ΕΘΝΙΚΑ

Τσαβούσογλου: Καμία επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Τσαβούσογλου: Καμία επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Associated Press

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τη ρητορική της Τουρκίας ότι δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι.

Μάλιστα, προειδοποιεί την Ελλάδα να μην μπει σε περιπέτειες γιατί δεν θα έχει καλό τέλος.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πιο συγκεκριμένα «όχι 12 μίλια, ούτε ένα». «Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει.

Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό.

Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα.

Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας», ανέφερε μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Κιλιντσάρογλου: «Ο λαός σιχάθηκε τον Ερντογάν»

Στο μεταξύ, η τουρκική αντιπολίτευση εμφανίζεται σίγουρη πως θα κερδίσει τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2023, έπειτα από τις δυο δεκαετίες της μονοκρατορίας του.

«Ο λαός τον σιχάθηκε τον Ερντογάν. Λέει ‘φτάνει πια’», δήλωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η πλειοψηφία των Τούρκων ποθεί «δημοκρατία, ελευθερία και δικαιοσύνη», έκρινε ο Κιλιτσντάρογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο dpa στα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα.

Υποσχέθηκε ότι η ήττα του Ερντογάν θα σημάνει την έναρξη «νέας εποχής» στη χώρα.

Στην Τουρκία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 - όμως τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν τελευταία πως δεν αποκλείεται να γίνουν πρόωρα.

Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπό την ηγεσία του CHP του Κιλιτσντάρογλου και του κόμματος İyi (σ.σ. «Καλό»), δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τον κοινό υποψήφιό της που θα αναμετρηθεί με τον Ερντογάν όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές.

Η ετερόκλιτη αυτή συμμαχία σοσιαλδημοκρατών, δεξιάς και συντηρητικών ισλαμιστών υπόσχεται ότι θα μετατρέψει ξανά το πολίτευμα σε κοινοβουλευτικό, ότι δηλαδή θα τερματίσει το προεδρικό σύστημα που εγκαθίδρυσε ο κ. Ερντογάν το 2018. Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για συγκέντρωση υπερβολικά πολλών εξουσιών στα χέρια του.

Παρά τις εξουσίες του, που του επιτρέπουν να καθορίζει τις εξελίξεις από το δικαστικό σύστημα ως την οικονομία, η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε πτώση, κυρίως λόγω των προβλημάτων της οικονομίας, ειδικά του πληθωρισμού, ο οποίος έχει απογειωθεί —βρίσκεται πάνω από το 80%,—, επισήμανε ο άλλοτε συνοδοιπόρος του αλλά σήμερα στέλεχος του İyi, ο Τουρχάν Τσεμέζ.

«Ο λαός ετοιμάζεται να δώσει στον Ερντογάν μάθημα στην κάλπη», εκτίμησε ο Τσεμέζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της προσπάθειας του Ερντογάν να δώσει ώθηση στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του, αναλυτές τονίζουν ότι πολλές από τις προόδους της χώρας σε πεδία από τα ανθρώπινα δικαιώματα ως το κράτος δικαίου, από την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ως την οικονομία ακυρώθηκαν, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Σχετικές ειδήσεις