ΕΘΝΙΚΑ

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανέλαβαν την ευθύνη κατάληψης ελληνικών πλοίων - Η αντίδραση της Αθήνας

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανέλαβαν την ευθύνη κατάληψης ελληνικών πλοίων - Η αντίδραση της Αθήνας
Το τάνκερ «Prudent Warrior» που έχει καταληφθεί στο Ιράν
Dursun Çam via AP

Οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των δυο ελληνικών πλοίων στον Περσικό κόλπο. «Πράξεις πειρατείας» χαρακτηρίζει τις επιθέσεις το υπουργείο Εξωτερικών σε διάβημα, ενώ εξέδωσε οδηγία να μην ταξιδεύουν Έλληνες στο Ιράν.

Δυο πετρελαιοφόρα πλοία, υπό ελληνική σημαία, κατελήφθησαν από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του Ιράν, όπως επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωση το IRGC. Συγκεκριμένα το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Το τελευταίο στίγμα των δυο ελληνικών πλοίων, δόθηκε κοντά στις ακτές του Ιράν σύμφωνα με χάρτες που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και αναφέρουν ως πηγή τη Lloyd's List Intelligence. To «Delta Poseidon» στο οποίο έγινε προσνήωση από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν και το «Prudent Warrior» τελούν υπό κατοχή και καλούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας, που βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Εξωτερικών.

Η τελευταία γνωστή θέση των δυο ελληνικών πλοίων

Έντονο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών: «Είναι πράξεις πειρατείας»

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, με εντολή του υπουργού, Νίκου Δένδια, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, μετά τη βίαιη κατάληψη δυο πλοίων με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διάβημα «οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν με πράξεις πειρατείας».

Ο κ. Δεμίρης καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας, ενώ κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Κατάληψη με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού του Ιράν

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα την Παρασκευή (27/5), ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

Σε ανοικτή γραμμή με τα ελληνικά υπουργεία τα πλοία

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να είναι αντίποινα για το ιρανικό πλοίο που δεσμεύτηκε το τελευταίο 24ωρο στην Κάρυστο.

Σχετικές ειδήσεις