ΕΘΝΙΚΑ

«Θερμό» επεισόδιο: Μεταμεσονύχτια συνάντηση Ακάρ με αρχηγούς στρατού για την Ελλάδα – Κρίσιμα 24ωρα

«Θερμό» επεισόδιο: Μεταμεσονύχτια συνάντηση Ακάρ με αρχηγούς στρατού για την Ελλάδα – Κρίσιμα 24ωρα
Μεταμεσονύχτια συνάντηση Ακάρ με αρχηγούς στρατού για την Ελλάδα
Associated Press

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση – Όλα δείχνουν κρίση και επί του πεδίου με την Τουρκία – Σε απόλυτη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Την ακραία κλιμάκωση της έντασης σε όλα τα επίπεδα επιλέγει το καθεστώς Ερντογάν, δημιουργώντας συνθήκες αποσταθεροποίησης στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκάτσιες και προκλήσεις» και να τονίζει ότι «δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο για αδράνεια. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρακολουθούν με προβληματισμό τις εξελίξεις διαμορφώνοντας τις επόμενες κινήσεις τους, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να είναι πανέτοιμες να απαντήσουν με κάθε τρόπο και μέσο.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την Τουρκία εντείνουν ακόμα περισσότερο τον προβληματισμό και πλέον είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς και να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα. Όπως μετέδωσε το OPEN, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας σημειώθηκε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ενδεχομένως πυροδοτήσει καταιγιστικές εξελίξεις. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ πραγματοποίησαν συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με διοικητές δυνάμεων, αναπληρωτές υπουργούς και διοικητές μονάδων.

Διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το τουρκικό καθεστώς έχει ακολουθήσει πλέον κατά γράμμα όλα τα στάδια κλιμάκωσης, με τον Τούρκο πρόεδρο να προειδοποιεί την αντίπαλη πλευρά, να προχωρά σε προβοκάτσιες, να ενημερώνει ΟΗΕ και συμμάχους και το μόνο που απομένει είναι η κλιμάκωση επί του πεδίου.

Κάθε γέφυρα διαλόγου και συνεννόησης έχει κοπεί πλήρως και πλέον κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα αν η Τουρκία επιχειρήσει μια ακραία πρόκληση επί του πεδίου. Ποια μπορεί να είναι αυτή; Για παράδειγμα, ένας ναυτικός αποκλεισμός ή η παρεμπόδιση δραστηριοτήτων σε νησιά που θεωρεί πως πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Μολονότι πρόκειται για ένα σενάριο ακραίο, καθώς αναβαθμίζει αυτόματα τα επίπεδα εμπλοκής στρατιωτικών δυνάμεων, τα Επιτελεία εκτιμάται ότι προετοιμάζονται και για αυτό.

Η σημερινή μέρα στην Τουρκία είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς, συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της γειτονικής χώρας, με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Τι σημαίνει αυτό; Ενδεχομένως εκεί να ληφθούν αποφάσεις για ακόμη πιο επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία συμφωνούν πως η στάση της Τουρκίας προδίδει τη διάθεσή της για κλιμάκωση των προκλήσεων μέχρι να φτάσουν σε ένα «θερμό» επεισόδιο μικρότερης ή μεγαλύτερης έντασης, με στόχο να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, όπως έχουμε πει, διπλωματικά όπλα η τουρκική κυβέρνηση δεν διαθέτει, επομένως, μόνο με ένα «θερμό» επεισόδιο μπορεί να μας οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις όπου θα θέσεις τις παράλογες απαιτήσεις της.

Για το λόγο αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είναι σε απόλυτη ετοιμότητα για να αντιδράσουν σε κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, εκτελώντας μάλιστα συνεχώς εκπαιδευτικές ασκήσεις, ενώ οι πολεμικές Μοίρες της HAF είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για απαντήσεις κάθε στιγμή. Ο Στρατός Ξηράς επίσης που έχει και το δύσκολο έργο της επιτήρησης, ενημερώνει συνεχώς το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήνα και εκεί λαμβάνονται οι ανάλογες αποφάσεις.