ΕΘΝΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Το «καυτό» ζήτημα των χωρικών υδάτων η ψύχραιμη Αθήνα

Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε για ακόμα μια φορά τη σταθερή θέση της Αθήνας στα ελληνοτουρκικά ζητήματα χωρίς «κραυγές» και «κορώνες».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Γιατί η Αθήνα παραμένει σταθερή και δεν παρασύρεται στο «γαϊτανάκι» προκλήσεων του Ερντογάν. Τι επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για τη διπλωματία, το Διεθνές Δίκαιο και το «καυτό» ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Σε μια αέναη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ανεβάζοντας τους τόνους και προκαλώντας με όλους τους τρόπους την Ελλάδα, επιδίδεται η Τουρκία. Πέρα από τις εμπρηστικές δηλώσεις του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων της κυβέρνησής του, υπάρχουν σαφώς πιο επικίνδυνες προκλήσεις και επί του πρακτέου.

Παραβιάσεις εναέριου χώρου, υπερπτήσεις, ιστιοφόρα με τουρκική σημαία μέσα στον κόλπο του Καστελόριζου ακόμα και... μικρότητες σε αθλητικές διοργανώσεις περιλαμβάνει το μενού των προκλήσεων της Άγκυρας με την Ελλάδα να παραμένει σταθερή και ψύχραιμη, επιλέγοντας τον δρόμο της διπλωματίας και του Διεθνούς Δικαίου ως απάντηση.

Η θέση της Αθήνας παραμένει αταλάντευτη όλο αυτό το διάστημα, με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να αποφεύγουν να συρθούν σε ένα «γαϊτανάκι» απαντήσεων και προκλήσεων όπως θα επιθυμούσε διακαώς ο Τούρκος πρόεδρος, έτσι ώστε να αυξήσει ενδεχομένως και τη δημοτικότητά του – με μια τέτοια κόντρα – ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα.

Αυτή η σταθερή και υπεύθυνη στάση της χώρας, εκφράστηκε εκ νέου από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, σε μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News». Ο κ. Δένδιας εξήγησε – μεταξύ άλλων – πως είναι ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ενώ παράλληλα μίλησε και για τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου που – με τις παρούσες συνθήκες – μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

«Η Τουρκία προβάλλει θέσεις που αποτυπώνουν πρωτοφανή κλιμάκωση του αναθεωρητισμού και της εθνικιστικής ρητορικής. Είναι εύλογο το ερώτημα και ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, μιας εσκεμμένης πρόκλησης ή και ενός «ατυχήματος», που υπό συνθήκες έντασης θα μπορούσε να λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν αναμένουμε ότι η ακραία αυτή ρητορική θα κοπάσει, καθ’ οδόν προς τις εκλογές στην Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

«Η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες, αναπτύσσει σχέσεις με παραδοσιακούς και νέους εταίρους, δεν αντιδρά απλώς στην τουρκική πολιτική. Παράλληλα, η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε αυτή την απειλή», σχολίασε σχετικά με το πώς κινείται η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ενώ επανέλαβε εκ νέου πως «Νταηλίκια και απειλές δεν μας φοβίζουν».

Σε ερώτηση για τις ομοιότητες Ουκρανίας και Ελλάδας, τις οποίες κατέδειξε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κίεβο, ο κ. Δένδιας απάντησε πως «Υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας. Η Ελλάδα είναι ισχυρή και καλύπτεται από τρεις συμφωνίες αμοιβαίας συνδρομής, στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση».

Στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι, η απάντηση είναι σαφώς αρνητική ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και εξήγησε πως η χώρα πέρα από τις συμφωνίες αμοιβαίες συνδρομής καλύπτεται από τις συνθήκες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ υπολογίζει στους στρατηγικούς της εταίρους όπως είναι οι ΗΠΑ. Τόνισε, ωστόσο, πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα – όπως και κάθε χώρα – θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και μόνη της την οποιαδήποτε απειλή.

«Ο εποικοδομητικός διάλογος με την Τουρκία είναι πάντα ευκταίος, αλλά μπορεί να επιτευχθεί υπό έναν απαράβατο όρο, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», επεσήμανε για το ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά δίαυλος επικοινωνίας με την Άγκυρα. Μάλιστα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση ΠαναγιωτόπουλουΑκάρ αλλά και στις κοινωνικές επαφές που διατηρεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ορίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), συνιστά ένα μονομερές, μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο υπάρχει και θα υπάρχει εσαεί, διότι έτσι ορίζει το Διεθνές Δίκαιο», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών για το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων, το οποίο όπως αναφέραμε χαρακτηρίζει ως «μείζονος εθνικής σημασίας».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ μπορεί να υπερκαλύψει το τουρκολυβικό μνημόνιο, ο κ. Δένδιας ήταν ξεκάθαρος. «Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών. Ακόμα πιο σημαντικό, είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, κάτι που, ως γνωστόν, δεν ισχύει για το τουρκολυβικό «μνημόνιο», που είναι παράνομο, άκυρο, νομικά ανυπόστατο αλλά και συνιστά γεωγραφική παραδοξολογία», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του.