ΕΘΝΙΚΑ

Το πάτημα του κουμπιού ψάχνει ο Ερντογάν - Συναγερμός σε όλο το Αιγαίο από αέρος, ξηράς και θάλασσας

Το πάτημα του κουμπιού ψάχνει ο Ερντογάν - Συναγερμός σε όλο το Αιγαίο από αέρος, ξηράς και θάλασσας
AP IMAGES

Τα προηγούμενα χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν πόνταρε στα φοβικά σύνδρομα της Ελλάδας και πίεζε με κλιμακούμενες απειλές να σύρει τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματευσεων κυρίως για τη διχοτόμηση του Αιγαίου. Όλα τα υπόλοιπα που παρουσιάζει η Τουρκία ως αιτήματα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Οι Τούρκοι θέλουν το Αιγαίο στη μέση κι αυτό δεν είναι μόνο αναθεωρητισμός του Ερντογάν. Είναι αίτημα και πίεση και της τουρκικής αντιπολίτευσης κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Το τελευταίο έτος που η Ελλάδα ξαναμπήκε στο παιχνίδι των εξοπλισμών, άλλαξε και η στάση της Τουρκίας η οποία βλέπει ότι η χώρα μας ξεπέρασε τα οποία φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να μας οδηγήσει στο πάτημα του κουμπιού... Κανείς μάλιστα δεν είναι τόσο βέβαιος ότι ο Ερντογάν μπλοφάρει. Το αντίθετο θα λέγαμε.

Η Ελλάδα όλο το καλοκαίρι θα βρίσκεται σε red alert στο Αιγαίο και όχι μόνο. Και σε θάλασσα και σε ξηρά και σε αέρα. Τα όρια της αντοχής δεν είναι απέραντα. Είναι πεπερασμένα. Όπως έχουμε ήδη επισημάνει από το Newsbomb.gr, οι Έλληνες επιτελείς, αναμένουν ότι εντός του καλοκαιριού η Τουρκία θα βγάλει στη θάλασσα το τέταρτο γεωτρύπανο που έχει αποκτήσει, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Τα 4 βασικα σενάρια που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:

  • Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι το γεωτρύπανο θα πάει κοντά σε τουρκικές ακτές και δεν θα θίξει τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.
  • Το δεύτερο αναφέρει ότι ενδεχομένως το τουρκικό γεωτρύπανο θα πλεύσει σε κάποιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ, κάποιοι ομιλούν για το οικόπεδο 6.
  • Το τρίτο σενάριο που μελετά η Αθήνα έχει να κάνει με τη τοποθέτηση του γεωτρύπανου στα όρια της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει η Αθήνα με το Κάιρο.
  • Το τέταρτο και ίσως το πιο επικίνδυνο θέλει το γεωτρύπανο να κινείται νοτίως της Γαύδου, μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Υπάρχει δυστυχώς ένα ακόμη απευκταίο σενάριο ίσως το πιο εφιαλτικό: Ο ναυτικός αποκλεισμός με πολεμικά πλοία σε ελληνικό νησί σε απόσταση αναπνοής που να επιβάλλει το πάτημα του κουμπιού από ελληνικής πλευράς. Εκεί τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά.

Το τεστάρισμα της δύναμης ισχύος του αντιπάλου στο πρώτο λάκτισμα είναι συνήθης πολεμική τακτική.