ΕΘΝΙΚΑ

Τσαβούσογλου - Ερντογάν: Προκλήσεις και φόβος για εκλογές στην Τουρκία

Τσαβούσογλου - Ερντογάν: Προκλήσεις και φόβος για εκλογές στην Τουρκία

Επιτέθηκαν για άλλη μια φορά στην Ελλάδα  Μεβλούτ Τσαβούσογλου  και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο δεν έχουν τέλος.

Με κάθε τρόπο η Άγκυρα προσπαθεί να προκαλέσει τον εκνευρισμό της Αθήνας , τόσο με αιχμηρές δηλώσεις όσο και με παραβατικές ενέργειες στο Αιγαίο.

Στο πεδίο της ρητορικής, τη σκυτάλη παρέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος βρέθηκε στην Αττάλεια και στο πλαίσιο της προεκλογικής ομιλίας του δεν παρέλειψε να κάνει μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα.

«Αφήνουμε όσους εποφθαλμίουν τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο στη μιζέρια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΟΡΕΝ, Μαρία Ζαχαράκη.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τον... χαβά του με τον πύραυλο Tayfun εξαπολύοντας νέες απειλές: « Οι Έλληνες ανησύχησαν, οι εφημερίδες τον έκαναν πρωτοσέλιδο και λένε ότι θα χτυπήσουμε την Αθήνα. Αρκεί να μην τα βάζεις μαζί μας στο Αιγαίο. Όσο δεν ασχολείσαι μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα ασχοληθούμε μαζί σου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας και εκείνος στην Αττάλεια.

Kι ενώ το θερμόμετρο στο πεδίο είναι ανεβασμένο στα ύψη μετά την ακρότητα των Τούρκων να παρενοχλήσουν με ακταιωρό τους, σκάφος του Λιμενικού με σκοπό να το εμβολίσουν, οι προκλήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Όπως μετέδωσε το OPEN τη ξημερώματα της Παρασκευής απετράπησαν τέσσερις προσπάθειες από διακινητές να μεταφέρουν μετανάστες σε ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Συγκεκριμένα στελέχη του Λιμενικού χρειάστηκε να επέμβουν σε Χίο, Μυτιλήνη, έξω από την Κάλυμνο αλλά και κοντά στο Φαρμακονήσι

Τα δουλεμπορικά γεμάτα με μετανάστες προσπάθησαν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά αλλά δεν τα κατάφεραν μετά και τις αποτροπές εισόδου από το Λιμενικό το ενημέρωσε τις τουρκικές αρχές να τα παραλάβουν.

Επικοινωνία Μητσοτάκη Μακρόν για τα ελληνοτουρκικά

Εν μέσω των απειλών της Άγκυρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο- Αμείωτες τουρκικές προκλήσεις

Tην ίδια στιγμή, με βάση τις προκλήσεις των τελευταίων ημέρων φαίνεται πως η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκεται σετεντωμένο σχοινί, με τους φόβους για ένα «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο να γίνονται όλο και πιο έντονοι.

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να οδηγήσει στα άκρα την ένταση με προκλήσεις τόσο σε αέρα όσο και σε θάλασσα. Το θερμόμετρο άγγιξε «κόκκινο» την Πέμπτη όταν μετά το περιστατικό στο Φαρμακονήσι

Το συμβάν έλαβε χώρα στη περιοχή νοτιοανατολικά του νησιού, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου το ελληνικό σκάφος μετέβη προκειμένου να αναγνωρίσει τρία τουρκικά αλιευτικά σκάφη που αλίευαν στην περιοχή.

Δείτε βίντεο - ντοκουμέντο:

Παράλληλα, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσακαφών στον FIR Αθηνών, με παραβιάσεις και παραβάσεις να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Χθες Παρασκευή, τουρκικό μη επανδρωμένο UAV πετώντας στα 19.000 πόδια πραγματοποίησε υπερπτήση άνωθεν της νήσου Κινάρου. Ενώ την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά. Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων σημειώθηκε και την Τετάρτη με αυτές να ανέρχονται σε 95.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η Τουρκία θέλει να εξαντλήσει την υπομονή της ελληνικής πλευράς και να την παρασύρει σε ένα σοβαρό επεισόδιο στα ανοιχτά του Αιγαίου, λίγο πριν τις εκλογές για να τονώσει ο Ερντογάν το εθνικό φρόνημα του λαού του. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να σημειώθει κάποια «έκρηξη».

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ένα επεισόδιο που μπορεί να προκύψει μετά από ατύχημα, απόρροια του τι έγινε στο Φαρμακονήσι και αλλού» τόνισε ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος μιλώντας στο MEGA.

«Η λογική δεν λέει πως η Τουρκία θα κάνει πόλεμο με την Ελλάδα γιατί ξέρει πως οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες» συμπλήρωσε.

Απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις τουρκικές αιτιάσεις από τη Γαύδο

Πιστή στις αρχές της να βαδίζει με βάση του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η ελληνική πλευρά στέλνει συνεχώς ηχηρά μηνύματα ως απάντηση στις απειλές της Άγκυρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές ευρισκόμενος στη Γαύδο για τους εορτασμούς των Θεοφανείων.

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είχε προηγηθεί ροκλητικό ρεπορτάζ το οποίο παρουσιάζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαύδο, ως προβοκάτσια, όπως ισχυρίστηκε ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Haber Global.

Ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς είναι η Γαύδος, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Haber Global, τονίζοντας μάλιστα ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί είναι προβοκατόρικη.

Μάλιστα, εξηγεί και τον λόγο στους Τούρκους τηλεθεατές, λέγοντας πως πρόκειται για ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς, το οποίο η Ελλάδα εξόπλισε.

«Για ποιο λόγο όμως ο Μητσοτάκης δεν θέλει οι ημερομηνίες των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία να είναι κοντά;» αναρωτιέται η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού.

Νέο «χαστούκι» Μενέντεζ στον Ερντογάν

Η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις συνεχείς απειλές κατά της Ελλάδας απορρίπτεται και κατακρίνεται από τη διεθνή κοινότητα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ κάλεσε για άλλη μια φορά τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει τους παράλογους εκφοβισμούς σε βάρος της Αθήνας.

Μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστής χαρακτήρισε ως απολύτως απαράδεκτη τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου: «Οι συνεχείς απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά για τον ηγέτη μιας νατοϊκής χώρας. Αυτοί οι παράλογοι εκφοβισμοί πρέπει να σταματήσουν», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μενέντεζ.

Σχετικές ειδήσεις