ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα «δέσει» τα χέρια της με τα F-16 – Νέα αμφισβήτηση νησιών

Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε νέες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.
AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με νέες δηλώσεις του υποστήριξε πως η Τουρκία δεν προτίθεται να δεχθεί όρους από τις ΗΠΑ, για το πρόγραμμα των F-16, που να αφορούν την Ελλάδα ενώ για ακόμα μια φορά προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών και των βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και αναφέρει ξεκάθαρα ότι για να προχωρήσει το πρόγραμμα των F-16 για την Τουρκία θα πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ότι τα αεροσκάφη δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις και παραβιάσεις σε βάρος της Ελλάδας, φαίνεται πως έχει ενοχλήσει πολύ την Άγκυρα. Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν μίλησε ποτέ για τέτοιους όρους, και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως η Τουρκία δεν θα μπει σε μια διαδικασία να «δέσει» τα χέρια της για να πάρει την αναβάθμιση των παλιών F-16 και τα νέα μαχητικά από την Ουάσιγκτον.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για ακόμα μια φορά αμφισβήτησε ευθέως τόσο τον ελληνικό εναέριο χώρο όσο και την κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο. «Δεν είναι εφικτό να πούμε «ναι» σε μια συμφωνία που θα δέσει τα χέρια μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τους όρους που θέτει η αμερικανική Γερουσία για το πρόγραμμα των F-16.

«Η Ελλάδα λέει «είναι δικά μου», νησιά και βραχονησίδες των οποίων το καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο, δεν έχουν παραχωρηθεί. Με 6 μίλια χωρικά ύδατα, ζητά εναέριο χώρο 10 μίλια. Η Τουρκία αναγνωρίζει 6 μίλια, αυτά τα 4 μίλια θα τα χρησιμοποιούμε», είπε στη συνέχεια.

Παράλληλα, σημείωσε πως «Οι ΗΠΑ δίνουν στην Ελλάδα μαχητικά 5ης γενιάς και δημιουργούν βάσεις στην Ελλάδα. Δεν θα μπούμε σε διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο για τα F-16, δεν θα ακούσουμε τις ΗΠΑ σε αυτό το θέμα».

Γίνεται, πάντως, σαφές πως η ενόχληση στην Άγκυρα είναι τεράστια μετά την τελευταία εξέλιξη με την τροπολογία που – αν η γειτονική χώρα διατηρήσει την ίδια επιθετική στάση και ρητορική – μπλοκάρει το πρόγραμμα που «διακαώς» επιθυμεί ο Ερντογάν, έτσι ώστε να αρχίσει την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.