ΕΘΝΙΚΑ

Ερχονται και... νύχτα οι Τούρκοι: Υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από ελληνικό νησί τα ξημερώματα

Ερχονται και... νύχτα οι Τούρκοι: Υπερπτήση τουρκικού UAV πάνω από ελληνικό νησί τα ξημερώματα
Τουρκικό UAV

Υπερπτήσεις και τα ξημερώματα εκτελούν πλέον τουρκικά αεροσκάφη, «δοκιμάζοντας» την ελληνική ετοιμότητα και αεράμυνα.

Σε θρασύδειλες παραβιάσεις και υπερπτήσεις του ελληνικού FIR προχώρησαν τα ξημερώματα οι Τούρκοι, αναγκάζοντας την ελληνική αεράμυνα να τα βάλει στο στόχαστρο.

Προφανώς το τουρκικό καθεστώς θέτει σε εφαρμογή μέρος της ακραίας ρητορικής του Ταγίπ Ερντογάν, που διαμηνύει προς την Ελλάδα πως «θα έρθουν μια νύχτα στην Ελλάδα», απειλώντας με απόβαση σε ελληνικό νησί. Βέβαια, το να λέει κάποιος ότι θα έρθει νύχτα και να στέλνει drones για παραβιάσεις ή θρασύδειλος είναι ή μετράει τους χρόνους αντίδρασης της χώρας μας ή και τα δύο.

Το δεδομένο είναι πως οι Τούρκοι έχουν ανεβάσει το επίπεδο της έντασης, με την εμπρηστική ρητορική κατά του Ελληνισμού να είναι πλέον σε καθημερινή βάση από την τουρκική ηγεσία, γεγονός που αναγκάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας να είναι σε μια κατάσταση μόνιμης ετοιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 03:41 τα ξημερώματα ένα UAV πέταξε πάνω από την Κίναρο στα 19.000 πόδια.

Χθες ήταν μια μέρα με ένταση στο Αιγαίο, αφού συνολικά καταγράφηκαν 110 παραβιάσεις και 4 υπερπτήσεις που σημειώθηκαν από 20 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο 16 F-16 σε 6 σχηματισμούς, δύο UAV και 2 κατασκοπευτικά ATR-72. Τα 4 από τα μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Σε μία περίπτωση, σημειώθηκε αερομαχία με ελληνικό μαχητικό που σηκώθηκε για την αναχαίτισή τους.

Σχετικά με τις υπερπτήσεις: Στις 16:34 ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη Νήσο Γλάρος, που βρίσκεται ανατολικά της Κίναρου, στα 19.000 πόδια.

Νωρίτερα, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι στα 10.000 πόδια, στις 14:33.

Ένα λεπτό αργότερα το δεύτερο ζεύγος τουρκικών μαχητικών πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων στα 17.000 πόδια.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα σημειώθηκε ακόμα μια υπερπτήση πάνω από το ίδιο νησί.