ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Οι προκλήσεις του Ερντογάν και τα μηνύματα της Ελλάδας

Τουρκία: Οι προκλήσεις του Ερντογάν και τα μηνύματα της Ελλάδας
Associated Press

«Τείχος» έναντι κάθε τουρκικής πρόκλησης και απειλής υψώνει η Αθήνα δηλώνοντας ανοιχτά πως σε καμία περίπτωση δεν τρομάζει από τις πολεμικές ιαχές της Άγκυρας.

Την ώρα που η Άγκυρα συνεχίζει να «τραβά το σχοινί» με εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, η Αθήνα ξεκαθαρίζει την πάγια θέση της να καταδικάζει τις τουρκικές απειλές και να προτάσσει την ετοιμότητά της για αντίδραση απέναντι κάθε πρόκληση.

Αυτό ακριβώς ανέφερε στο νέο μήνυμα που στέλνει με αποδέκτη την τουρκική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα «δεν απειλεί αλλά ούτε απειλείται, ούτε εκβιάζεται».

Στην ακραία ρητορική από τους Τούρκους αξιωματούχους αλλά και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες ο κ. Οικονόμου απαντά:

«Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα πολύ ισχυρή. Η πατρίδα μας, η Ελλάδα, δεν δέχεται υποδείξεις και απειλές για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει την εξωτερική της πολιτική, την πολιτική για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που απειλεί, ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται. Ταυτόχρονα, είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, απόλυτη αποτελεσματικότητα να αντιδράσει απέναντι σε κάθε πρόκληση και απειλή», είπε συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υψώνοντας άκομα ένα «τείχος» έναντι των τουρκικών απειλών, διπλωματικές πηγές σχολίασαν χθες τις νέες δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων εξηγώντας πως η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα. Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω τις αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

«Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», είναι η σαφής απάντηση της Ελλάδας στον παραλογισμό, την επιθετική ρητορική, τις απειλές και τις ενέργειες που βάζουν φωτιά στο Αιγαίο από πλευράς της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου και Ερντογάν προκαλούν ξανά : «Μην τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο»

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν πλέον οι προκλήσεις της Άγκυρας, τόσο με τη μορφή δηλώσεων αλλά και με απαράδεκτες ενέργειες στο Αιγαίο.

Στο πεδίο της ρητορικής, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε χθες ,Σάββατο, στην Αττάλεια και στο πλαίσιο της προεκλογικής ομιλίας του δεν παρέλειψε να κάνει μια έμμεση αναφορά στην Ελλάδα.

«Αφήνουμε όσους εποφθαλμίουν τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο στη μιζέρια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει τον... χαβά του με τον πύραυλο Tayfun εξαπολύοντας νέες απειλές: « Οι Έλληνες ανησύχησαν, οι εφημερίδες τον έκαναν πρωτοσέλιδο και λένε ότι θα χτυπήσουμε την Αθήνα. Αρκεί να μην τα βάζεις μαζί μας στο Αιγαίο. Όσο δεν ασχολείσαι μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα ασχοληθούμε μαζί σου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας και εκείνος στην Αττάλεια.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να οδηγήσει στα άκρα την ένταση στο Αιγαίο. Τόσο με προκλήσεις στον αέρα όσο και σε θάλασσα. Το θερμόμετρο άγγιξε «κόκκινο» την Πέμπτη μετά το περιστατικό στο Φαρμακονήσι και ταυτόχρονα οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις του FIR Αθηνών αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Είνια ξεκάθαρη πρόθεση της Τουκρίας να εξαντλήσει την υπομονή της ελληνικής πλευράς και να την παρασύρει σε ένα σοβαρό επεισόδιο στα ανοιχτά του Αιγαίου, λίγο πριν τις εκλογές ώστε να τονώσει ο Ερντογάν το εθνικό φρόνημα του λαού του. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο να σημειώθει κάποια «έκρηξη».

Σχετικές ειδήσεις