ΕΘΝΙΚΑ

Στο «κενό» οι κουτοπονηριές της Λιβύης - Το χρονικό του επεισοδίου

Νίκος Δένδιας
Στο «κενό» έπεσε η κουτοπόνηρη προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης
AP

Το διπλωματικό «τρικ» όμως που επιχείρησε η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης δεν ήταν αρκετό να παρασύρει τον Νίκο Δένδια και την ελληνική αποστολή

Στο «κενό» έπεσε η κουτοπόνηρη προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης να παρασύρει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να «αναγνωρίσει» πλαγίως την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης -της οποία η θητεία έχει λήξει- και κατ' επέκταση την νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου.

O Νίκος Δένδιας ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, όμως στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, βρέθηκε να περιμένει η υπουργός Εξωτερικών, Λέιλα Μανγκούς, της κυβέρνησης της οποίας η θητεία έχει λήξει kai η οποία μάλιστα έχει υπογράψει την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.

Η Μανγκούς περίμενε τον Έλληνα υπουργό στην αίθουσα υποδοχής του αεροδρομίου. Ο υπουργός αμέσως ενημέρωσε ότι δεν θα κατέβει από το αεροπλάνο και πως η επίσκεψη στην Τρίπολη ακυρώνεται. Διαμήνυσε μάλιστα κατηγορηματικά ότι «δεν θα επιβάλλει κανείς στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ποιον θα συναντήσει και ποιον όχι».

Το διπλωματικό «τρικ» όμως που επιχείρησε η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης η οποία σημειώνεται, είχε μοναδική αποστολή την διεξαγωγή εκλογών στη χώρα και όχι υπογραφή διεθνών συμφωνιών όπως αυτή με την Τουρκία δεν ήταν αρκετό για να παρασύρει την ελληνική διπλωματική αποστολή.

Μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, αμέσως αντιλήφθηκε τη μεθόδευση - λόγω της αλλαγής του προγράμματος που στάλθηκε από το Λιβύη- ωστόσο ξεκίνησε το ταξίδι κανονικά σήμερα το πρωί. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Η πρόκληση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης προσπάθησε να κάνει και «καψώνι» στην ελληνική αποστολή εμποδίζοντας το αεροσκάφος με τον Νίκο Δένδια να αναχωρίσει για Βεγγάζη και τελικά αυτό χρειάστηκε να ταξιδέψει μέσω του FIR Μάλτας προκειμένου να φτάσει στην ανατολική Λιβύη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι οι λιβυκές αρχές έκαναν τις εν λόγω κινήσεις προκειμένου να παίξουν το «χαρτί» της Τουρκίας και να εκβιάσουν την κατάσταση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Παράλληλα, οι ενέργειες αυτές της Λιβύης έχουν προκαλέσει εσωτερική αναταραχή στην χώρα με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι -του ενός εκ των δυο εκλεγμένων οργάνων της χώρας- να έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά του για το διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε. Μάλιστα, ο Μένδφι, είχε ζητήσει από την Νάιλα Μανγκούς να μην πάει στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς είχε στείλει δικούς του ανθρώπους να υποδεχθούν τον Νίκο Δένδια και εκείνη δεν το τήρησε».

Ενδεικτικό των επιτηδευμένων ενεργειών που προχώρησαν οι αρχές της Λιβύης είναι το γεγονός ότι το λιβυκό ΥΠΕΞ εμφανίστηκε να ζητάει τα «ρέστα» από τον Νίκο Δένδια, για τη στάση του και να αποδοκιμάζει τις ενέργειές του, αλλά φέρεται σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε και στην ανάκληση του επιτετραμμένου της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι ο Νίκος Δένδιας έφτασε σήμερα, Πέμπτη, στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος και λίγο μετά αναχώρησε για την Βεγγάζη. «Η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς περίμενε να τον υποδεχτεί. Το καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας εκφράζει την έκπληξή του για την άρνηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια να αποβιβαστεί από το αεροσκάφος του φτάνοντας στο αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης χωρίς μάλιστα να δώσει εξηγήσεις», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

«Προσπάθησαν να μου επιβάλλουν συνάντηση»

Η πρώτη αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για το διπλωματικό επεισόδιο μετά την «παγίδα» που προσπάθησαν να στήσουν στη Λιβύη σε βάρος του ίδιου και της χώρας.

«Η σημερινή επίσκεψη στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησε από την Τρίπολη όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντηθώ με τον πρόεδρο Μένφι. Όμως η υπουργός εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η κα. Μάνγκους, προσπάθησε να μου επιβάλλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω την επίσκεψη στην Τρίπολη, να πετάξουμε στη Βεγγάζη όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα. Συναντήθηκα με τον στρατάρχη Χαφτάρ. Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για την παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Σε ερώτηση για το αν θα συζητήσει η Ελλάδα με τη Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Με τη νόμιμη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Με αυτή την κυβέρνηση η Ελλάδα πράγματι θα ξεκινήσει συνομιλίες και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα γιατί το θέμα είναι μάλλον εύκολο, μάλλον καθαρό. Από εκεί και πέρα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει μία υποχρέωση, να συνεργαστεί απόλυτα ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές. Αυτό το οποίο είναι στενάχωρο όμως είναι ότι δεν το πράττει».

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για ακύρωση της επίσκεψης Δένδια στην Τρίπολη για να συναντήσει τον Μοχάμεντ Μένφι ελήφθη «καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ».

Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, συνέχισε κανονικά την επίσκεψή του στην ανατολική Λιβύη και συγκεκριμένα στη Βεγγάζη όπου και παρέδωσε 30.000 εμβόλια για τον κορωνοϊό.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση». Επεσήμανε, τέλος, ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις:

Συνάντηση Δένδια-Χαφτάρ: Ξεκάθαρη καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου

Τουρκικά ΜΜΕ: «Σκάνδαλο» η αποχώρηση Δένδια από την Τρίπολη

Προκαλεί το λιβυκό ΥΠΕΞ για Δένδια: Καταδικάζουμε και θα αντιδράσουμε