ΕΘΝΙΚΑ

Νίκος Δένδιας: Διάβημα στην Τουρκία για την κράτηση Τζιτζικώστα

Νίκος Δένδιας: Διάβημα στην Τουρκία για την κράτηση Τζιτζικώστα
Δεδομένη είναι η διπλωματική αντίδραση της Ελλάδας στην πρόκληση των Τούρκων σε βάρος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά της για την προκλητική και παράνομη κράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

Δεδομένη είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία, ζητώντας εξηγήσεις για την απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη. Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τη Βουλή.

Προσερχόμενος στο κοινοβούλιο, ο κ. Δένδιας συνάντησε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και τους ενημέρωσε πως με ρηματική διακοίνωση, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα θα ζητήσει τις απαραίτητες εξηγήσεις για την προκλητική και παράνομη παρεμπόδιση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Θεοδωρικάκος για «μπλόκο» Τζιτζικώστα: «Απαράδεκτη πρόκληση»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, προέβη σε δήλωση σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τις οικονομικές προοπτικές του νομού Πέλλας με την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και των σημαντικών αναπτυξιακών έργων που έχουν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση και αναβαθμίζουν την περιφέρεια.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στο υψηλό επίπεδο ασφάλειας στην Έδεσσα, αλλά και στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε. στον Έβρο από την Ελληνική Αστυνομία.

Σχολιάζοντας την απαράδεκτη τουρκική πρόκληση με την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, όπου επρόκειτο να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών, ο Υπουργός τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να σεβαστεί στοιχειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Αναλυτικά η δήλωση του Τάκη Θεοδωρικάκου

«Βρίσκομαι σήμερα στην Έδεσσα και στο νομό Πέλλας, γιατί βρισκόμαστε πάντα κοντά στους Έλληνες πολίτες, γιατί όπως συνηθίζω να λέω η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα ούτε καν είναι κυρίως η Αθήνα. Ο νομός Πέλλας έχει πετύχει πολλά αυτά τα 3 χρόνια διακυβέρνησης τού τόπου από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει πολύ σημαντικές οικονομικές προοπτικές, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει με πράξεις ότι είναι δίπλα στους πολίτες, ο αγροτικός πληθυσμός ενισχύεται και αντιμετωπίζονται με οικονομική στήριξη οι έκτακτες καταστάσεις που έχουν προκύψει, σημαντικά οδικά αντιπλημμυρικά έργα έχουν δρομολογηθεί και οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι πολύ δυναμικές επ’ ωφελεία όλων των πολιτών.

Δίπλα σε αυτά με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνω, ότι είναι πολύ υψηλό το επίπεδο ασφαλείας για όλους τους πολίτες στον νομό, να το πω πολύ απλά οι πολίτες της Έδεσσας όπως και ολόκληρης της Πέλλας είναι και αισθάνονται ασφαλείς και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν τα στελέχη, άνδρες και γυναίκες, της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ανταποκρίνονται στο πολυσύνθετο κοινωνικό τους έργο.

Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μου και λόγω των γεγονότων, θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα. Οι Έλληνες είμαστε απολύτως ενωμένοι απέναντι σε κάθε Τουρκική πρόκληση. Γνωρίζετε ότι τέτοιες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα σύνορα της πατρίδας, στο νομό Έβρου, εκεί που δυστυχώς η γειτονική χώρα εργαλειοποιεί καθημερινά χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους, παράνομους μετανάστες.

Η Ελληνική Αστυνομία είναι εκεί και κάνει το καθήκον της και οι προκλήσεις του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπέρασαν κάθε όριο και προηγούμενο με την έλλειψη της δυνατότητας για τον Περιφερειάρχη μας, τον κύριο Τζιτζικώστα, τον περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος βρέθηκε στην Σμύρνη και ως αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμμετέχει στην ευρωμεσογειακή συνάντηση.

Πρόκειται για άλλη μία απαράδεκτη πρόκληση η οποία εκθέτει ανεπανόρθωτα το τουρκικό καθεστώς το οποίο θα πρέπει επιτέλους να σεβαστεί στοιχειώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Σχετικές ειδήσεις