ΕΘΝΙΚΑ

Θεοδωρικάκος: Επέκταση του φράχτη στον Έβρο η απάντηση στην Τουρκία

Θεοδωρικάκος: Επέκταση του φράχτη στον Έβρο η απάντηση στην Τουρκία
Επεκτείνεται ο φράχτης στον Έβρο
Eurokinissi

Το νέο ηχηρό μήνυμα της Ελλάδας στην Τουρκία με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο - Τι δήλωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γαύδο και ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν τη χώρα μας, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει μέτρα για να σταματήσει το κρεσέντο προκλήσεων. Άλλωστε, έστειλε νέο ηχηρό μήνυμα από τη Γαύδο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε δώσει την απάντησή του στη γείτονα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Και τώρα, ο υπουργός Προστασία του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έστειλε μία ακόμη απάντηση - «χαστούκι» στην Τουρκία. «Είναι οριστική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί φράχτης 140 χιλιομέτρων στον Έβρο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «στον Έβρο, η Ελληνική αστυνομία με την παρουσία της, απέτρεψε την παράνομη εισβολή στη χώρα, 256.000 παρανόμων μεταναστών. Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ και είναι ευθύνη του υπουργείου προστασίας του πολίτη να το υλοποιήσει, να κατασκευαστεί ο φράχτης σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, δηλαδή στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία. Είναι ένα συνολικό μήκος 140 χιλιόμετρα.

»Η άμεση απόφαση που υπάρχει είναι η κατασκευή των πρώτων 35 χιλιομέτρων στο κεντρικό σημείο, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, το ο οποίο το υπουργείο προστασίας του πολίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει ολοκληρώσει τη μελέτη και περιμένουμε την τυπική έγκριση του Υπ. Οικονομικών για να κάνουμε έναν γρήγορο και άμεσο διαγωνισμό».

Θεοδωρικάκος: Κανείς δεν μπορεί να απειλήσει


Αναφερόμενος στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Είναι φανερό ότι οι δυσκολίες του Ερντογάν καθορίζουν τις πολιτικές κινήσεις του και τις διαρκείς προκλητικές ιαχές με τις οποίες πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσου τις σχέσεις μας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειληθεί από κανέναν. Απορρίπτει με ψυχραιμία και απόλυτη αποφασιστικότητα τις προκλήσεις. Η τουρκική ηγεσία γνωρίζει ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πατρίδα μας έχει ενισχυθεί στρατηγικά, στρατιωτικά, είναι αξιοσέβαστη και κανείς μα κανείς δεν μπορεί να απειλήσει ούτε ένα χιλιοστό ελληνικής γης, αέρα ή θάλασσας.

Επομένως, όπου και αν πάνε τις προκλήσεις τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να κάνουν το παραμικρό.

Χθες πιστεύω ότι ήταν μια μέρα υψηλού συμβολισμού, του πρωθυπουργού στην Γαύδο, που έδειξε την ηρεμία και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, έδειξε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας των Ελλήνων, το οποίο πιστεύω έχουν πάρει οι Τούρκοι, έχουν ενοχληθεί και για αυτό λένε αυτές τις ανοησίες».

Η Ελλάδα κινείται με σύνεση και αποφασιστικότητα. Ασφαλώς όταν υπάρχουν προκλητικές ενέργειες δεν μένουν αναπάντητες. Αλλά υποδείξεις δεν πρόκειται να δεχθούμε από κανέναν για το με ποιόν τρόπο θα κινηθούμε, γιατί η Ελλάδα κινείται πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Φόβοι για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο

Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως βρίσκεται η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τους φόβους για ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο να γίνονται όλο και πιο έντονοι.

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να οδηγήσει στα άκρα την ένταση με προκλήσεις τόσο σε αέρα όσο και σε θάλασσα. Το θερμόμετρο άγγιξε «κόκκινο» την Πέμπτη όταν τουρκική αικταιωρός παρενόχλησε σκάφος του Λιμενικού κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς και όπως ανακοινώθηκε σκόπευε να το εμβολίσει.

Το συμβάν έλαβε χώρα στη περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου το ελληνικό σκάφος μετέβη προκειμένου να αναγνωρίσει τρία τουρκικά αλιευτικά σκάφη που αλίευαν στην περιοχή.

Παράλληλα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσακαφών στον FIR Αθηνών, με παραβιάσεις και παραβάσεις να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Χθες Παρασκευή, τουρκικό μη επανδρωμένο UAV πετώντας στα 19.000 πόδια πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν της νήσου Κινάρου. Ενώ την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σημειώθηκε και την Τετάρτη με αυτές να ανέρχονται σε 95.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η Τουρκία θέλει να εξαντλήσει την υπομονή της ελληνικής πλευράς και να την παρασύρει σε ένα σοβαρό επεισόδιο στα ανοιχτά του Αιγαίου. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να σημειώθει κάποια «έκρηξη».

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ένα επεισόδιο που μπορεί να προκύψει μετά από ατύχημα, απόρροια του τι έγινε στο Φαρμακονήσι και αλλού» τόνισε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στο MEGA.

«Η λογική δεν λέει πως η Τουρκία θα κάνει πόλεμο με την Ελλάδα γιατί ξέρει πως οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες» συμπλήρωσε.

Απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τουρκικές αιτιάσεις από τη Γαύδο

Πιστή στις αρχές της να βαδίζει με βάση του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η ελληνική πλευρά στέλνει συνεχώς ηχηρά μηνύματα ως απάντηση στις απειλές της Άγκυρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές ευρισκόμενος στη Γαύδο για τους εορτασμούς των Θεοφανείων.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είχε προηγηθεί ροκλητικό ρεπορτάζ το οποίο παρουσιάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαύδο, ως προβοκάτσια, όπως ισχυρίστηκε ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Haber Global.

Ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς είναι η Γαύδος, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Haber Global, τονίζοντας μάλιστα ότι η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί, ενόψει των Θεοφανείων, είναι προβοκατόρικη.

Μάλιστα, εξηγεί και τον λόγο στους Τούρκους τηλεθεατές, λέγοντας πως πρόκειται για ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς, το οποίο η Ελλάδα εξόπλισε.

«Για ποιο λόγο όμως ο Μητσοτάκης δεν θέλει οι ημερομηνίες των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία να είναι κοντά;» αναρωτιέται η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού.

Νέο «χαστούκι» Μενέντεζ στον Ερντογάν

Η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις συνεχείς απειλές κατά της Ελλάδας απορρίπτεται και κατακρίνεται από τη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ κάλεσε για άλλη μια φορά τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει τους παράλογους εκφοβισμούς σε βάρος της Αθήνας.

Μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε ως απολύτως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου: «Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά για τον ηγέτη μιας νατοϊκής χώρας. Αυτοί οι παράλογοι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μενέντεζ.

Σχετικές ειδήσεις