ΕΘΝΙΚΑ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το «πηγαδάκι» Δένδια με Ερντογάν,Τσαβούσογλου και το μήνυμα Μητσοτάκη

Νϊκος Δένδιας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η πρώτη συνάντηση Ερντογάν με Έλληνα πολιτικό μετά την έναρξη της κρίσης
Twitter

Πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ η πρώτη συνάντηση Ερντογάν με Έλληνα πολιτικό μετά την έναρξη της κρίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έξαρση της προκλητικής ρητορικής του προέδρου της Τουρκίας ο οποίος δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η «συνάντηση» έγινε όταν ο Νίκος Δένδιας «έπεσε» πάνω στον Ερντογάν τον οποίο συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Παρόντες στη συζήτηση, για κοινωνικό χαιρετισμό έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας, ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας.

Το μήνυμα Μητσοτάκη και η ετοιμότητα της κυβέρνησης

Είχε προηγηθεί το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία - χωρίς να την κατονομάζει - στη δήλωσή του κατά την προσέλευσή του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγονται στη Μαδρίτη.

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ «συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου» δύο, δηλαδή, τομέων στα οποία η Τουρκία έχει επιχειρήσει με ένταση το τελευταίο διάστημα να προβάλει τις ανιστόρητες θέσεις της.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε με νόημα «φωτογραφίζοντας την Τουρκία ότι στο ΝΑΤΟ «δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας και πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση σήμερα στη Μαδρίτη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με τον οποίο είχε και ανεπίσημο τετ α τετ στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ ο βασιλίας της Ισπανίας, Φελίπε.

Έτοιμη για κάθε πρόκληση η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει στραμμένο το βλέμμα της στο απογευματινό ραντεβού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν περιμένοντας να δει εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επιλέξει να βάλει στο τραπέζι το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ή αν θα επιλέξει να μείνει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ.

Πάντως η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι πανέτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας.

Η Ελλάδα έχει ήδη ενημερώσει τους συμμάχους μας, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική προκλητικότητα και τις ελληνικές θέσεις και πηγαίνει στη Μαδρίτη με στόχο μια δημιουργική συμβολή στην ατζέντα της Συνόδου και ξεκάθαρη θέση υπέρ της ένταξης των δύο χωρών.

Σχετικές ειδήσεις