ΕΘΝΙΚΑ

Δένδιας σε Κασουλίδη: Δεν μας πτοεί ο τουρκικός παραλογισμός

Νίκος Δένδιας
Η τουρκική προκλητικότητα «δυστυχώς συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Δένδιας
Intime News

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο των θέσεων της, τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Το μήνυμα πως οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία στην Ελλάδα ή την Κύπρο θα επιφέρει ευρωπαϊκή αντίδραση, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Δένδιας είπε πως η τουρκική προκλητικότητα «δυστυχώς συνεχίζεται», ενώ έκανε λόγο και για «παραλογισμό» που έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο.

«Αυτό δεν πτοεί την Ελλάδα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο των θέσεων της, να προβάλλει διεθνώς το παράλογο και το παράνομο των τουρκικών διεκδικήσεων», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Διεμήνυσε πως οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου όσον αφορά στην τουρκική συμπεριφορά είναι σε ισχύ, και οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από την πλευρά της Τουρκίας και η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο θα επιφέρει ευρωπαϊκή αντίδραση.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη διαχρονική ελληνική θέση για την «επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Για τις προσπάθειες αναβάθμισης της παρουσίας του ψευδοκράτους διεθνώς, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Αθήνα τις παρακολουθεί στενά και πρόσθεσε πως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το καθεστώς των Βαρωσίων «είναι ξεκάθαρες, δεν χρειάζονται ερμηνεία, πόσο μάλλον διασταλτική ερμηνεία».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια

«Θέλω να εκφράσω τα βαθύτατα συλλυπητήρια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’. Τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική ευκαιρία για τον μεταξύ μας συντονισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος ιδίως αυτή την περίοδο. Εξετάσαμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για το Κυπριακό: Η ελληνική θέση είναι διαχρονικά γνωστή. Συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξη μας για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μιας λύσης συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η επίλυση του κυπριακού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, έχει τεράστια σημασία να του επαναλάβουμε ενόψει της θλιβερής επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Υπογραμμίζω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της κυπριακής δημοκρατίας στην προσπάθεια για αποφυγή νέων τετελεσμένων.

Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις τουρκικές προσπάθειες για την αναβάθμιση της παρουσίας του ψευδοκράτους διεθνώς. Θέλω να θυμίσω ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, 541, 550, 789 για το καθεστώς των Βαρωσίων είναι ξεκάθαρες, δεν χρειάζονται ερμηνεία, πόσο μάλλον διασταλτική ερμηνεία.
Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε είναι η τουρκική προκλητικότητα. Η οποία δυστυχώς συνεχίζεται και ο παραλογισμός έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο. Αυτό δεν πτοεί την Ελλάδα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δίκαιο των θέσεων της, να προβάλλει διεθνώς το παράλογο και το παράνομο των τουρκικών διεκδικήσεων.

Οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου όσον αφορά στην τουρκική συμπεριφορά είναι σε ισχύ, και οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από την πλευρά της Τουρκίας και η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο θα επιφέρει ευρωπαϊκή αντίδραση.

Είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στο απαράδεκτο και καταδικαστέο γεγονός της απαγόρευσης εισόδου και της κράτησης για δύο ώρες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα από τις τουρκικές αρχές. Θα ήθελα να πω ότι η πράξη αυτή δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο κ.Τζιτζικώστας ήταν στη Σμύρνη ως πρόεδρος ευρωπαϊκού οργάνου, όχι ως Έλληνας Περιφερειάρχης, αλλά είμαι υποχρεωμένος να τονίσω ότι υπήρξε καταδίκη της συμπεριφοράς αυτής και από Τούρκους αξιωματούχους.

Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Στις θετικές κατατάσσουμε και οι δύο την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Έχουμε χαιρετήσει αυτή τη συμφωνία. Αποτελεί παράδειγμα για το πως λύνονται οι διαφορές μεταξύ κρατών στη βάση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Και θέλω να τονίσω ότι έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή η συμφωνία δεδομένου ότι πρόκειται για συμφωνία μεταξύ δύο κρατών που το ένα δεν αναγνωρίζει το άλλο. Επίσης, θεωρώ σημαντικό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Υπάρχουν όμως και αρνητικές εξελίξεις. Αναφέρομαι στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπογραφέν από εκπροσώπους της κυβέρνησης της Τρίπολης, αντίθετα με τον οδικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, κάτι το οποίο καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ατομικά από μια μεγάλη σειρά χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία».

Σχετικές ειδήσεις:

Δένδιας: Έτσι αντιδρούμε στην πρωτοφανή ρητορική της Τουρκίας

Ελληνοτουρκικά: Το «καυτό» ζήτημα των χωρικών υδάτων η ψύχραιμη Αθήνα

Δένδιας: «Όχι» σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας