ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΕΘΝΙΚΑ

Καλεντερίδης:«Μπλόφα» το casus belli για την επέκταση στα χωρικά ύδατα

Καλεντερίδης:«Μπλόφα» το casus belli για την επέκταση στα χωρικά ύδατα

Οι τουρκικές αιτιάσεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία στην Αθήνα, είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr o διεθνολόγος Σταύρος Καλεντερίδης

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αντίδραση από την Τουρκία αν η Ελλάδα αποφασίσει την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, τόνισε μιλώντας στο Newsbomb.gr o διεθνολόγος Σταύρος Καλεντερίδης.

Με αφορμή και τις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα «δεν θα δεχτεί ούτε ένα μίλι επέκταση», ο κ. Καλεντερίδης επεσήμανε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για ενδεχόμενη σύρραξη στο Αιγαίο.

«Έχοντας ως δεδομένο την διεθνή αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι αδιανόητο να γίνει μια εισβολή και να μην την καταδικάσει η Δύση και να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Δεν υπάρχει χώρος διπλωματικά για κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να επιχειρήσει η Τουρκία, δεν θα τολμήσει. Έχει θωρακιστεί και αμυντικά η χώρα μας».

Ο διεθνολόγος τόνισε ότι το δύσκολο εγχείρημα δεν αφορά στην κήρυξη της επέκτασης των χωρικών υδάτων αλλά την υπεράσπισή τους από τις τουρκικές παραβιάσεις:

«Δεν θα είναι πρόβλημα η κήρυξη αλλά η υπεράσπιση των χωρικών υδάτων. Όπως γίνεται και στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, η Τουρκία θα τα παραβιάζει καθημερινά, αυτή είναι η πραγματική πρόκληση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διεθνολόγος.

«Θα μας πετάξει μετά το μπαλάκι. Θα λέει κάνατε ό,τι κάνατε και δεν το αναγνωρίζουμε. Εμείς θα κάνουμε ότι θέλουμε με τα πλοία μας και αν θέλετε χτυπήστε μας», πρόσθεσε.

Μάλιστα ο κ. Καλεντερίδης τόνισε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, για ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται μονομερώς από το Διεθνές Δίκαιο: «Είναι λάθος τα μηνύματα της ελληνικής πλευράς που δεν έχει πράξει το αυτονόητο. Είναι φοβική η προσέγγιση αυτού του δικαιώματος από τη χώρας μας και ειδικά η τμηματική επέκταση είναι λανθασμένη. Με περιορισμένες εκτάσεις νομιμοποιούμε την τουρκική ρητορική», ανέφερε ο διεθνολόγος σχολιάζοντας και την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Όλα τα κράτη τόνισε ο κ. Καλεντερίδης έχουν στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά τους ύδατα, εκτός από την Τουρκία η οποία θέλει να περάσει το ίδιο «μήνυμα» στην Ελλάδα.

Απάντηση Δένδια σε Τσαβούσογλου: Αντιλαμβανόμαστε τον εκνευρισμό τους

Ηχηρή απάντηση στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την Τουρκία, επικαλούμενος τις πρόσφατες τοποθετήσεις ΟΗΕ και Στέιτ Ντιπαρτμεντ, επεφύλαξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί και όχι η Ελλάδα.

Ο Νίκος Δένδιας από τον Νίγηρα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής σήμερα γιατί βρίσκομαι στον Νίγηρα, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού στη χώρα αυτή. Είχα την τιμή να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Mohamed Bazoum, και αμέσως μετά θα έχω εκτεταμένες συνομιλίες με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών Hassoumi Massoudou.

Στην ερώτηση: «Κύριε Υπουργέ σήμερα είχαμε και νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου σας, ο κ. Cavusoglu είπε ότι η Ελλάδα έχει χάσει τα λογικά της και ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανένα να την εγκλωβίσει στις ακτές της. Το σχόλιο σας», ο κ. Δένδιας απάντησε:

«Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του State Department όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητά του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά».

Διαβάστε ακόμη

«Όχι» από Τσαβούσογλου σε επέκταση των χωρικών υδάτων

Ξεπερνούν τα όρια οι Τούρκοι: 60 παραβιάσεις σήμερα πάνω από το Αιγαίο

Ελληνοτουρκικά: Το «καυτό» ζήτημα των χωρικών υδάτων η ψύχραιμη Αθήνα