ΕΘΝΙΚΑ

Δένδιας: Ενημερώνω το Συμβούλιο για το δήθεν μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας

Νίκος Δένδιας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις κινήσεις του κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο των ομολόγων του της ΕΕ
Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο συμβούλιο των ομολόγων του της ΕΕ που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, επιβεβαίωσε ότι θα κάνει εκτενή ενημέρωση για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με πρόεδρο τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοσέπ Μπορέλ, συνεδριάζει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «27» στο Λουξεμβούργο. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο αναφέρθηκε στα ζητήματα που θα συζητηθούν και κυρίως στην ενημέρωση που θα κάνει στους υπουργούς της ΕΕ για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία στο Συμβούλιο να κάνουμε μια νέα συζήτηση σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ουκρανία σε αυτή τη δεύτερη φάση της ρωσικής εισβολής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού ελπίζω ότι αύριο θα μπορέσω να βρεθώ στο Κίεβο», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας.

«Θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, μια συμφωνία εξαιρετικά σημαντική για τις θαλάσσιες ζώνες και είναι ένα παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης τέτοιων διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, τόνισε επίσης ότι: «Θα έχω επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω το συμβούλιο για το δήθεν μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας για την εκμετάλλευση θαλασσίων ζωνών και πόρων που προέρχονται από τις θαλάσσιες αυτές ζώνες. Ένα μνημόνιο το οποίο δημιουργεί επιπλέον κινδύνους στην Ανατολική Μεσόγειο».