ΕΘΝΙΚΑ

Τατάρ: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον Γκουτέρες

Κυπριακό: Συνάντηση Τατάρ - Γκουτέρες το Σάββατο (25/9) στη Νέα Υόρκη
O Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης θετικό και εποικοδομητικό
ΚΥΠΕ

Κυπριακό: Συνάντηση στη Νέα Υόρκη, είχε το Σάββατο (24/9) o Τουρκοκύπριος ηγέτης  Ερσίν Τατάρ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες - Ζήτησε νέα διαδικασία επίσημων διαπραγματεύσεων και επανέλαβε την θέση του για "κυριαρχική ισότητα και ίσο διεθνές καθεστώς".

Υπογράμμισε, ότι είναι δικαίωμά τους να αναγνωριστεί το «ίσο και κυρίαρχο κράτος μας» από τη διεθνή κοινότητα, όπως ζήτησε από το βήμα της ΓΣ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πρόσθεσε πως για να γίνει πράξη αυτό το δικαίωμά τους, θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις ενέργειες με την μητέρα πατρίδα Τουρκία.

Ζήτησε επίσης από τον κ. Γκουτέρες την άμεση άρση των «απάνθρωπων εμπάργκο», όπως σημειώνεται, και να πάρει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση ο ΓΓ του ΟΗΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι Τ/κ αθλητές δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε αγώνες στο εξωτερικό.

Αναφέρθηκε και σε «εξοπλισμό των Ε/κ» αλλά και στην απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο, λέγοντας στον Αντόνιο Γκουτέρες πως «δεν θα μείνει το θέμα έτσι, θα γίνουν τα επιβαλλόμενα αντίστοιχα βήματα σε συνεργασία με την μητέρα πατρίδα Τουρκία».

Ο κ. Τατάρ ευχήθηκε όπως τα ΗΕ ανταποκριθούν θετικά στην πρόταση που ο «υπεξ» Ταχίν Ερτουγρούλογλου μετέφερε και στην Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, όπως τα ΗΕ υπογράφουν και με την «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει ότι ο ΓΓ του είπε ότι γνωρίζει καλά τη θέση του σχετικά με την επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων και ότι σχεδιάζεται να επισκεφθεί το νησί η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών, και εξέφρασε τη χαρά που έχει να συναντηθεί ξανά με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στην συνάντησή με τον ΓΓ του ΟΗΕ τον κ. Τατάρ συνόδευαν ο ειδικός αντιπρόσωπός του, Εργκιούν Ολγκούν, ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτυγρούλογλου, ο Τ/κ συντονιστής των Τενκών Επιτροπών, Γκιουνές Ονάρ και ο σύμβουλός του, Οσμάν Ερτούγ.

Ο κ. Τατάρ ευχαρίστησε τον Αντόνιο Γκουτέρες για τη μεσολάβησή του για να δοθεί στην ε/κ πλευρά το πακέτο 6 προτάσεων για συνεργασία και του ζήτησε να πείσει την ε/κ πλευρά ώστε αυτό να εφαρμοστεί προς όφελος των δύο πλευρών και να παρακολουθεί το όλο ζήτημα.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, γραπτή ανακοίνωση της «προεδρίας» το βράδυ του Σαββάτου αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης θετικό και εποικοδομητικό.

Διαβάστε επίσης:

Τα «έβαλε» με τη Μ. Βρετανία ο Τατάρ: «Δεν κούνησαν το δάχτυλό τους γιατί έχουν βάσεις στη Ν. Κύπρο»

Τατάρ για ομιλία Αναστασιάδη στον ΟΗΕ:«Αλαζονική στάση, από τις πιο επιθετικές και εχθρικές ομιλίες»