ΕΘΝΙΚΑ

Ένταση στο Αιγαίο: Χαμηλές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Αγαθονήσι και Ανθρωποφάγους

Ένταση στο Αιγαίο: Χαμηλές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Αγαθονήσι και Ανθρωποφάγους
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σήμερα πάνω από το Αγαθονήσι και τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων. 

Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι στα 10.000 πόδια, στις 14:33.

Ένα λεπτό αργότερα το δεύτερο ζεύγος τουρκικών μαχητικών πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων στα 17.000 πόδια.

Άμεσα έσπευσαν ελληνικά μαχητικά από τις Πολεμικές Μοίρες, με τους Έλληνες πιλότους να παίρνουν στο... κυνήγι τους Τούρκους.

Οι Τούρκοι φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν το παιχνίδι της ένταση, θέτοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι απαντήσεις που δίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι άμεσες και αποφασιστικές σε στεριά, αέρα και θάλασσα, με το ΓΕΕΘΑ να έχει δώσει σαφείς εντολές για αυξημένη ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο.

Οι Πολεμικές Μοίρες έχουν ανεβάσει το επίπεδο ετοιμότητας, με στόχο να μην επιτραπεί η παραμικρή εντύπωση στους Τούρκους πως μπορούν να μπαίνουν ανενόχλητοι στο Αρχιπέλαγος. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται απ' άκρη σ' άκρη στο Αιγαίο, ελέγχοντας με τις μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια όλα τα σημεία - «κλειδιά» του Αρχιπελάγους. Ο Στρατός Ξηράς επίσης, αποτελεί τα μάτια και τα αυτιά των Ενόπλων Δυνάμεων, με τα ακριτικά φυλάκια να ενημερώνουν συνεχώς το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήνα για κάθε κίνηση της απέναντι πλευράς.