ΕΘΝΙΚΑ

Πράγα: Ούτε ματιά δεν αντάλλαξαν Μητσοτάκης – Ερντογάν

Πράγα: Ούτε ματιά δεν αντάλλαξαν Μητσοτάκης – Ερντογάν
Οι ηγέτες της ΕΕ συνεδρίασαν στην Πράγα όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγαν να συναντηθούν ακόμα και τα βλέμματά τους.
AP Photo/Darko Bandic

Τη στιγμή της καθιερωμένης «οικογενειακής» φωτογραφίας ήρθαν πιο κοντά από ποτέ Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά.

Η κοινή παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στην Πράγα, για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, είναι το ζήτημα των ημερών. Ειδικότερα όσο η ένταση στα ελληνοτουρκικά κορυφώνεται, το αν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είχαν μια συνάντηση, έστω και μη προγραμματισμένη στο περιθώριο της Συνόδου έγινε ένα από τα μεγάλα ερωτήματα του τελευταίου 24ωρου.

Ο πρωθυπουργός κατά την άφιξή του μίλησε για την ανάγκη να σταματήσει η εργαλειοποίηση των μεταναστών, «δείχνοντας» ξανά την Τουρκία για το συγκεκριμένο θέμα. Στη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρωθυπουργό ξεκαθάρισε πως η Αθήνα είναι στο πλευρό του Κιέβου και μίλησε ξανά για τον αναθεωρητισμό αφήνοντας σαφείς αιχμές.

Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Ισπανό ομόλογό του.AP Photo/Alastair Grant, Pool

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συνολικά οι Τούρκοι αξιωματούχοι, έριξαν τους τόνους λόγω και της παρουσίας του Τούρκου προέδρου στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Ο Ερντογάν, λοιπόν, πήρε μέρος και στην καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία και είχε μεγάλο ενδιαφέρον η στιγμή της άφιξής του εκεί.

Ο Ερντογάν αστειεύεται με τον Αζέρο πρόεδρο Αλίγιεφ.AP Photo/Darko Bandic

Όταν ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε εκεί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ήδη στη θέση του και συνομιλούσε με τον Ισπανό πρωθυπουργό. Ο Ερντογάν δεν κοίταξε καθόλου προς το μέρος του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος με τη σειρά του επίσης έδειξε να αδιαφορεί για την παρουσία του Τούρκου προέδρου.

Αναστασιάδης και Μακρόν είδαν τον Ερντογάν να μην στρέφει τη ματιά του προς το μέρος τους, αλλά δεν φαίνεται να ενοχλήθηκαν και ιδιαίτερα...AP Photo/Darko Bandic

Μάλιστα, ο τελευταίος, αγνόησε επιδεικτικά και τους Νίκο Αναστασιάδη και Εμανουέλ Μακρόν που ήταν στην πρώτη σειρά και πέρασε σε απόσταση αναπνοής από μπροστά τους…