ΕΘΝΙΚΑ

Επαναφέρει ο Ακάρ το casus belli: «Η Αθήνα προκαλεί»

Επαναφέρει ο Ακάρ το casus belli: «Η Αθήνα προκαλεί»

Μετά τις απειλές Τσαβούσογλου, ακολουθεί και ο Ακάρ την ίδια ρητορική. Ηχηρή απάντηση της Αθήνας και «χαστούκι» από τις ΗΠΑ.

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις και η επιθετική ρητορική, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να επαναφέρει και αυτός σήμερα (30/12) το casus belli και να υποστηρίζει πως η «Αθήνα κάνει βήματα για να προκαλέσει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι NTV, ο Ακάρ τόνισε ότι οποιαδήποτε επέκταση χωρικών υδάτων εκ μέρους της Ελλάδας πάνω από τα 6 μίλια, αποτελεί casus belli.

«Το 1995 ελήφθη μία απόφαση από τη Βουλή, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι, να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα λάθος βήμα ως προς αυτό θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Λέμε στον γείτονά μας, μην ξεχνάτε ότι ένας λάθος υπολογισμός θα προκαλέσει την απάντηση της Άγκυρας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Μετά τις απειλές Τσαβούσογλου, ακολουθεί και ο Ακάρ την ίδια ρητορική, ωστόσο η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές με την ηχηρή της απάντηση ότι «η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται».

Παράλληλα, «χαστούκι» ήρθε στην Τουρκία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την κλιμάκωση -από την τουρκική πλευρά- των προκλητικών δηλώσεων

Τούρκοι αναλυτές: «Η τουρκική παρέμβαση στην Κρήτη έχει συγκεκριμένη στρατηγική»

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι θεωρούν ότι η στρατηγική της Ελλάδας είναι να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία.

Όπως σχολίασε ο Μετεχάν Ντεμίρ, πολιτικός αναλυτής του τηλεοπτικού δικτύου Haberturk, «η Ελλάδα με την Κρήτη επιχειρεί κάτι διαφορετικό. Αντί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Πάει να κάνει σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη και να το κάνει αργότερα αυτό και στο Αιγαίο.»

Και προσέθεσε: «Ήδη έκαναν κάτι παρόμοιο στο Ιόνιο πέλαγος και ήδη είχαν στείλει το μήνυμα πως θα κάνουν επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη δηλαδή από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής χώρας με στόχο να στείλουν μήνυμα στην Τουρκία. Τώρα υπήρξε η παρέμβαση της Τουρκίας καθώς σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 μίλια στα 12 μίλια το μερίδιο που θα κατέχει στο Αιγαίο θα αυξηθεί στο 70% από το 35 % που είναι σήμερα».

Σχετικές ειδήσεις