ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέφτει στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν - Τι θα γίνει στις εκλογές

Ερντογάν
Ο Ερντογάν δεν δείχνει ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί το όποιο αποτέλεσμα βγάλει η κάλπη
AP

Μπορεί ο Ερντογάν να βλέπει την… πλάτη των αντιπάλων του, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ήττα του στις εκλογές του 2023 για πολλούς και διαφόρους λόγους

Ένας εκ των βασικών λόγων είναι βεβαίως ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι αντίπαλοί του είναι πιο διαλλακτικοί ή πιο δημοκρατικοί από τον Ερντογάν. Το αντίθετο. Μάλλον έχουν χειρότερες και ποιο επιθετικές βλέψεις από τον σουλτάνο.

Ο δεύτερος, εξίσου σοβαρός λόγος, είναι ότι το καθεστώς Ερντογάν δύσκολα θα επιτρέψει μια αδιάβλητη και καθαρή εκλογική διαδικασία. Δεν φημίζεται για κάτι τέτοιο. Η απόπειρα φίμωσης και πολιτικής εξόντωσης ενός εκ των πιθανών βασικών του αντιπάλων, του Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά και την πρωτόδικη απόφαση για ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, δεν δείχνει ότι είναι διατεθειμένος να δεχθεί το όποιο αποτέλεσμα βγάλει η κάλπη. Άλλωστε όπως εύστοχα υπενθυμίζει σε ρεπορτάζ ο ιστότοπος Nordic Monitor, οι εισαγγελείς που διορίστηκαν από τον Ερντογάν προσπαθούν να αποτρέψουν την κριτική εναντίον του με την αιτιολογία της προσβολής του προέδρου. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο αριθμός των υποθέσεων συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του προέδρου, που ήταν 110 το 2014, αυξήθηκε σε 9.168 το 2021. Ενώ μόνο ένα παιδί κάτω των 18 ετών διώχθηκε ποινικά το 2014, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 305 το 2021. Περίπου 200.000 έρευνες έχουν διεξαχθεί με καταγγελίες για εξύβριση του προέδρου τα τελευταία οκτώ χρόνια, εκ των οποίων οι 44.675 οδηγήθηκαν σε δίκη. Από αυτές, οι 4.864 κατέληξαν σε καταδίκες. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο προκαλεί λιγότερες αρνητικές ειδήσεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον Ερντογάν, αλλά ενισχύει επίσης την εικόνα του ως αυταρχικού ηγέτη.

Στη νέα δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται πίσω από όλους τους πιθανούς αντίπαλους του για την προεδρία με τους δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης να έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική.

Τα αποτελέσματα δημοσκόπησης στο ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν οι πολίτες, αν κάποιο από τα ακόλουθα πρόσωπα οριστεί ως κοινός υποψήφιος της Αντιπολίτευσης, αποτελούν ένα ηχηρό «χαστούκι» για τον Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, βάσει της δημοσκόπησης, το υψηλότερο ποσοστό φαίνεται να έχει ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς συγκεντρώνοντας 51,4 % έναντι 33,1% του Ερντογάν.

Ακολουθεί ο Εκμέμ Ιμάμογλου με 43,2 % με τον Ερντογάν να συγκεντρώνει 36,9% ενώ στην τρίτη θέση έρχεται η Μέρακ Ακσενέρ με 42,4% με τον Ερντογάν να λαμβάνει 36,3%.

Ακόμη και ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου που συγκεντρώνει το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των πολιτικών που θα μπορούσαν να ηγηθούν της Αντιπολίτευσης στις επικείμενες εκλογές, φαίνεται πως αφήνει πίσω του, με μικρή μεν διαφορά, το τούρκο πρόεδρο.

Ο Κιλιτσντάρογλου στην ίδια δημοσκόπηση συγκέντρωσε 38,6% έναντι 37,6% του Ερντογάν.