ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Ο Μπάιντεν δεν μας έβαλε περιορισμούς σε σχέση με την Ελλάδα για τα F-16

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη
AP Photo/Vahid Salemi

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν έβαλε κανέναν όρο σχετικά με το πρόγραμμα των F-16 της Τουρκίας σε αντίθεση με την τροπολογία που πέρασε από την Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής και προωθείται στη Γερουσία η οποία αναφέρει ότι η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία.

Μπορεί στις 14 Ιουλίου να πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία που επί της ουσίας μπλοκάρει το πρόγραμμα των F-16 για την Τουρκία, αν αυτή δεν αποδείξει έμπρακτα ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα, πλην όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως βασίζεται στον Τζο Μπάιντεν για αυτό το ζήτημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τεχεράνη, μετά την τριμερή συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο του Ιράν, ρωτήθηκε για το θέμα και αποκάλυψε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν του έθεσε κανέναν περιορισμό για το θέμα των F-16 στην τελευταία κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν.

«Φυσικά, όταν συζητούσαμε αυτά τα θέματα με τον κ. Μπάιντεν, ο Μπάιντεν δεν μας επέβαλε τέτοιο όρο για την Ελλάδα. Αντίθετα, στην πολύωρη συνάντησή μας είπαμε ότι ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

««Θα βάλω τα δυνατά μου», είπε για τα F16. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν και αυτοί που αντιτίθενται σε αυτή τη δουλειά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έστω και λίγο. Όταν βλέπουμε τις τρέχουσες εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου, μια τέτοια προϋπόθεση δεν είναι δεσμευτική προϋπόθεση για εμάς. Όσο λένε ναι στην προσφορά μας για τα F16, μας δίνουν μηδενικά F16. Είμαστε ήδη σε θέση να κάνουμε τη συντήρηση και την επισκευή αυτού που έχουμε. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με αυτό. Αλλά φυσικά, έχουμε κάποιες απαιτήσεις σε ανταλλακτικά. Αποφάσισαν να κάνουν και αυτό», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος, ανέφερε πως: «Στις ΗΠΑ υπάρχουν και ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο. Είναι επίσης σημαντικά. Θα δούμε τι θα φέρουν και τι θα φέρουν οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυριαρχήσουν στη Γερουσία και θα αναλάβουν ξανά το βάρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει τις ελπίδες του για το πρόγραμμα των F-16 στον πρόεδρο Μπάιντεν. Άλλωστε, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία για τα F-16 θα πρέπει ο Τζο Μπάιντεν να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.