ΕΘΝΙΚΑ

Μυτιλήνη - Σοκάρουν μαρτυρίες διασωθέντων στο Newsbomb.gr: Πήρα το σωσίβιο ενός νεκρού για να σωθώ

Μυτιλήνη - Σοκάρουν μαρτυρίες διασωθέντων στο Newsbomb.gr: Πήρα το σωσίβιο ενός νεκρού για να σωθώ
«Δώσαμε 300 ευρώ από το Αϊβαλί και δεν μας σταμάτησε κανείς»
Newsbomb.gr

Συγκλονίζουν μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο στη Μυτιλήνη. «Ξεκινήσαμε από το Αϊβαλί, δώσαμε 300 ευρώ», είπαν μεταξύ άλλων στο Newsbomb.gr. Ανατριχιαστικές εικόνες και από το ναυάγιο στα Κύθηρα. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από Λιμενικό, ΕΜΑΚ και ιδιώτες.

Το ανθρώπινο δράμα που εκτυλίσσεται στη Μυτιλήνη, συγκινεί ακόμα και τους πιο σκληρούς χαρακτήρες. Μια λέμβος με περίπου 40 μετανάστες βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης σε θαλάσσια περιοχή με βράχια, με αποτέλεσμα ο τραγικός απολογισμός να φτάσει τα 18 θύματα. Οι μετανάστες ήταν αφγανικής καταγωγής ενώ οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Μάλιστα, με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, όσοι από τους μετανάστες έχουν διασωθεί έχουν οδηγηθεί στο ΚΥΤ Λέσβου. Οι μαρτυρίες τους στο Newsbomb.gr σοκάρουν. Τόσο για το πώς από την Τουρκία ωθούνται προς την Ελλάδα όσο και για το πώς οι διακινητές τους παίρνουν χρήματα για να τους θέσουν, επί της ουσίας, σε κίνδυνο τάζοντάς τους μετάβαση στη χώρα μας.

«Ξεκινήσαμε από το Αϊβαλί, πληρώσαμε 300 ευρώ», αναφέρουν. «Δεν μας σταμάτησε κανείς», προσθέτουν ενώ μια από τις γυναίκες που διασώθηκε και βρίσκεται στο ΚΥΤ σοκάρει με τα λόγια της. «Πήρα το σωσίβιο από έναν νεκρό για να σωθώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συγκλονιστικές εικόνες και στα Κύθηρα - Super Puma συνδράμει την έρευνα

Κάτω από αντίξοες συνθήκες συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών από το ναυάγιο στα Κύθηρα. Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των Αρχών και των ιδιωτών που έχουν σπεύσει σε βοήθεια.

Το απόγευμα της Πέμπτης (6/10), ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσε εντολή έτσι ώστε κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ να μεταβεί στα Κύθηρα με ελικόπτερο Super Puma έτσι ώστε να συνδράμει στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι επιβαίνοντες στο σκάφος ήταν περίπου 95, αφγανικής καταγωγής. Από αυτούς, 69 έχουν διασωθεί και μεταφερθεί στο σχολείο των Φριλιγκιανίκων. Οι 44 είναι άντρες, οι 7 γυναίκες, ενώ υπάρχουν και 18 ανήλικοι. Επίσης, 13 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Οι υπόλοιποι αγνοούνται.

Την ίδια στιγμή, είναι συγκλονιστικές οι εικόνες που καταγράφει ο φωτογραφικός φακός από τη θαλάσσια περιοχή στην οποία έγινε το ναυάγιο. Στο νερό επιπλέουν κομμάτια από το σκάφος, προσωπικά αντικείμενα και – δυστυχώς – ακόμα και ανθρώπινα σώματα…

Η τακτική της Τουρκίας στο Αιγαίο κοστίζει ζωές - Διακινητές στέλνουν στον θάνατο απελπισμένους

Για τα τραγικά περιστατικά στο Αιγαίο μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στη σημερινή (6/10) ενημέρωση των συντακτών. Τόνισε ότι «οι ελληνικές αρχές υπό αντίξοες συνθήκες διέσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους στις θάλασσες. Οι πλημμέλειες της Τουρκίας οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες».

«Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, κάνει τα στραβά μάτια και υποκινεί πολύ επικίνδυνες μετακινήσεις μεταναστών και προσφύγων. Είναι γεγονός που νομοτελειακά οδηγεί σε τραγωδίες. Οι ελληνικές αρχές φυλάνε τα σύνορά μας, διασώζουν ανθρώπους. Δυστυχώς είχαμε ανθρώπινες απώλειες. Η εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων από την πλευρά της 'Αγκυρας, πρέπει να σταματήσει γιατί κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκία κάνει πλάτες στους διακινητές και δεν τιμά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, δυστυχώς θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι και με τέτοιες τραγωδίες.»

Με αφορμή άλλη παρεμφερή ερώτηση είπε ότι τα πλοιάρια δεν φεύγουν μόνα τους από τα τουρκικά παράλια και πως «αυτό που έγινε χθες ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια».

Πλακιωτάκης: Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές

Αντίστοιχα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε ανάρτησή του επεσήμανε πως «για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο».

Προσέθεσε, δε, ότι «οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Εκθέτει τον ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Τον ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο εξέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που ξεκίνησε από σήμερα (6/10).

Τόνισε για ακόμη μία φορά την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, ενώ εξέφρασε την λύπη του για την τραγική απώλεια ζωών στα ναυάγια.

«Είναι αχρείαστο να πω ότι μία τέτοια κοινότητα χωρών πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες τις οποίες όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε. Τον σεβασμό για το διεθνές δίκιο, την θεμελιώδη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι οι θεμέλιοι λίθοι που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και ελπίζω ειλικρινά ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς το μέλλον συμμερίζονται αυτές τις κοινές αξίες. Όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Να εκφράσω τη λύπη μου για την τραγική απώλεια ζωών σήμερα το πρωί στο Αιγαίο σε δύο διαφορετικά ναυάγια, παρά τις ηρωικές προσπάθειες της ελληνικής ακτοφυλακής. Αυτή είναι η ώρα να συνεργαστούμε πολύ περισσότερο ουσιαστικά για να αποφύγουμε αυτά τα περιστατικά και να μη συμβαίνουν στο μέλλον και να απαλείψουμε τα δίκτυα διακινητών που εργαλειοποιούν αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη σε σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα», συμπλήρωσε.

Την Παρασκευή, στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αναλυτικά τους ηγέτες της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Άγκυρας με την Κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Σχετικές ειδήσεις