερα Mi-24, με τα σενάρια να περιλαμβάνουν φυσικά και αντιμετώπιση εχθρικού ελικοπτέρου. Άλλωστε, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς δεν… χαρίστηκε στους συμμετέχοντες, διαμορφώνοντας σενάρια εξαιρετικά απαιτητικά, που φέρνουν στα όρια χειριστές και μηχανές, ενώ θυμίζουμε πως σε αρκετά από αυτά συμμετείχε και το Πολεμικό μας Ναυτικό. Το έχουμε τονίσει, περιθώρια για αδράνεια και βόλτες πάνω από το Αιγαίο δεν υπάρχουν, με τον αριθμό των 40 εξόδων καθημερινά, να μαρτυρά την ένταση, την δυναμική της άσκησης, αλλά και την αφοσίωση που απαιτείται.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε το εντυπωσιακό Air Show, στο οποίο συμμετείχαν η ομάδα επιδείξεων «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» με τα T-6, το F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ», το Τσέχικο Mi-24, το Ισπανικό E/A-18, το Βελγικό F-16, γαλλικό Rafale, αλλά και το επετειακό Spitfire με Έλληνα χειριστή.

Οι εικόνες από την 117 Πτέρυγα Μάχης προκαλούν δέος…