ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμικό Ναυτικό: Κανένας εφησυχασμός! Συνεχής εκπαίδευση και παρουσία σε όλα τα «καυτά» σημεία

Πολεμικό Ναυτικό: Κανένας εφησυχασμός! Συνεχής εκπαίδευση και παρουσία σε όλα τα «καυτά» σημεία
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη προς τα πληρώματα - «Κλειδωμένο» το Αιγαίο από πλοία και υποβρύχια – Συνεχής εκπαίδευση σε εθνικές και συμμαχικές ασκήσεις

Με τις εξελίξεις να γίνονται πλέον απρόβλεπτες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, έχοντας το βλέμμα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν αναζητά τρόπους και ευκαιρίες για να κερδίσει πόντους στην διπλωματική σκακιέρα και παράλληλα να πάρει μία νίκη – έστω και μικρή – επί του πεδίου εναντίον της Ελλάδας, ώστε να την παρουσιάσει στο εσωτερικό εθνικιστικό του ακροατήριο. Για το λόγο αυτό, στην Αθήνα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, κάνοντας επίδειξη σημαίας σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος.

«Για εμάς, να είστε σίγουροι, πως δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Παρακολουθούμε κάθε κίνηση των γειτόνων και αναλόγως διαμορφώνουμε τη στρατηγική μας. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας κανονικά», διαμηνύουν πηγές του Πολεμικού μας Ναυτικού, την ώρα που η Τουρκία ζεσταίνει τις μηχανές του ερευνητικού Abdulhamid Han ώστε να το στείλει στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου.

Για το λόγο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, έχει ζητήσει να βρίσκονται καθημερινά σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους και μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και την Κρήτη, τουλάχιστον 15 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια του ελληνικού Στόλου.

Παράλληλα, το Πολεμικό μας Ναυτικό εκτός από την περιπολία στο Αιγαίο, δεν σταματά να εκπαιδεύεται σε εθνικές και συμμαχικές ασκήσεις, με τα πληρώματα να διακρίνονται για τον επαγγελματισμό, την εμπειρία, τη διορατικότητα και τη ναυτοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη 04 Αυγούστου 2022 διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις PASSEX (Passing Exercise) με την Γαλλική Φρεγάτα FS GUEPRATTE και με Μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, στην πρώτη συνεκπαίδευση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ με την Γαλλική Φρεγάτα FS GUEPRATTE στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως του λιμένα της Μασσαλίας, ενώ στην δεύτερη η οποία συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΙΚΑΡΙΑ με το Παράκτιο Περιπολικό (ΠΠ) ΓΕΩΡΓΙΟΥ, το Παράκτιο Περιπολικό (ΠΠ) ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΑΛΑΣΙΑ και ένα Ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως του λιμένα της Λεμεσού.

Κατά την διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και Έρευνας – Διάσωσης (Search And Rescue – SAR).
Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων, καθώς και στην πρακτική εκπαίδευση εν πλω τόσο των Ναυτικών Δοκίμων όσο και των Δοκίμων Υπαξιωματικών στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) αντίστοιχα.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ: