ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια νίκη που δεν θα έρθει ποτέ

Μια νίκη που δεν θα έρθει ποτέ

Ας ψαχτεί αλλού για τσαμπουκάδες ο «σουλτάνος» - Εμείς ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους λεονταρισμούς του ψύχραιμα και με αίμα κρύο.

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη και τεταμένη περίοδο μπαίνουν και πάλι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με διπλωματικούς και στρατιωτικούς αναλυτές να μην αποκλείουν την εκδήλωση ακόμη και ενός «θερμού» επεισοδίου – μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης – ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Το τουρκικό καθεστώς δέχεται αφόρητη πίεση από τις δραματικές οικονομικές εξελίξεις, με την κατάρρευση της λίρας, την ανεργία στα ύψη και τους πολίτες κυριολεκτικά να ζητιανεύουν για το καθημερινό φαγητό. Παρά τις δραματικές εξελίξεις στο εσωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην επιθετική τακτική κατά της χώρας μας, παίζοντας προφανώς το τελευταίο του χαρτί για να επιβιώσει πολιτικά.

Μάλιστα, μετά το παράλογο αφήγημα περί αποστρατιωτικοποιήσεως των ελληνικών νησιών, το τουρκικό καθεστώς επιχειρεί να ανοίξει και νέο μέτωπο, αυτή τη φορά στη Θράκη, κάνοντας και πάλι λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων της «τουρκικής» μειονότητας. Αφορμή στάθηκε το ζήτημα της εκλογής των Μουφτήδων, με τη χώρα μας να ακολουθεί πιστά τα όσα ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης και να συμμορφώνεται απολύτως με το εν γένει Διεθνές Δίκαιο, ως προς τα κάθε είδους Δικαιώματα των Μειονοτήτων, θρησκευτικά ή μη. Τα όσα δε ισχυρίζεται περί του αντιθέτου η Τουρκία, όσον αφορά τα ζητήματα των Μουφτήδων και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, είναι παντελώς έωλα, μιας και η Άγκυρα επιχειρεί να «εργαλειοποιήσει» τη μουσουλμανική μειονότητα την οποία επιμένει να αποκαλεί «τουρκική» και τους μουσουλμάνους της Θράκης «συμπατριώτες».

Τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεσα, με το υπουργείο Εξωτερικών να δίνει αποστομοτική απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς, επιβεβαιώνοντας πως η Αθήνα είναι αποφασισμένη να μην αφήνει την παραμικρή πρόκληση αναπάντητη. Ανάλογες απαντήσεις φυσικά είχε λάβει και για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίσης νησιών, ενώ η συνεχής και δυναμική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα σημεία - «κλειδιά» του Αρχιπελάγους, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί καμία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων και αμφισβήτησης της κυριαρχίας της.

Οι εντολές του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου είναι ξεκάθαρες προς τους τρεις Κλάδους, ζητώντας μόνιμη επαγρύπνηση από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς, με παράλληλη εκπαίδευση και μάλιστα υψηλής έντασης.

Παράλληλα, οι κινήσεις στα εξοπλιστικά και η διπλωματική κινητικότητα με τη γνωστοποίηση των τουρκικών προκλήσεων σε όλα τα διεθνή φόρα που έφεραν την καταδίκη της Τουρκίας από όλες σχεδόν τις μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, έχουν προκαλέσει αναταράξεις στο τουρκικό καθεστώς, ενώ και οι πολίτες πλέον στην Τουρκία αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν όλος ο πολιτισμένος κόσμος να έχει στραφεί εναντίον τους.

Ο Ερντογάν λοιπόν αναζητά μια νίκη που θα τον ισχυροποιήσει απέναντι στο λαό του. Ο ρόλος που έπαιξε στη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας ναι μεν μπορεί να του έδωσε πόντους, αλλά επί της ουσίας, δεν κερδίζει κάτι απτό. Τι θα κάνει λοιπόν; Όποτε το τουρκικό καθεστώς έβλεπε τα δύσκολα, στρεφόταν εναντίον του αιώνιου εχθρού, του Ελληνισμού. Η κλιμάκωση των προκλήσεων σε ρητορικό επίπεδο, αλλά και επί του πεδίου, με αύξηση των παραβιάσεων στο FIR Αθηνών και προκλητικές ενέργειες στη θάλασσα, εντάσσονται στο πλαίσιο συνθηκών αποσταθεροποίησης που επιχειρεί η Άγκυρα.

Η νίκη όμως, που απεγνωσμένα θέλει το καθεστώς Ερντογάν δεν θα έρθει. Και αυτό είναι κάτι που θα καταλάβει από την πρώτη στιγμή. Αν θέλει να ψάξει για μία νίκη που θα τον βοηθήσει να επιβιώσει, ας ψάξει αλλού. Ας πάει να κάνει το νταή σε κάποιον άλλον. Εξάλλου έχει πλέον τόσους εχθρούς που είναι πολύ εύκολο να επιλέξει κάποιον ανυποψίαστο, να τον στοχοποιήσει και να παίξει τα επικοινωνιακά παιχνίδια του. Εμείς ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους λεονταρισμούς του σήμερα με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να τον υποχρεώσουμε σε μία ακόμη αναδίπλωση χωρίς λεονταρισμούς και περιττές εντάσεις, με ψυχραιμία και κρύο αίμα. Τσαμπουκάδες λοιπόν, άλλου…